O ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

0

O ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Από την Μαριάννα Τόλη

 

Ο Μικρός Πρίγκιπας μεταμορφώνεται σε έναν Μικρό Άνθρωπο για να μάθει τα ανθρώπινα συναισθήματα και τις ανθρώπινες αδυναμίες πριν γυρίσει πίσω στο αγγελικό σύμπαν από όπου ήρθε.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη.

Αγγίζοντας με σεβασμό ένα τέτοιο έργο καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν μπορούμε να συμπιέσουμε το νόημα του και να το κατατάξουμε ως κατάλληλο μόνο για κάποιες ηλικίες. Αυτή είναι και η μαγεία του.  Το μελετάμε, δεν το διαβάζουμε απλώς. Το ερμηνεύουμε εμείς οι μεγάλοι και το απλοποιούμε για τα παιδιά μας. Τους το διαβάζουμε έχοντας καταλάβει το νόημα του.  Η σύνδεση που έχει ο Μικρός Πρίγκιπας με τη γη και το πλανητικό σύμπαν είναι η κρυμμένη σύνδεση που έχει ο γήινος άνθρωπος με το υπόλοιπο σύμπαν και αντιστρόφως οι σχέσεις που πιθανότατα να έχει το ίδιο το σύμπαν και τα μυστήριά του με τον Μικρό Άνθρωπο της γης. Έτσι μπορούμε να πούμε πως το έργο πραγματεύεται μια πρακτική φιλοσοφία.  Ο ήρωας κατεβαίνει στη γη και βιώνει πρακτικά και όχι θεωρητικά την Αλήθεια, τα ανθρώπινα συναισθήματα, τον πόνο της αγάπης, τη μοναξιά, τον θάνατο. Είναι ένα πλάσμα αγγελικό που ίσως η περιέργεια του τον ωθεί  να εξερευνήσει την άλλη μεριά του τοίχου που μας χωρίζει εμάς τους ανθρώπους από τον αόρατο κόσμο.  Αυτό τον κόσμο που στον Μικρό Πρίγκιπα η Αλεπού τον αναφέρει ως τον πιο ουσιαστικό. Η Αγάπη είναι αόρατη. Η Αγάπη είναι ουσιαστική.  Μεταμορφώνει τους ανθρώπους και σκίζει τα όρια που μας χωρίζουν από την ουσία και την αλήθεια της ζωής.  Δύσκολα νοήματα να τα κατανοήσεις θεωρητικά. Χωρίς πόνο και κάματο δεν γίνεται.  Το λένε και οι πατέρες του Χριστιανισμού.  Οι γέροντες και οι ασκητές του Αγίου Όρους. Ή Αγάπη δεν κατανοείται βιώνεται. Ο Μικρός Πρίγκιπας λοιπόν αποφασίζει να αφήσει την παιδική και αγγελική του αφέλεια για να γνωρίσει το δώρο που εμείς οι άνθρωποι με τόση στενοκεφαλιά θεωρούμε δεδομένο.  Την ανθρώπινη παρουσία μας στη γη,  το δώρο της ελεύθερης βούλησης, την ικανότητα να αγαπάμε και την ικανότητα να διαλέγουμε το καλό η το κακό. Ανάλογα επίκειται κάποια μεταμόρφωση είτε προς την μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη.

Η στασιμότητα δεν έχει θέση στην ανθρώπινη ενσάρκωση.  Ο Μικρός Πρίγκιπας εξελίσσεται στην αιωνιότητα, ο Μικρός Άνθρωπος εξελίσσεται εκτός αν αποφασίσει να χαθεί στο σκοτάδι.  Η βούληση είναι δική του.

Όλες αυτές οι πολύπλοκες έννοιες βρίσκονται κρυμμένες μέσα σε ένα παραμύθι.  Ο Μικρός Πρίγκιπας, το Λουλούδι η Αλεπού, ο Πιλότος είναι οι ήρωες που λατρεύουν διαισθητικά τα μικρά παιδιά.  Η φιλοσοφία του βιβλίου είναι αυτό που κάνει τους μεγάλους να διαβάζουν το «παραμύθι» ξανά και ξανά σε πολλές φάσεις της ζωής τους και σε διάφορες ηλικίες μέχρι να κατανοήσουν τους συμβολισμούς και να ταυτιστούν βιωματικά με την αλήθεια του. Και η αλήθεια βρίσκεται πάντα εκεί που είναι η καρδιά.

 

Για τους συνεργάτες του Μικρού Πρίγκιπα

Λένε οι σοφοί άνθρωποι πως για να νοιώσεις ευγνωμοσύνη πρέπει να έχεις ξεπεράσεις πολλούς δαίμονες.  Δεν ξέρω ποιους και πόσους δαίμονες έχω ξεπεράσει αλλά νοιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για τους συνεργάτες μου. Ως ένας άλλος μικρός πρίγκιπας κι εγώ έκανα σχέσεις καρδιακές μαζί τους, τόσο πολύτιμες που δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ  σ’ αυτές.  Καινούργιες σχέσεις, παλιές σχέσεις.  Θ αρχίσω από τις νεότερες για να τελειώσω με τις παλιότερες που ως τώρα δεν είχα την ευκαιρία και γραπτά να ευχαριστήσω. .

Γιώργος Γαβαλάς …ψάχνω να βρω τα λόγια που του ταιριάζουν αλλά δεν τα βρίσκω.  Ήταν το δόσιμό του τόσο ουσιαστικό που πέρα από αυτό που κατάθεσε σαν σκηνικό άφησε ένα αποτύπωμα στο χώρο που θα είναι για πάντα ανεξίτηλο. Γιατί η ανθρωπιά υπερβαίνει το ταλέντο.  Η γενναιοδωρία του δεν περιορίστηκε μόνο στο σκηνικό αλλά και σε ιδέες και σε φροντίδα και σε τόσα άλλα …πήγε τον Πρίγκιπα βήματα πιο πέρα,

σε κάποιο άλλο πλανήτη που έχει κάτι από τον δικό του παράδεισο. Το ευχαριστώ είναι λίγο.

INFO:

 

Κάθε Σάββατο στις 15.00 και κάθε Κυριακή στις 11.30 και 15.00

Έως και την Κυριακή 9 Απριλίου 2017

 

 

Διάρκεια: 2 ώρες με το διάλειμμα

 

                                 

                              Τιμές εισιτηρίων: 12€  Ενήλικες

10€  Παιδικό

8€  Ομαδικό (Τις Κυριακές)

7€  Για Μαθητές

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Διασκευή.: Μαριάννα Τόλη

Επιλογή Τραγουδιών – Στίχοι – Κινησιολογία : Μαριάννα Τόλη

Μουσικές ενορχηστρώσεις – Μουσική διδασκαλία: Αλέξανδρος Μπαζάνης

Χορογραφίες:  Αλέξανδρος Κουζίτσκιν 

Κλακέτες: CHET WALKER

Σκηνικά:  Γιώργος Γαβαλάς

Κουστούμια:  Μιχάλης Σδούγκος

Φωτισμοί : Ελευθερία Ντεκώ

Video Art: Στάθης Αθανασίου

Κινηματογράφηση βυθού: Morris Gormezano

Ειδικές κατασκευές Puppets: Δήμητρα Καίσαρη

Ειδικές Κατασκευές σκηνικών: Βασίλης Σακής

Σχεδιασμός ήχου: Νίκος Καζάζης, Παναγιώτης Χρονέας

Κατασκευή σκηνικών: Θωμάς Μαριάς

Ηλεκτρολόγοι – Φωτιστές: Χάρης Βασιλόπουλος, Παναγιώτης Πλασκασοβίτης

Βοηθός σκηνικών: Μιχάλης Σαπλαούρας

Μοδίστρα: Monica Trugel

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Τεχνικοί Σκηνής: Βασίλης Μαριάς, Ιορδάνης Γκέλι, 

Τηλέφωνο επικοινωνίας προγραμματισμού παραστάσεων: 6944310395

 

Παραγωγή: ART AND ETHER

Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo S.A.

Υπεύθυνη Θεάτρου:  Χριστίνα Μερεζιά

Λογιστήριο: Αλίκη Αποστολάκη

Υπεύθυνος τεχνικών υπηρεσιών θεάτρου: Θωμάς Μαριάς

Υπεύθυνη Ταμείου: Εύη Γουρδουμπά

Υπεύθυνη Μπάρ: Πέπη Μερεζιά

Καθαρισμός: Romel Tanaid, Fernando Banizal

 

 

ΔΙΑΝΟΜΗ κατά σειρά εμφάνισης:

Μικρός Πρίγκιπας: Ορέστης Καρύδας

Πιλότος: Σταύρος Βόλκος

Φωνή του Σύμπαντος: Άντεια Ολυμπίου

Έλβις: Γιώργος Βούντας

Λουλούδι: Αντιγόνη Ψυχράμη

Βασιλιάς: Σωκράτης Μαιδώνης

Επιχειρηματίας: Γιάννης Πλιάκης

Ρομπότ Α: Μαρία Δελετζέ

Ρομπότ Β: Βερονίκη Κυριακοπούλου

Φύλακας των Αστεριών: Δήμητρα Γιακουμόγλου

Γεωγράφος: Βαγγέλης Κρανιώτης

Φίδι: Κέλυ Γιακουμάκη

Αλεπού: Άννα Φιλιππάκη

Νερό: Μαριάννα Τόλη

 

 

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Προφήτου Δανιήλ 3-5, Κεραμεικός, ΑΘΗΝΑ

Τηλέφωνα Ταμείου: 2110132002-005

Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected],

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΤΟΛΗ [email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.