Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης….

0

«Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης, το θέμα είναι πώς θα μείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας”.
P. Picasso

Πριν λίγο καιρό, εδώ στο full-time “έπεσα” πάνω σε αυτήν την υπέροχη ρήση του Picasso.
Ο Ισπανός καλλιτέχνης ο οποίος από πολύ νεαρή ηλικία έδειξε το ταλέντο και τις ικανότητες του στη ζωγραφική, θα ήταν ίσως ο καταλληλότερος να μιλήσει για τις καλλιτεχνικές δυνατότητες των παιδιών.

Τον τελευταίο χρόνο, με απασχολεί το πως θα μπορούσα να διατηρήσω την ελευθερία έκφρασης των δικών μου παιδιών και των μαθητών μου, μέσα από την τέχνη. Είναι παιδιά από 5 εως 8 ετών τα οποία δοκιμάζουν υλικά και τεχνικές και δεν φοβούνται. Αυτό από μόνο του, τα κάνει δημιουργικά απελευθερωμένα.
Πώς μπορείς όμως να προστατεύσεις ένα παιδί από τα “πρέπει” και τα “μη” των ενηλίκων;
Μου αρέσει που στα μάτια τους ο Άγιος Βασίλης δεν έχει απαραίτητα μούσι…!Μου αρέσει που οι γάτες μπορεί να είναι πολύχρωμες…! Μου αρέσει που τα κορίτσια έχουν πάντα μακρυά μαλλιά και στέμματα…! Μου αρέσει που μπαίνει μπροστά η φαντασία και η τεχνική έχει ρόλο μόνο για να τα βοηθά να καλοσχηματίσουν το αποτέλεσμα τους!

Κάθε παιδί έχει δική του αισθητική, αλλά σίγουρα επηρεάζεται και από το περιβάλλον του. Είναι, όμως, τόσο όμορφο να βλέπεις τη διαφορετικότητα των δικών τους εικόνων.
Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του αρχείου μου με δουλειές μαθητών μου, μπορώ να ξεχωρίσω ποιο είναι το έργο καθενός. Τώρα πια, ξεχωρίζω καθενός τη ματιά για τα πράγματα γύρω του.

Ας κάνω λοιπόν μια ευχή για τον χρόνο που μόλις ξεκίνησε…
“ Να αφήσουμε τα παιδιά να μας δείξουν το δρόμο! Να αποδεχτούμε τη δική τους πραγματικότητα. Να τα αφήσουμε να λερωθούν και να ξεπεράσουν τις νόρμες μας. Να βάλουμε λίγη από την μαγεία τους στην καθημερινότητα μας. Καλή, πολύχρωμη και πολύπλευρη χρονιά!

Έλενα Πολυχρονιάδη
Εικαστικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.