Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν τιμά το ‘21

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν τιμά το ‘21

 

ΕΝΑ ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

“200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821/ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ;”

 

«Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε (…)

Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε κατά πού προχωρούμε (….)

Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη(…)»

Γ. Σεφέρης

 

Αυτοί οι στίχοι του Σεφέρη μας ενέπνευσαν φέτος στο Θέατρο Τέχνης και μας οδήγησαν, παράλληλα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τον εορτασμό των 75 χρόνων λειτουργίας μας, στην έναρξη μιας τριετούς σειράς εκδηλώσεων που αφορούν στις Τέχνες και Επιστήμες με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση που πρόκειται να γιορτάσουμε στην Ελλάδα το 2021.

 

Από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 και για τα επόμενα τρία χρόνια, στο Θέατρο Τέχνης θα πραγματοποιούνται: συζητήσεις με το κοινό, ομιλίες-στρογγυλές τράπεζες με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και γενικότερα ανθρώπων που θέλουν και έχουν κάτι να πουν, αναγνώσεις κειμένων, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, διαγωνισμοί νέων έργων για το θέατρο και για το ραδιόφωνο, αναλόγια, συναυλίες, εικαστικές performances, εκθέσεις, εργαστήρια…

 

Στόχος: να συναντηθούμε πάνω και κάτω από τη σκηνή και να αναρωτηθούμε με τρόπο συλλογικό και πάνω απ΄όλα δημιουργικό: από πού ξεκινήσαμε, πώς ξεκινήσαμε και πώς φτάσαμε στη σύγχρονη Ελλάδα; Ποιά είναι η σύγχρονη Ελλάδα;  “Πώς και κατά πού προχωρά;”

 

Η τριετής αυτή εορταστική “αναζήτηση”, θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση μεγάλης θεατρικής παραγωγής του Θεάτρου Τέχνης που θα αντλήσει έμπνευση και υλικό απ’ όλες τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις δύο σκηνές του, κατά το διάστημα  25 Μαρτίου 2018- 25 Μαρτίου 2021

 

Οι εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στη σκηνή της Φρυνίχου (Φρυνίχου 14, Πλάκα) και θα έχει τόσο επιστημονικό όσο και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης Δευτέρας 26 Μαρτίου

 

Α μέρος: Ώρα 19.00

 

Εισηγήσεις

 

Όλγα Κατσιαρδή – Hering, Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θέμα: Ιστοριογραφία της Ελληνικής Επανάστασης

 

Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θέμα: Ο Διαφωτισμός και η ιδεολογική προετοιμασία της Επανάστασης

 

Βασιλική Σειρηνίδου, Επίκ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Θέμα: Ελληνική οικονομία και κοινωνία πριν την Επανάσταση

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση

Συντονίζει η Καλή Παγουλάτου – Κυπαρίσση

 

 

Β Μέρος:  Ώρα 21.30

 

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Μια συγγραφική performance από την ΟΜΑΔΑ SCENE (+)

 

Επανάσταση με τι; Ενάντια σε τι; Ενάντια σε ποιον; Από ποιους και για ποιους; Και μετά;

Πώς μπορούν τα αντικείμενα να είναι επαναστατικά; Πώς και με τι σκεφτόμαστε την ιστορία μας 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821;

Με δέος; Κριτική ματιά; Αδιαφορία; Νοσταλγία; Σεβασμό;

Η συγγραφική Ομάδα Scene (+)  αποτυπώνει  σκέψεις, προβληματισμούς, προσδοκίες και προσωπικές εμπειρίες μικρών επαναστάσεων, κοιτάζοντας με τα μάτια του σήμερα την  ιστορία και τον απόηχο μιας εθνικής εξέγερσης.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ:
Σύλληψη/ Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φλουράκης

 

Συγγραφείς: Αγγουριδάκη Γεωργία, Αμέντα Μαρία, Αναγνωστοπούλου Ειρήνη, Ασωνίτης Χρήστος, Βέλιου Νατάσα, Γιαννοπούλου Κέλλυ, Δέδε Θεώνη, Διαμαντόπουλος Έντυ, Δούσμανη Νότα, Ιωσήπου Νίκος, Κανελλοπούλου Γεωργία, Κατσιφής Γιώργος, Κονταξάκη Χαρά, Κουρνέτα Ελένη, Κυριάκογλου Μαρία, Κώνστας Χριστόφορος, Κωστοπούλου Ελένη, Μεσσαριτάκη Εύη, Μπακογεώργος Γιάννης, Μπαλτά Μαρία, Παπασταφίδα Χρυσάνθη, Παπούλια Σοφία, Πατσιαβού Βάνα, Ράπτη Νίκη.

 

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Γεωργία Αγγουριδάκη, Γιάννης Μπακογεώργος

Εικαστική Επιμέλεια: Χριστόφορος Κώνστας, Χsquare DesignLab

Μουσική: Αντώνης  Μιχαηλίδης

Βίντεο: Χριστίνα Χριστοφή

 

Είσοδος ελεύθερη

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας

 

 

Να σημειωθεί ότι η αμέσως επόμενη εκδήλωση του προγράμματος «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821/Ποιά είναι η σύγχρονη Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Απριλίου και πάλι στη σκηνή της οδού Φρυνίχου.

 

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα είναι ο πρώτος από τους 21 καλλιτέχνες που θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης τριετίας με 21 πρόσωπα-ήρωες της Επανάστασης.

 

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα συναντηθεί λοιπόν με τον Ιωάννη Καποδίστρια τη Δευτέρα 23 Απριλίου στη Φρυνίχου στις 21.30 υπό τον τίτλο: «Τα πρώτα 200 χρόνια είναι δύσκολα: προεόρτια μιας επετείου που επίκειται».

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο