Ο Μικρός Νότος μας συστήνεται

0

Καλώς ήρθατε στην σελίδα μας Full-time.gr


Χρύσα Διαμαντοπούλου

Θα θέλαμε να μας συστηθείτε να μας πείτε την ιστορία της ομάδας σας.

Χρύσα Διαμαντοπούλου: Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2012 από την Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιό, ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση. Μαζί με τον Τάσο Ράτζο, σκηνοθέτη, τον Πέτρο Δαμουλή, σκηνοθέτη, ηθοποιό και μουσικό και την Λαμπρινή Σταμάτη, δημοσιογράφο και συντονίστρια των ομάδων «γονείς Απλά!» στην Ελλάδα πραγματοποιούμε εδώ και 6 χρόνια δράσεις δημιουργίας και πολιτισμού. Κοινός στόχος όλων των συνεργατών μας είναι να προσφέρουμε παραστάσεις διαδραστικές, με ζωντανή μουσική και έμπνευση από τη λαϊκή παράδοση, που είναι προσιτές σε όλα τα παιδιά, που μεταφέρονται και παρουσιάζονται σε κάθε χώρο.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με παιδιά και όχι με ενήλικες;

Χρύσα Διαμαντοπούλου: Ως καλλιτέχνες και ως νέοι γονείς νιώσαμε μεγάλη την ανάγκη να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την παράδοσή μας, για την σοφία που κρύβει η λαογραφία μας, χρησιμοποιώντας ως όχημα ελληνικά λαϊκά παραμύθια και μύθους.
Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν χαθεί ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας που είχαν για αιώνες διασωθεί και αποτελούσαν όχι μόνο πηγή πολύτιμων αξιών και πληροφορίας για το ποιοι είμαστε, αλλά και πηγή ψυχαγωγίας και αφορμή συνεύρεσης όλης της οικογένειας.
Με σύγχρονα μέσα, με διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις, με χιούμορ και συγκίνηση, με ήχους και ζωντανή μουσική, με διάδραση, με βαθιά γνώση του αντικειμένου, έχοντας συνεργάτες επαγγελματίες για τον σχεδιασμό κάθε επι μέρους δράσης σε μία παράσταση, επιλέγουμε να παρουσιάσουμε σε μικρούς αλλά και μεγάλους παραμύθια του παππού και της γιαγιάς.

Από πού αντλείτε τα θέματα των παραστάσεων; Έρχεστε σε επαφή με το κοινό; Ή είναι δική σας επιλογή;
Χρύσα Διαμαντοπούλου: Τα θέματα των παραστάσεών μας αντλούνται από την ελληνική λαϊκή παράδοση (ελληνικά λαϊκά παραμύθια, μύθοι του Αισώπου) και διανθίζονται με ζωντανή μουσική από πρωτότυπα και μη μουσικά όργανα.
Κάθε χρόνο γινόμαστε σοφότεροι! Η επαφή της ομάδας μας με τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που μας εμπιστεύονται, μας οδηγούν στην επόμενη επιλογή μας.
Κρατώντας υψηλά την ποιότητα της δουλειάς μας, μακριά από εκπτώσεις κι εύκολες λύσεις, οδηγούμαστε σε ένα ασφαλές πεδίο αναζήτησης του επόμενου σχεδιασμού. Μία συλλογική δουλειά πολλών ζυμώσεων, που γίνεται δημιουργικός χείμαρρος και μας κατευθύνει για να επιλέξουμε το θέμα της επόμενης κάθε φορά παράστασης.

Πόσο καιρό χρειάζεστε και με ποιους συνεργάζεστε για να πραγματοποιήσετε μια παράσταση;
Χρύσα Διαμαντοπούλου: Με το που ολοκληρώνονται οι πρεμιέρες των παραστάσεών μας για τη σεζόν-κάπου τέλη Οκτωβρίου δηλαδή- ξεκινάει η αναζήτηση! Περισυλλογή, συζητήσεις και αγωνίες που ολοκληρώνονται με ΤΗΝ ιδέα! Στηριζόμενοι σε αυτή την ιδέα, αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες, συγκεντρώνουμε υλικό και καταστρώνουμε τα σχέδιά μας!
Η νέα χρονιά κάθε φορά, ο Ιανουάριος δηλαδή, έχει ολοκληρώσει τις έρευνές μας σε υλικό. Επόμενη φάση είναι η δημιουργία κειμένου ή διασκευής που θα υπηρετήσει την ιδέα μας. Αυτή η εργασία-συγγραφή, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις κειμένου- θα διαρκέσει μέχρι την πρεμιέρα μας τον ερχόμενο Οκτώβριο! Μία κανονική γέννα δηλαδή!
Ως καλλιτεχνική υπεύθυνη αλλά και ως διεύθυνση παραγωγής, μαζί με μόνιμους πια συνεργάτες στον πυρήνα της ομάδας, επιλέγουμε το ανθρώπινο δυναμικό που θα υλοποιήσει την νέα μας παράσταση. Σκηνοθέτης, μουσικός, ενδυματολόγος, σκηνογράφος, κινησιολόγος, βοηθοί, επιστημονική υπεύθυνη για τη συλλογή του υλικού, για τα διαδραστικά μέρη, μουσικός σχεδιασμός, ακροάσεις για επιλογή ηθοποιών, ατελείωτες (!!) πρόβες, διδασκαλία μάσκας, κουκλοθεάτρου, διδασκαλία μουσικών οργάνων, φωτογράφιση, γραφιστικός σχεδιασμός, επικοινωνιακός σχεδιασμός κ.ά είναι μερικές από τις ειδικότητες που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να έχουμε κάθε φορά το αποτέλεσμα που ονειρευτήκαμε.

Από ότι διαβάζουμε έχετε και ειδικούς συμβούλους, είναι απαραίτητο για την δημιουργία της παράστασης;

Χρύσα Διαμαντοπούλου: Οι σπουδές μου, η εμπειρία που έχω συλλέξει τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία μου με ανθρώπους εξειδικευμένους, τα σεμινάρια που έχω κατά καιρούς παρακολουθήσει, οι καθημερινές παραστάσεις και η επαφή μου με τα παιδιά, με καθιστούν ικανή να αναλάβω πολλές από τις επιμέρους εργασίες της ομάδας. Αντ’ αυτού επιλέγω συνειδητά τη συνεργασία με ανθρώπους εξειδικευμένους. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι δεν κάνουμε εκπτώσεις. Πέντε, δέκα μυαλά είναι πάντα πολύ πιο δυνατά από ένα. Αυτός είναι ο τρόπος που αγαπώ να δουλεύω. Δεν πιστεύω στην αυθεντία του ενός. Πάντα η διαδικασία της ομάδας έχει καλύτερα αποτελέσματα! Το θέατρο είναι ομαδική δουλειά. Είναι ένας χώρος δοκιμών, όπου όλα επιτρέπονται, όλα πρέπει να μοιράζονται και να δοκιμάζονται. Η δημιουργία μίας παράστασης είναι μία χημική αντίδραση. Ή θα φτιαχτεί το ελιξίριο ή θα ανατιναχθεί το εργαστήρι!

Πόσο αγαπούν τα παιδιά το θέατρο, αλλά και πόσο οι γονείς έρχονται σε επαφή με αυτή τη δράση; (συμμετέχουν ή παρκάρουν τα παιδιά;)
Ναυσικά Πύρρου: Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα… Αν οι γονείς αγαπάνε το θέατρο, θα το αγαπήσουν και τα παιδιά. Οι γονείς θα φέρουν σε πρώτη επαφή το παιδί με τον φανταστικό κόσμο του θεάτρου και εκείνα στη συνέχεια θα το αγαπήσουν γιατί τους βοηθάει να πλάσουν ιστορίες και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Σίγουρα υπάρχουν και εκείνοι οι γονείς που ανακαλύπτουν το θέατρο μέσω των παιδιών τους ή με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Αν έχει ενδιαφέρον η παράσταση θα τους κερδίσει όλους.


Δάφνη Καμμένου
Τι θα μάθουν τα παιδιά από την παράσταση «Γύρω γυρω μήνες»;
Δάφνη Καμμένου: Το παραμύθι μας είναι ένα παραμύθι που μιλάει για τους μήνες και το χρόνο κι εμείς έχουμε έθιμα, μικρά μυστικά, παιχνίδια και τραγούδια για όλους τους μήνες! Τα παιδιά θα μάθουν ένα σωρό πράγματα αλλά το πιο σημαντικό και συγκινητικό από όλα αλλά και το μεγαλύτερο μυστικό που θα μάθουν είναι το μοίρασμα και η καλοσύνη! Θα μπει μέσα τους ο σπόρος ότι όλοι είμαστε καλοί. Δεν υπάρχει υπέρ και υπό. Και στο τέλος θα μοιραστούμε έναν θησαυρό ανεκτίμητης αξίας. Το ίδιο το μοίρασμα…


Θυμάστε μια στιγμή που σας έκανε εντύπωση ή σας εξέπληξε την ώρα της παράστασης ή κάποια περίεργη αντίδραση ενός θεατή;
Ναυσικά Πύρρου: Είναι πολύ αναζωογονητικό να βλέπεις τα παιδιά να γίνονται ένα με τον εκάστοτε ρόλο και να αφοσιώνονται στην παράσταση και έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον να ακούς την σκέψη τους σε διάφορες ερωτήσεις που κάνουμε εν’ ώρα παράστασης. Τα παιδιά τουλάχιστον εμένα με συγκινούν ιδιαίτερα γιατί μόνο αλήθειες θα ακούσεις από τα στόματα τους.
Δάφνη Καμμένου: Το υπέροχο είναι ότι στο σταθερό μας χώρο, υπάρχουν παιδιά μαζί με τους γονείς τους οι οποίοι συμμετέχουν και συγκινούνται, που έρχονται και ξανάρχονται. Είναι η ζεστασιά και η εγγύτητα ενός θεάματος αγκαλιάς που όλοι έχουμε ανάγκη.Είναι ότι τα παιδιά νοιώθουν και αισθάνονται τη μοναδικότητα τους. Ξέρουμε όλων τα ονόματα, μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους. Λείπει αυτή η βαρβαρότητα και η κονσερβοποίηση που καμιά φορά συναντάμε σε μαζικά θεάματα.
Η ποίηση όμως δε λείπει!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Χρύσα Διαμαντουπούλου: Σχέδια καρδιάς όπως πάντα!

Ποια είναι η αρχή της ομάδας που δεν αλλάξετε ποτέ;
Χρύσα Διαμαντουπούλου: Ο καθένας μας ποιεί ήθος και μέσα από την δουλειά του. Πόσο μάλλον αν είναι Καλλιτέχνης. Παραστάσεις με ευθύνη, σεβασμό και αγάπη για τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας.

Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα Γρυλλάκη
«Γύρω γύρω μήνες»
από το φθινόπωρο στα Χριστούγεννα

στο Θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις
Ιάκχου 19, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός) ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ, για σχολεία!
από την Κυριακή 12 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι (έως και τις 17/12)

ΜΟΥΣΙΚΗ | ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ | ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΘΙΜΑ | ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ & ΜΟΥΣΙΚΗ: ΠΕΤΡΟΥ ΔΑΜΟΥΛΗ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 10 ευρώ (για ομάδες άνω των 10 ατόμων, ομαδικό: 8 ευρώ)
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ : 210 3425170 – 6973 453881 & ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΣΤΟ VIVA.GR

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.