Βούλα Ξύκη- εναλλακτική φυσικοθεραπεύτρια μας αποκαλύπτει τρόπους θεραπείας

0

Με αφορμή το φεστιβάλ «Δι Eleusis»  μια 3ήμερη διεθνής συνάντηση ευεξίας και τέχνης, συναντήσαμε την Βούλα Ξύκη η οποία συμμετέχει και μας εξηγεί πως λειτουργεί και θεραπεύει με εναλλακτικές μεθόδους. Δείτε πόσα ενδιαφέροντα πράγματα μάθαμε για καλή υγεία.

  • Σε μια εποχή που όλα εξελίσσονται θα θέλαμε να μας περιγράψετε πως από την κλασσική φυσικοθεραπεία

οδηγηθήκατε στις εναλλακτικές μεθόδους:

 

Διαβάζοντας το CHINESE MEDICINE dr. Duo Gao κι αργότερα βιβλίο της Μαria Sharlet «ΣΙΑΤΣΟΥ- SHIATSU- ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ» παρατήρησα και προβληματίστηκα για το πως η Κινέζικη ιατρική και φιλοσοφία αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο σαν μία Ολότητα μέσα στο ΟΛΟΝ.

Αυτα τα βιβλία ήταν η αρχή της ανησυχίας μου κι άρχισα να ψάχνω που και πως μπορώ να διδαχτώ αυτήν την μέθοδο θεραπείας. To 1985 ξεκίνησα την μαθητεία μου στην κ. Maria Sharlet.

Είχα μπει στον δρόμο αυτής της αντίληψης. Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες μαθητείες σε άλλες μεθόδους στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως : η Βοwtech, η neo-Cranio Balancing, οι βεντούζες, και ο βελονισμός.

Εδώ και 28 χρόνια, στην  φυσικοθεραπευτική μου αντιμετώπιση χρησιμοποιώ αυτές τις τεχνικές, αξιολογώντας ποια μέθοδο από αυτές μπορώ να εφαρμόσω σε κάθε πάθηση για  κάθε άτομο ξεχωριστά, γιατί κάθε άτομο είναι μοναδικό και ξεχωριστό.

 

  • Θα θέλατε να μας κάνετε μια μικρή περιγραφή για κάθε μέθοδο χωριστά και για τα ευεργετήματα της?

 

SHIATSU:

Το Shiatsu, βασίζεται στην αρχή ότι το σώμα και ο νους λειτουργούν σαν μία ενιαία ομάδα, δημιουργούνται από την συμπαντική ενέργεια, συντηρούνται από την ενέργεια, και λειτουργούν με την ενέργεια. Στο σώμα μας έχουμε 14 ενεργειακά κανάλια όπου κυκλοφορεί αυτή η ενέργεια. Κατά μήκος των καναλιών υπάρχουν κάποια σημεία, ονομαζόμενα σημεία  tsubo, όπου σε κάθε σημείο αντιστοιχεί  όργανο, εκεί επίσης συγκεντρώνεται η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια του σύμπαντος που ανακυκλώνεται. Όταν εμφανιστεί μια ανισορροπία σ ένα όργανο, μεταφέρεται  στην επιφάνεια μέσα από τα ενεργειακά κανάλια, στα tsubo  και τις διακλαδώσεις του νευρικού συστήματος που συνδέονται με το συγκεκριμένο όργανο. Αυτό εκδηλώνεται σαν, πόνος, δυσκαμψία, ή αλλαγή θερμοκρασίας.

Με το Shiatsu, δημιουργούμε μια διεγερτική ή ρυθμιστική επίδραση στο προβληματικό όργανο ή σύστημα . Αυτές οι επιδράσεις, όταν ασκηθούν στα σχετικά ενεργειακά κανάλια, βοηθούν στην αναδιοργάνωση του συνολικού ενεργειακού πεδίου του σώματος, δημιουργώντας ισορροπία. Έτσι, η πάθηση και τα συμπτώματά της υποχωρούν ή εξαφανίζονται.

  Το Shiatsu, εφαρμόζεται στο σώμα, με πιέσεις δακτύλων, με όλη την παλάμη, με διατάσεις, στο σώμα του δέκτη από τον δότη.

 

Το Shiatsu  ενδείκνυται για: πονοκεφάλους, ημικρανίες, άγχος, αϋπνίες, αναπνευστικά προβλήματα, γυναικολογικά- ορμονικά προβλήματα, αυχενικό σύνδρομο, πόνοι στη μέση,, κ.α

 

BOWTECH:

Η bowtech, είναι ένα δυναμικό σύστημα θεραπείας του μυϊκού και συνδετικού ιστού. Mπορούμε να πούμε ότι είναι μια ολιστική θεραπεία, η οποία επικεντρώνεται στην ικανότητα του σώματος για αυτό-ίαση. Είναι μια μορφή νευρομυϊκής επανόρθωσης.  Η bowtech  δεν είναι μασάζ. Ήπιες και απαλές κινήσεις ρολάρουν πάνω στους μύες , στους τένοντες, ή στους συνδέσμους.

Συντονίζει την περιτονία που παίζει ρόλο στην ευθυγράμιση του σώματος, ενεργοποιεί το λεμφικό σύστημα, διεγείρει το ανοσοποιητικό, μειώνει το στρες, αποκαθιστώντας την ισορροπία μέσω του  ΑΝΣ (αυτόνομου νευρικού συστήματος).

Η Bowtech ενδείκνυται για: Τενοντίτιδες, πόνους αυχένα, μέσης, χρόνιες παθήσεις ώμων, παγωμένο ώμο, ημικρανίες, αθλητικούς τραυματισμούς, πόνους στα γόνατα, κ.α

 Νέο-Κρανιοϊερή θεραπεία:

Ήπια θεραπευτική προσέγγιση που συμβάλλει στην συνειδητοποίηση και αυτό-ίαση του ανθρώπου μέσω της αρμονικής και ισόχρονης λειτουργίας του κρανιοϊερού ρυθμού(ΚΙΡ) του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Μία συνεδρία αρχίζει πάντα με απαλά αγγίγματα των χεριών,                                        βάρους 5gr,. Σταδιακά επέρχεται μια χαλάρωση, το νευρικό σύστημα ηρεμεί και το σώμα παίρνει θάρρος, ανοίγετε και αναδύονται στην επιφάνεια τραύματα από ένα παλιό ατύχημα ή μια οδυνηρή εμπειρία του παρελθόντος.

Με την νέο-Κρανιοϊερή θεραπεία, αφήνουμε να λυθούν πόνοι και εντάσεις, να επέλθει χαλάρωση και να δημιουργηθεί χώρος για ειρήνη και θεραπεία.

Εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες.

Ενδείκνυται για: χρόνιες παθήσεις, για τραυματισμούς από παλιό ατύχημα, κ.α

 

ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ και ΜΟΞΑ:

Οι βεντούζες και η μόξα, χρησιμοποιούνται για να τραβήξουν παθογόνους παράγοντες και αδρανή ενέργεια στην επιφάνεια για να ελευθερωθούν από το σώμα. Η αναρρόφηση που δημιουργείται από την βεντούζα είναι πολύ καλή για χαλάρωση των μυών στην πλάτη , στην μέση, και στον αυχένα.

Τοποθετούνται είτε σε σημεία ενεργειακών καναλιών είτε σε περιοχές πόνου.

Συνδιάζονται καταπληκτικά με θεραπεία του Shiatsu ή με τον βελονισμό.

 

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ:

Ο βελονισμός είναι μία θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.

Η ιστορία του βελονισμού ξεκινά πρίν 5.000 χρόνια στην Κίνα και πρίν 160 χρόνια στην Ευρώπη.

Αποτελεί μια ολοκληρωμένη τεχνική, η οποία βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία  του δέρματος.

Στόχος του βελονισμού είναι να επαναφέρει την εσωτερική ισορροπία των οργάνων για την σωστή λειτουργία τους.

Αντιμετωπίζει το αίτιο και όχι μόνο το σύμπτωμα. Τονώνει και αναζωογονεί όλον τον οργανισμό.

 

-Από την εμπειρία σας πείτε μας πως αντιλαμβάνετε  το σώμα την ψυχή? Είναι σαν καθρέφτης?

 

Ναι, το σώμα μας είναι ο καθρέφτης της ψυχολογικής μας κατάστασης.

Εδώ μιλάμε για τα ψυχο-σωματικά συμπτώματα.

Ένα απλό κι ίσως καθημερινό παράδειγμα, είναι όταν κάποια σκέψη μου είναι σε αδιέξοδο και προσπαθώ να δώσω την λύση, η εξωτερική μου εμφάνιση –κυρίως το πρόσωπο μου- προβάλλει προς τα έξω το μπέρδεμα  της σκέψης μου ή της στεναχώριας μου( αισθάνομαι στενάχωρα στο ίδιο μου το σώμα). Ε, αν συναντηθώ με κάποιον γνωστό μου εκείνη την στιγμή, η πρώτη ερώτηση που μου κάνει είναι : «Τι έχεις? Σε απασχολεί κάτι?».

Άλλο παράδειγμα, όταν για κάποιους σημαντικούς ή ασήμαντους λόγους αισθάνομαι λύπη ή θλίψη, αυτόματα το σώμα μου παύει να είναι ευθυτενές. Καμπουριάζει και κλείνει προς τα μέσα. Η αναπνοή μου είναι λιγοστή, η καρδιά μου σφίγγεται, κι  όλο αυτό γιατί τα αρνητικά χαρακτηριστικά των Πνευμόνων είναι η λύπη και η θλίψη, ενώ τα θετικά χαρακτηριστικά είναι η δικαιοσύνη (σύμφωνα με την ερμηνεία των οργάνων στην Κινέζικη ιατρική). Η σοφία του σώματος μου ξέρει πολύ καλά και κλείνει προς τα μέσα. Εκείνη την στιγμή είναι ευάλωτο και χρειάζεται υποστήριξη. Χρειάζεται μια αγκαλιά, θέλει να εξωτερικεύσει , θέλει να κλάψει, θέλει να σταθεί πάλι όρθιο, ν αναπνεύσει ολόκληρα, θέλει να χαρεί η καρδιά του.

Ναι το σώμα μιλάει. Αρκεί να μάθουμε να το ακούμε και να συμφιλιωθούμε μαζί του.

Οι εναλλακτικές μέθοδοι διδάσκουν αυτούς τους τρόπους συμφιλίωσης με το σώμα, τον νου και την ψυχή μας.

Καλό είναι να  μην ξεχνάμε ότι το σώμα είναι το μεταφορικό μέσο της ψυχής μας.

 

-Πως εμπλέκετε τις μεθόδους σας με την Κλασσική ιατρική?

 

Τα τελευταία 10 χρόνια η Κλασσική ιατρική παραδέχεται την ύπαρξη των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων κι έτσι με μια καλή συνεργασία με τις εναλλακτικές μεθόδους, η ίαση του ασθενούς γίνεται σε σύντομο διάστημα ,παραμένει σταθερή  και πολλές φορές με λιγότερη ή ελαφρότερη φαρμακευτική αγωγή. Το θετικό για τον  ασθενή, είναι ότι συνειδητοποιεί  το αίτιο που προκάλεσε την ασθένεια του και διδάσκετε την πρόληψη. Γίνετε συνειδητός στις πράξεις του.

Το θετικό δε, του ιατρού, είναι ότι φροντίζει τον ασθενή του. Φροντίζει κι ενδιαφέρετε για την καλή υγεία του ασθενή-ανθρώπου.

