Το κράτος στην παγκόσμια αυτορυθμιζόμενη τάξη

0

Το κράτος στην παγκόσμια αυτορυθμιζόμενη τάξη

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΜΠΗΤΡΟΣ

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε κάθε φυσιολογική κρίση της οικονομίας, κατά κανόνα η κύρια ευθύνη επιρριπτόταν στην αγορά, της οποίας ο ρόλος έπρεπε να περιοριστεί. Το αποτέλεσμα ήταν η γιγάντωση του κράτους και ο αντίστοιχος περιορισμός των ατομικών ελευθεριών και επιλογών. Όμως, οι καταστροφικοί πειραματισμοί των οπαδών του μεγάλου κράτους και της κεντρικά κατευθυνόμενης κοινωνίας και οικονομίας τελικά διαψεύστηκαν και σε όλες τις χώρες σήμερα παρατηρείται ραγδαία μεταστροφή υπέρ της ανοικτής κοινωνίας και της ελεύθερης οικονομίας. Ανακύπτουν λοιπόν τρία κομβικά ερωτήματα:

  1. Γιατί ήταν αναμενόμενο ότι το σύγχρονο κράτος θα αποτύχει;
  2. Στην αυτορυθµιζόµενη τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο, ποιος θα είναι ο ρόλος του έθνους-κράτους;
  3. Έχουμε ως χώρα τη δυνατότητα σύντομης επανάκαμψης και σύγκλισης στο αναδυόμενο πρότυπο, και αν ναι, πώς;

Στο βιβλίο αυτό συνοψίζονται οι απαντήσεις που προκύπτουν από τη σχετική διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία, τεκμηριώνεται γιατί οι δημόσιες επιλογές και πρακτικές που υιοθέτησε η Ελλάδα μεταπολεμικά μας οδήγησαν σε πτώχευση, και προβάλλονται οι κατευθύνσεις μέτρων πολιτικής οικονοµίας τα οποία θα είχαν υψηλή πιθανότητα να βγάλουν τη χώρα μας, σε εύλογο χρονικό διάστημα, από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.

 

 

 

 

 

Ο συγγραφέας

Ο Γεώργιος Κ. Μπήτρος είναι οµότιµος καθηγητής Πολιτικής Οικονοµίας στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Έχει δηµοσιεύσει εργασίες του σε πολλά από τα πιο αναγνωρισμένα περιοδικά. Υπήρξε για αρκετά χρόνια συνεκδότης και Ευρωπαίος εκδότης, αντίστοιχα, των περιοδικών Greek Economic Review και Journal of Economic Asymmetries. Θήτευσε ως επιστημονικός συνεργάτης στο γνωστό ανά τον κόσμο National Bureau of Economic Research των ΗΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια, όπως το Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Έρευνας και το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Συνεργάζεται ως κριτής µε οικονομολογικά περιοδικά και ερευνητικούς οργανισμούς, και έχει εκτεταµένη πρακτική εμπειρία από τη συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και οργανισμών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι μηχανισμοί αποτελεσματικής κατανομής των οικονομικών πόρων, η διάρθρωση των αγορών και του ανταγωνισμού, και ο ρόλος των θεσμών στην οικονομική ανάπτυξη.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του

Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.