Τι αποκαλύπτει ο Ζανό Ντανιάς

Με αφορμή την παράσταση Toc Toc που παίζεται στο θέατρο Ηβη, συνομιλήσαμε με τον Ζανό Ντανιά. Γνωστός σε όλους μας από σήριαλ αλλά αυτά που είπε σε μας είναι μια αποκάλυψη, κανείς δεν φαντάζεται τι έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος. Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή

Σας καλώς ορίζουμε στη σελίδα μας Full-time.gr

 

Βλέποντας κανείς το βιογραφικό σας δεν ξέρει από πού να αρχίσει, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πως ξεκίνησε η ιδέα να γίνετε ηθοποιός;

Καθαρό κάρμα από μικρός στο Παρίσι όπου γεννήθηκα από Ελληνες γονείς ,μετανάστες το 1950, ράφτες στο επάγγελμα, έκανα πάντα αστεία, και μιμήσεις προσώπων, ζώον.. ήρθαμε στην Ελλάδα το 1960. Το Ζανο είναι Γιαννάκης… ΙΩΑΝΝΗΣ… ήθελα μόνο να γίνω ηθοποιός …τίποτα άλλο.

 

Τι αναζητούσατε σε αυτό το επάγγελμα;

Την ψυχική χαρά, αυτή η μαγική αναζήτηση του ρόλου, να γίνεσαι ενας άλλος άνθρωπος ,και η χαρά να προσφέρω γέλιο στους  ανθρώπους.

Θα ρωτήσω αν ήταν εύκολα τα πράγματα για εσάς, αν και έχετε ένα γεμάτο βιογραφικό

Ναι εύκολα ,με κάποια ανεβοκατέβασματα. Εμείς οι κωμικοί   ηθοποιοί, …αν εισαι καλός, έχουμε ποιο εύκολη πορεία στον χώρο.. και διάρκεια… από ένα ζεν-πρεμιε πχ. Είχα την τύχη να ανήκω στον χώρο του θεάματος, την εποχή των 80-90 χρυσή εποχή με πολλές ευκαιρίες… ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ, ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΕΣ, ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ.  Όλα στο φουλ τους.   ήμουν σε όλα μέσα ,και το 1995 ..ήρθε για μένα η κάμψη… ΔΕΝ ΜΠΗΚΑ ΠΟΤΕ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ,ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΚΕΣ, ήμουν αθόρυβος …είχα οικογένεια… δεν έτρεχα γενικά δεξιά αριστερά …δεν ήμουν καριερίστας.

Και το 1997    μέχρι το 2011, χάθηκα από το θέατρο, εκτός από το 2002 έκανα το ΧΙΤΛΕΡ Στον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ του Δημήτρη Πιατά στο φεστιβάλ Λυκαβητού, 2005-2006 Εθνική Λυρική σκηνή Ακροπόλ 3 οπερέτες. Και κωμικός πίστα στο  ΜΙΟΥΖΙΚ ΧΩΛ  -ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ- 3σαιζον  2006-07-08  και 2010 στο REX με ΝΙΝΑ ΛΟΤΣΑΡΗ κτλ.  TO 1997 μέχρι το 2011 έγινα one men show σε τουριστικό μικρό κρουαζιερόπλοιο   στον Σαρωνικό. Κάθε μέρα ΥΔΡΑ ,ΠΟΡΟ, ΑΙΓΙΝΑ. Γι αυτό χάθηκα και από το θέατρο. Κάθε μέρα είχα χειροκρότημα από ένα διεθνές κοινό… περίπου διασκέδασα 1.300.000 τουρίστες. Έκανα ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ,ΝΤΕΜΥ ΡΟΥΣΟ, και τρελό μάθημα χορού πχ ΖΟΡΜΠΑ, ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟ,ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ. Ξεσήκωνα ένα καράβι όρθιο… και σαν Τοξότης…. πέρασα καλά,… ,έβγαλα λεφτά, σπούδασαν τα παιδιά μου.. κλπ και έτσι έχω ένσημα στα 9600 περίπου  ,σε 2 χρόνια βγαίνω σύνταξη…..

Ποια στιγμή της καριέρας σας θεωρείτε σταθμό και γιατί;

Εχω 5 ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΜΟΥ – 1- έγινα γνωστός από την τηλόραση . Απο το παιδικό σήριαλ ΠΑΤΑΤΟΥΦ έκανα τον ΤΣΑΦ-ΤΣΟΥΦ.. παιδικό θρύλος ,σε σκηνοθεσία Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου. Μουσική Γιώργου Κατσαρού. Στην ΕΡΤ 2 το 1983-85 .Το 1979 έπαιζα στο Θέατρο Έρευνας του Δημήτρη Ποταμίτη ,στην κεντρική και στην παιδική σκηνή, και μας έγραφε μουσική ο Γιωργος Κατσαρός, και αυτός με πρότεινε στην ΕΡΤ να παιξω, και τον ευχαριστώ γιατί ήταν η αιτία, να μπω στην τηλεόραση σαν πρωταγωνιστής. Ακολούθησε στην ΕΡΤ1 ΤΟ ΚΑΛΑΘΗ ΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ..ΚΛΠ. Την δεκαετία 1982-1992 ήμουν ο αγαπημένος των παιδιών. Εκανα εκατοντάδες σοου, σε ολη την Ελλάδα, και θεατρικά έργα για παιδιά του περίφημου συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη, κάναμε 3 δίσκους στην ΜΙΝΟΣ για παιδια. Τα παραμύθια σε κασέτα-βιβλιο ΑΜΠΡΑΚΑΤΑΜΠΑ.  Εκανα τις φοβερές μεταγλωτήσεις ,που ακόμα μιλάνε για αυτές.. Με την ΝΤΙΣΝΕΥ  ΦΙΛΜ -ΤΖΙΝΙ από το ΑΛΑΝΤΙΝ -ΤΙΜΩΝ από τον ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ- Γλαρος ΙΩΝΑΘΑΝ –ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ 1,2.ΚΛΠ

