Κριτική για το βιβλίο «Καγκουρό του Βασίλη Κατσικονούρη Από τον Παύλο Ναθαναήλ*

0

Κριτική για το βιβλίο «Καγκουρό του Βασίλη Κατσικονούρη: μια σημειολογική προσέγγιση» του Νεκτάριου – Γεώργιου Κωνσταντινίδη, Αθήνα, εκδόσεις Εύμαρος, 2017

Από τον Παύλο Ναθαναήλ*

Ο Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης είναι ένας νέος μελετητής και κριτικός, που αποτελεί σημαντικό στέλεχος της σύγχρονης γενιά ερευνητών του τόπου μας. Το λέω κατηγορηματικά, αμέσως μόλις διάβασα λίγες σελίδες από το βιβλίο του, που αναφέρεται στο «Καγκουρό» του Βασίλη Κατσικονούρη. Γνωρίζει σε βάθος τη γαλλική λογοτεχνία, αλλά είναι φανερό, ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι το θέατρο. Το γεγονός ότι διάλεξε να γράψει μια αξιόλογη μελέτη για ένα θεατρικό έργο, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, επιβεβαιώνει την τοποθέτηση μου. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να πειστούμε ότι το θέατρο είναι και φαίνεται ότι θα παραμείνει η μεγάλη του αγάπη.
Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσαν, και πρέπει να το ομολογήσω, οι μεστές παρατηρήσεις του γύρω από αυτό που ονομάζουμε «υπαινιγμό» και που αποτελεί βασικό πυλώνα της λογοτεχνίας γενικά και του θεατρικού λόγου ιδιαίτερα. Το θέμα του βιβλίου είναι το συγκεκριμένο θεατρικό έργο, του συγκεκριμένου συγγραφέα, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να διατυπώνει απόψεις για προβλήματα που αντιμετωπίζει η θεατρική λογοτεχνία γενικά, και επιχειρεί να λύσει μερικά από αυτά, συνήθως με επιτυχία.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον Νεκτάριο – Γεώργιο Κωνσταντινίδη για το πρωτότυπο αυτό βιβλίο του. Αλλά και οι μεταφράσεις του, μαρτυρούν κι αυτές το βάθος της προσωπικής του κουλτούρας. Του εύχομαι να μας ξαφνιάσει στο μέλλον και με άλλες μελέτες. Η Λογοτεχνία μας είναι πλούσια σε ποιητές και πεζογράφους, αλλά πολύ λιγότερο πλούσια σε κριτικούς και μελετητές.
*Ο Παύλος Ναθαναήλ είναι δημοσιογράφος-λογοτέχνης, τέως πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, τέως γενικός διευθυντής της Ερα-1 της ΕΡΤ, αε και πρώην δ/ντης στο BBC για την νότια Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.