Έκθεση Ζωγραφικής/ Κολλάζ με γραμματόσημα Θοδωρής Νικολάκης

Η γκαλερί του Black Duck παρουσιάζει:

Έκθεση Ζωγραφικής/ Κολλάζ με γραμματόσημα
Θοδωρής Νικολάκης
«Ανασύνθεση»
20 Μαρτίου – 1η Απριλίου 2018

 

Ο Θοδωρής Νικολάκης παρουσιάζει στην γκαλερί του Black Duck από τις 20 Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου μια ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής/ κολλάζ με γραμματόσημα.
Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 30 έργα για τη δημιουργία των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί χιλιάδες κομματάκια γραμματόσημα.
Με θεματολογία στηριγμένη στην ελληνική ποίηση, τη φύση και την ιστορία, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει και τις πολλές δυνατότητες της τεχνικής αυτής.

 

Πληροφορίες σχετικά με την τεχνική του κολλάζ με γραμματόσημα

Η τεχνική του κολλάζ με γραμματόσημα, στην Ελλάδα, έκανε την εμφάνισή της στα μέσα της δεκαετίας του 1960, από τον ηθοποιό Μίμη Φωτόπουλο που δημιούργησε και παρουσίασε τα πρώτα σχετικά έργα.

Από τότε τα γραμματόσημα, με το μικρό τους μέγεθος, με τα άπειρα θέματα και χρώματά τους χρησιμοποιούνται σε διάφορες  παραγωγικές τεχνικές Τα συναντάμε στη διακόσμηση διαφόρων αντικειμένων, όπως έργα τέχνης, μικροέπιπλα, κουτιά συσκευασίας δώρων αλλά και στη δημιουργία εικόνων. Πότε ανάμεσα σε άλλα ετερόκλητα υλικά και πότε μόνα τους σε διάφορους συνδυασμούς.

Κυρίως χρησιμοποιούνται σαν μοναδικό υλικό σε κάποιο έργο, συνήθως δε χρησιμοποιούνται σαν χρώμα, είτε ολόκληρα είτε τεμαχισμένα.

Στην περίπτωση αυτή μάλιστα το έργο είναι πιο κοντά στη ζωγραφική, δεδομένου ότι από την τεχνική του κολλάζ κρατάει μόνο την πρακτική διαδικασία, δηλαδή την κόλληση των γραμματοσήμων, ενώ από την ζωγραφική κρατάει το σχέδιο και τη συγκεκριμένη χρήση χρώματος για κάθε ξεχωριστή φόρμα.

Η δυσκολία στη συγκέντρωση αρκετών ποσοτήτων γραμματοσήμων και ο απαιτούμενος χρόνος για τη δημιουργία ενός έργου κάνουν αυτή τη δημιουργική δουλειά ασύμφορη επαγγελματικά. Πράγμα που με τη σειρά του εμποδίζει την ευρεία χρήση των γραμματοσήμων, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή παραγωγή έργων και από λίγους καλλιτέχνες, κατά κύριο λόγο ερασιτέχνες αλλά πραγματικούς εραστές της τέχνης.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Γεννήθηκε το 1962 στον Απόλλωνα Νάξου
Ξεκίνησε να συλλέγει γραμματόσημα από μικρή ηλικία
Έχει εργαστεί πάνω στην κεραμοποιεία, σε μεταλλικές κατασκευές, και για 32 χρόνια στην Τράπεζα Πίστεως (σημερινή Alpha Bank).
Από την παιδική ηλικία, ασχολήθηκε με τη δημιουργία σκηνικών, αφισών και άλλων υλικών για ερασιτεχνικά θέατρα και εκδηλώσεις
Με το κολλάζ πειραματίστηκε πρώτη φορά το 1998.
Έχει εργαστεί επίσης ως αρθρογράφος και καλλιτεχνικός επιμελητής στο περιοδικό «ΧΡΥΣΟΤΕΧΝΗ» (κλαδικό στο χώρο της αργυροχρυσοχοΐας).
Υπήρξε μέλος των ΔΣ του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πεύκης  και της Πανελλήνιας εταιρία Λόγου και Τέχνης ( ΠΕΛΤ)
Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή (ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή)
Συμμετείχε πρώτη φορά σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής το 1983 σε εκδήλωση στα Πατήσια (Πατησιακά).
Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Πεύκη, (με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου), στο Μαρούσι (με το σύλλογο «Έκφραση»), σε δύο εκθέσεις της ΕΕΔΥΕ, το 2008 και το 2015 , στην έκθεση του ΕΚΑ, στο Γκάζι το 2008, στην έκθεση διαγωνισμό της ΟΤΟΕ, το 2008 όπου και βραβεύτηκε, στον Φ.Σ. Παρνασσός το 2010 και με την κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών « Πέρα(σ)μα» στη Νίκαια, το 2009 στο Πέραμα, από το 2010 έως και 2014 και στο Κερατσίνι το 2016
Έχει πραγματοποιήσει εννέα ατομικές εκθέσεις σε Μαρούσι, Αθήνα, Φάρσαλα, Αιδηψό, Νάξο, Μύκονο δύο στο Γαλάτσι και στον Πειραιά.
Εγκαίνια έκθεσης 20 Μαρτίου στις 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 20Μαρτίου – 1η Απριλίου 2018

Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00
Κυριακή: 17.00- 22.00

 

Black Duck Multiplarte Ντόρα Ρίζου

Cafe-Bar-Restaurant-Gallery
Χρήστου Λαδά 9α
210 3234760
www.blackduck.gr / [email protected]
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Δήμητρα Αποστόλου 6946 264122/ 210 3234760 [email protected]

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού»

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού» Τρίτη 23 Απριλίου στις 21.00 στο Θέατρο Άλσος Η προπώληση άνοιξε: https://www.more.com/music/anastasia-zanni-rantebou/   Ραντεβού στο Θέατρο Άλσος με την Αναστασία Ζαννή. Ένα μουσικό

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN)

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN) 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ FEELGOOD Όταν μια νεαρή Αμερικανίδα φτάνει στη Ρώμη για να αφιερώσει τη ζωή της

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ LIVE STREAMING ΓΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

Το livestreaming στις παραστατικές τέχνες Streater project Στο ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ-ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ Τέσσερεις Ευρωπαϊκοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί στους δαιδαλώδεις και πάντα ενδιαφέροντες δρόμους της τεχνολογίας Συνεργάζονται, ερευνούν και