-Θα θέλατε να μας πείτε κάποια παραδείγματα από πελάτες?

Ναι, θα σας πω κάποια πρόσφατα γεγονότα που αντιμετώπισα.

Μία πελάτης ήρθε στον χώρο μου συστημένη από τον παθολόγο της  με δυσκοιλιότητα. Στην Κινέζικη ιατρική η δυσκοιλιότητα συνήθως οφείλεται  σε υπερβολική θερμότητα από καυτές πικάντικες τροφές ή από συναισθήματα που «καίγονται» να βρουν την λύση τους και να τοποθετηθούν. Η πελάτισσα παραδέχτηκε ότι αυτοί είναι οι λόγοι για το σύμπτωμα της. Όντως την «έκαιγαν» συναισθηματικά θέματα κι ασυνείδητα έτρωγε καυτερά και πικάντικα φαγητά.

Ακολούθησα την μέθοδο του Shiatsu με βεντούζες, απομακρύνοντας την θερμότητα από το έντερο, τόνωσα και ρύθμισα το συκώτι και διέγειρα την κυκλοφορία του εντέρου. Της πρότεινα να σταματήσει την καυτερή τροφή, να πίνει βασιλικό ή ρίζα  ταραξάκου,  της έδειξα πώς να αναπνέει σωστά και το βράδυ πριν κοιμηθεί να κάνει απαλό μασαζ στην κοιλιά της με έλαιο δενδρολίβανου.

Στην Πέμπτη συνεδρία που συναντηθήκαμε μου είπε ότι το παχύ έντερο άρχισε να λειτουργεί πάλι αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι έδωσε λύση στα θέματα που την «έκαιγαν».

Άλλο περιστατικό: άτομο με αναπηρία κάτω άκρων με κηδεμόνες. Έπεσε μέσα στο σπίτι με πολλαπλούς τραυματισμούς και κακώσεις συνδέσμων σε γόνατο και αστράγαλο και φυσικά με οιδήματα στα σημεία. Εδώ, υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία σε καθημερινή βάση με τον φυσικοθεραπευτή της και την εναλλακτική θεραπεία της bowtech, τις βεντούζες και τον βελονισμό.

 

Μια άλλη κυρία, ήρθε σε μένα μ έναν χρόνιο πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη της. Είχε κάνει όλες τις εξετάσεις, είχε πάρει παυσίπονα ,αλλά η σουβλιά ήταν εκεί(όπως μου είπε) και πολλές φορές αυτός ο πόνος την κρατούσε αϋπνη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει  στις υποχρεώσεις του γραφείου και της οικογένειας της.

Εφάρμοσα την τεχνική της νέο-Κρανιοϊερής θεραπείας. Στην τρίτη συνεδρία της κι αφού το σώμα της είχε χαλαρώσει, πήρε το θάρρος και αποκάλυψε μια τραυματική εμπειρία που είχε ως κορίτσι 10 ετών, που φυσικά μεγαλώνοντας, την είχε ξεχάσει. Ήταν μια κακοποίηση από την μητέρα της. Στην τέταρτη συνεδρία ο πόνος είχε υποχωρήσει αρκετά, έως ότου σταδιακά έφυγε τελείως.

Με αυτά και με άλλα τόσα και τόσα παραδείγματα από την πολύχρονη εμπειρία μου βλέπουμε το ΟΛΟΝ του ανθρώπου, και πόσο σημαντική είναι η ψυχο-σωματική του ισορροπία.

Χρέος λοιπόν όλων όσοι ασχολούνται με την υγεία, να είναι η ευρεία γνώση όλων των θεραπειών, κλασικών και εναλλακτικών και η σωστή πληροφόρηση στο ευρύ κοινό.

Η θεραπεία είναι μία: η αγάπη στον συνάνθρωπο.

-Πως το βλέπει όλο αυτό η κοινωνία?

Πρίν 28 χρόνια , από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τις εναλλακτικές θεραπείες, η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη. Υπήρχε άγνοια και φυσικά καχυποψία, αμφισβήτηση έως και περιθωριοποίηση μπορώ να πω. Ευτυχώς τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη στροφή στον κόσμο γιατί ψάχνει να βρει πιο γρήγορους και πιο φυσικούς τρόπους θεραπείας με λιγότερες  παρενέργειες από τα φάρμακα.

Σε όλο αυτό βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η κλασσική ιατρική η οποία παραδέχεται πλέον ότι οι εναλλακτικές θεραπείες λειτουργούν συμπληρωματικά για την ίαση της πάθησης. Παραδέχεται την ύπαρξη ψυχο-σωματικών προβλημάτων. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον.

-Πιστεύετε ότι θα είναι η θεραπεία του μέλλοντος?

Ναι το πιστεύω.

Όσο η κοινωνία αφυπνίζεται κι ανοίγουν οι ορίζοντες της ,όσο ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη της ζωής του και ενημερώνεται σωστά για την χρησιμότητα των εναλλακτικών θεραπειών, ναι , είναι οι θεραπείες του μέλλοντος.

Πιστεύω επίσης ότι σε λίγα χρόνια ο άνθρωπος θα μπορεί να θεραπεύεται και μόνος του, αρκεί εμείς οι εναλλακτικοί αλλά και οι κλασικοί θεραπευτές να  μην παραπληροφορούμε τον συνάνθρωπο μας και να είμαστε πιστοί κι αφοσιωμένοι στο έργο μας. Ευχαριστώ όλους όσους ήρθαν κοντά μου και πίστεψαν στις υπηρεσίες μου που πρόσφερα και προσφέρω. Με δίδαξαν και με διδάσκουν ακόμη.

-Κλείνοντας πείτε μας δύο λόγια για το πρώτο φεστιβάλ ‘’ Δι Eleusis”:

Το φεστιβάλ «Δι Eleusis» είναι μια 3ήμερη διεθνής συνάντηση ευεξίας και τέχνης. Θα διαρκέσει από την Παρασκευή 12/5 – και την Κυριακή 14/5, στην Ελευσίνα στην πόλη που επιλέχτηκε ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Ο χώρος φιλοξενίας του φεστιβάλ είναι το Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία της Ελευσίνας.

Είναι μια έμπνευση ομάδας ανθρώπων που ζουν και αγαπούν την πόλη τους , με κύριο εμπνευστή  τον κ. Κων/νο Καλέση.

Στόχος του φεστιβάλ είναι: να παρουσιάσει τις θεραπευτικές μεθόδους από διάφορες κουλτούρες, να αναδείξει τη σημασία των εναλλακτικών και την αρωγή τους για καλύτερη υγεία και ποιοτικό τρόπο ζωής.

Θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις  από επιστήμονες από τον χώρο της ιατρικής, της αρχαιολογίας, καθηγητές φιλοσοφίας, διατροφολόγους, ψυχολόγους, μουσικολόγους, εναλλακτικούς θεραπευτές και καλλιτέχνες.

Θα υπάρχουν workshops: yoga, tai chi, pilates, εναλλακτικές θεραπείες, και δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, καφε-εστιατόριο, κ.α

Ο κ. Καλέσης με προσκάλεσε  να συμμετέχω σ αυτό το φεστιβάλ προκειμένου να αναδείξω στο ευρύτερο κοινό τα οφέλη των εναλλακτικών θεραπειών που έχω δει και βιώσει από την πολύχρονη εμπειρία μου.

Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως κι εύχομαι καλή επιτυχία σ αυτήν προσπάθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

Κωνσταντίνος Καλέσης

[email protected]  www.eleusis2017.space

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Βούλα Ξύκη

(Εναλλακτική φυσικο/τρια E mail: [email protected])

Για το Full-time.gr. Κ.Γ

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.