3 Παράλληλα με τα παιδικά έκανα και θεατρο σε μεγάλες θεατρικές σκηνες με ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΡΑΤ,ΠΟΤΑΜΙΤΗ,ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ. ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ. Και σε 3 έργα ΑΝΝΥ, Η ΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΜΕ ΜΕΛΛΕΙ-ΓΛΥΚΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ. Και ΑΝΤ Η ΕΥΘΗΜΗ ΧΗΡΑ. Με την αθάνατη ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ. Εκεί γνώρισα και τον Κώστα Σπυρόπουλο, και τώρα είναι η τρίτη μας ,συνάντηση στη σκηνή.                                                               4 – Επίσης έπαιξα σαν πρωταγωνιστής στο Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ στην ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 3 Οπερέτες. ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ –ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ,και παράλληλα έκανα σοου πίστας ,με δικά μου κείμενα 3 σεζον στο ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ ΜΙΟΥΖΙΚ ΧΩΛ  Με την ΝΙΝΑ ΛΟΤΣΑΡΗ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ.                                                                                                           Και μάλλον ο τελευταίος σταθμός στην καριέρα μου είναι τώρα ΑΥΤΟΣ… στο θέατρο ΗΒΗ με το περίφημο TOC TOC , όπου κάνω το θεατρικό μου come back..Kαι αιτία.. είναι ο Κώστας Σπυρόπουλος ..που και ευγνωμονώ δημόσια ,για τον φοβερό ρόλο, που μου εμπιστεύτηκε.

Αυτή τη στιγμή σας βρίσκουμε στην παράσταση Toc Toc ποιος είναι ο ρόλος σας;

Παίζω  τον ΖΑΝ-ΛΟΥΙ-ΦΩΤΗΣ έναν ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΟ   τραγουδιστή  των  CLUB MED, που πάσχει από το σύνδρομο ΖΥΛ ΝΤΕ ΛΑ ΤΟΥ ΡΕΤ .Βρίζω κάνω άσεμνες χειρονομίες, και …γαυγίζω.

 

Το έργο δείχνει την μεριά ανθρώπων με μια διαταραχή, πόσο εύκολο είναι αυτό να το διαχειριστεί ο ηθοποιός;

7  – Πρώτη μου φορά άκουσα για αυτό το σύνδρομο, δεν είχα εικόνα  για τον ρολο που θα έπαιζα. Μπήκα στο ίντερνετ και είδα ανθρώπους με αυτήν την διαταραχή… Και πηρα μια ιδέα και με την σκηνοθετική βοήθεια του Κώστα πιστεύω ότι τα κατάφερα, το κοινό πάντως.. περνάει υπέροχα ,γελούν , και χειροκροτούν .

Πως το αντιλαμβάνεται η κοινωνία όλο αυτό το θέμα των εμμονών και τη διαταραχή;

Οι άνθρωποι πάντα κρίνουν άσχημα, από άγνοια πολλές φορές. Λένε τους ανθρώπους αυτούς τρελούς.  Αχ αν ξέραμε ..ότι και εμείς οι …φυσιολογικοί έχουμε  διάφορα τικ.. που είναι σύνδρομα.

Εμείς στις πρόβες, ανακαλύψαμε διάφορα τικ που δεν είχαμε δώσει σημασία Και φέραμε στο νου μας φίλους, συγγενείς κλπ. Με διάφορα σύνδρομα και πάθαμε την πλάκα μας πόσοι άνθρωποι,  δίπλα μας υπάρχουν με τικ, που η επιστήμη αδυνατεί, να εξηγήσει  πως προκαλούνται.  Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ψυχονευρωτικά  τικ. Στο έργο μας ,οι ήρωες μας δεν θεραπεύονται, αλλά φεύγουν με την ελπίδα. ‘Οτι κάποια μέρα θα ξεπεράσουν τα προβλήματα τους.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;   Προς το παρόν δεν έχω σχέδια για το μέλλον. έχω το ΤΟC TOC και που αρκεί. Εξάλλου έχω την επικίνδυνη ηλικία,  άνω των εξήντα, και ο Τζιμακος ο Πανουσης στην ηλικία μου έφυγε ….Ζω το σήμερα.

 

   Υπάρχει  ρόλος απωθημένο;

Ρόλος απωθημένο …χμ… ένας Αριστοφανικός  στην ΕΠΙΔΑΥΡΟ…..Α και να παίξω στο ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ.. Οκ είμαι ψωνάρας το ξέρω…….

Υπάρχει συνεργάτης ως απωθημένο;

Ναι ο Κάρολος Κουν.    –

 Αγαπημένο βιβλίο ; ΑΡΩΜΑ

Αγαπημένη ταινία Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ (ΤΣΑΠΛΙΝ

Αγαπημένο τραγούδι; ΝΟ RIEN DE RIEN-PIAF

 

ευχαριστώ πολύ Κατερίνα Γρυλλάκη

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο