The Death of Stalin

Ο Θάνατος του Στάλιν

The Death of Stalin

Από 8 Μαρτιου στους Κινηματογράφους από την Odeon

Μηχανορραφίες και χειραγώγηση στη μάχη για την εξουσία σε ένα καθεστώς απόλυτου ολοκληρωτισμού, δοσμένα μέσα από τις ερμηνείες κορυφαίων κωμικών.

8 Μαρτίου στους κινηματογράφους

Δείτε το trailer: http://bit.ly/2BZNjAa

Η νέα ταινία του βραβευμένου με Έμμυ και υποψήφιου για Όσκαρ, σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Αρμάντο Ιανούτσι, είναι η απόλυτη μορφή της «μαύρης κωμωδίας» που σατιρίζει το πολιτικό κλίμα της Ρωσίας της δεκαετίας του ’50 και εξιστορεί τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν λίγες ημέρες πριν από την κηδεία του στυγερού δικτάτορα, Τζόζεφ Στάλιν.

Λίγα λόγια για την ταινία

Τη νύχτα της 5ης Μαρτίου του 1953 ένας άντρας πεθαίνει. Ένα τρομερό εγκεφαλικό επεισόδιο κάνει όλο του το σώμα να καταρρεύσει. Το όνομά του είναι Ιωσήφ Στάλιν – δικτάτορας, τύραννος και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΣΔ.

«Ο Θάνατος του Στάλιν» είναι μια σάτιρα που αφορά στις μέρες πριν την κηδεία του Πατέρα ενός Έθνους. Είναι οι ημέρες που θα ρίξουν φως πάνω στην τρέλα και την έλλειψη ηθικών αξιών του ολοκληρωτισμού. Είναι οι ημέρες που θα βρουν τους άντρες που άλλοτε συνεργάζονταν με τον Στάλιν να παλεύουν προκειμένου να κληρονομήσουν την τεράστια δύναμη που είχε πάνω στο λαό.

Και όλα αυτά βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα…

Όταν ο Ιωσήφ Στάλιν, ο άντρας που βρισκόταν στην κορυφή της Σοβιετικής Ένωσης για 33 χρόνια, έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο στις 5 Μαρτίου του 1953, ξεκίνησε μια σκληρή μάχη για τη διαδοχή της θέσης του ανάμεσα στους αμέσως κατωτέρους του στην κλίμακα της ιεραρχίας. Ο καθένας τους ήταν αποφασισμένος να οδηγήσει εαυτόν πάση θυσία στη θέση απόλυτης εξουσίας που ο Στάλιν είχε και να κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε οι υπόλοιποι να μην τον ανταγωνιστούν επ’ αυτού. Ήταν ένας αγώνας που διήρκησε για δύο ατελείωτες μέρες, ένας αγώνας που έκανε μεγάλους κι έμπειρους άντρες να αφήσουν την τρέλα να τους καταλάβει, όπως και τη φιλοδοξία, αλλά και την απανθρωπιά.

Η δημιουργία της ταινίας

Τα παραπάνω τρομερά αλλά αληθινά γεγονότα παρείχαν την έμπνευση για τα κόμικ «O Θάνατος του Στάλιν» και το «Δεύτερο Μέρος – Η Κηδεία» των Φαμπιάν Νούρι και Τιερί Ρόμπιν. Οι δύο Γάλλοι παραγωγοί, Γιαν Ζενού και Λοράν Ζαϊτούν, αγόρασαν τα δικαιώματα για την ιστορία των κόμικ και είχαν την έξυπνη ιδέα να προσεγγίσουν τον Αρμάντο Ιανούτσι, τον σκηνοθέτη-σεναριογράφο πίσω από τη σειρά «The Thick of It» και την ταινία «In the Loop» που σχολιάζουν και καυτηριάζουν την πολιτική της Μ. Βρετανίας.

Οι ηθοποιοί

Το καστ της ταινίας περιλαμβάνει κάποιους από τους καλύτερους ηθοποιούς ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Στιβ Μπουσέμι ως Κρούστσεβ, Σάιμον Ράσελ Μπιλ ως Μπέρια, Τζέφρι Τάμπορ ως Μαλένκοβ, Μάικλ Πάλιν ως Μολότοφ, Πολ Γουάιτχαουζ ως Μικόγιαν, Τζέισον Άιζακς ως Ζούκοβ, Αντρέα Ράιζμποροου ως η κόρη του Στάλιν, Σβετλάνα, και τον Ρούπερτ Φρεντ ως τον γιο του Στάλιν, Βασίλι. Συμμετέχουν επίσης οι Πάντι Κόνσινταιν ως Αντρέγιεβ και η Όλγα Κουριλένκο ως η πιανίστρια Μαρία Γιουντίνα.

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο