ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Μ. ΣΑΡΑΝΤΗ»

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Μ. ΣΑΡΑΝΤΗ»

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΣΗΣ ΧΟΡΟΥ/ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Το Ψυχοθεραπευτικό κέντρο «Μ. Σαράντη» ιδρύθηκε από τη Μαρία Σαράντη, Μ.Α., Κλινική Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια, Παιδοψυχολόγο, με το όραμα «η ψυχή να βρει το σπίτι της» με στόχο κάθε «πόρτα» που ανοίγει να οδηγεί σε άλλα «χρώματα», «σχήματα» και αισθήματα.

Για πρώτη φορά σε ένα κέντρο στην Αθήνα πραγματοποιούνται θεραπείες ενηλίκων, παιδιών και εφήβων που συνδυάζουν διαφόρων ειδών μέσα έκφρασης έτσι ώστε κάθε άνθρωπος να έχει τη δυνατότητα να βρει τη δική του διαδρομή επιλέγοντας την πιο κατάλληλη και συμβατή σε αυτόν μέθοδο.

Στο Ψυχοθεραπευτικό κέντρο «Μ. Σαράντη» εκτός των κλασικών ψυχοθεραπευτικών μεθόδων (ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ζεύγους και οικογένειας, σχολή γονέων) δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις θεραπείες μέσω της τέχνης καθώς μέσω αυτών αποκτάται άμεση πρόσβαση στο ασυνείδητο χωρίς να διεγείρεται φόβος στον θεραπευόμενο, χωρίς να τον θέτει σε ομολογία βιωμάτων και συνειδητοποιήσεων ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε δράση, εκτονώνοντας και εκφράζοντας αυτό που αισθάνεται.

Υπό την καθοδήγηση θεραπευτών με σημαντική εμπειρία ο καθένας στο αντικείμενό του, ο θεραπευόμενος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε: μουσικοψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπέια μέσω κίνησης χορού-χοροθεραπεία, θεραπευτική ομάδα φωτογραφίας και ψυχαναλυτική ομάδα παραμυθιού. Στην κάθε κατηγορία εμπίπτουν εξειδικευμένες υποκατηγορίες καλύπτοντας ειδικές ενότητες κοινού καθώς και άτομα ευπαθών ομάδων κατά περιπτώσεις.

Η μουσικοψυχοθεραπεία αποτελεί μία μορφή δημιουργικής θεραπείας κατά την οποία η μουσική συμβάλει στη βελτίωση της συναισθηματικής, σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου. Στο Ψυχοθεραπευτικό κέντρο «Μ. Σαράντη» πραγματοποιούνται ομάδες Μουσικοψυχοθεραπείας ενηλίκων, εφήβων, καρκινοπαθών και εγκύων υπό την επιμέλεια της Μουσικοθεραπεύτριας, ειδικευμένης στη Μουσική – Φωνητική Ψυχοθεραπεία Κάνδιας Μπουζιώτη, Μ.Α., ΑVPT και της Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας Αλεξάνδρας Μπάμπη, Μ.Sc.

H ψυχοθεραπεία μέσω κίνησης χορού-χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική τεχνική η οποία χρησιμοποιεί την κίνηση σαν μία διαδικασία προώθησης της συναισθηματικής, νοητικής και φυσικής ολοκλήρωσης του ατόμου (American Dance Therapy Association). Η κίνηση μέσα σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον βοηθά να επαναπροσδιοριστούν ενσωματωμένα κινητικά μοτίβα, διακινεί και υποστηρίζει την ολοκλήρωση συναισθημάτων, σκέψεων και πράξεων συνδέοντας το φυσικό με το συναισθηματικό επίπεδο. Προσφέρονται τμήματα ενηλίκων και παιδιών με σύνδρομο Asperger υπό την εποπτεία του Δημήτρη Ζάχου, M.A., ΕΕΑΟ&ΟΨ (Ψυχαναλυτή – Ομαδικού & Οικογενειακού Θεραπευτή – Ψυχοθεραπευτή μέσω Κίνησης Χορού).

H θεραπευτική ομάδα φωτογραφίας συνιστά μία διαδραστική και επικοινωνιακού τύπου διαδικασία, σε επίπεδο τόσο εικόνας όσο και συναισθήματος, η οποία με τη χρήση πληθώρας τεχνικών αποβλέπει στην αναγνώριση υπαρξιακών καταστάσεων και γίνεται ένας εσωτερικός καθρέφτης ο οποίος αποτυπώνεται στην φωτογραφία. Στο πλαίσιο της θεραπευτικής ομάδας φωτογραφίας παρέχεται επίσης η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το πρακτικό κομμάτι της φωτογραφικής διαδικασίας, μέσω του πειραματισμού και της εξερεύνησης του φωτογραφικού αντικειμένου. Την ομάδα συντονίζουν η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Αλεξάνδρα Μπάμπη, M.Sc και ο φωτογράφος Μπάμπης Κουγεμήτρος.

Η ψυχαναλυτική ομάδα παραμυθιού πρόκειται για μία θεραπεία στην οποία ο θεραπευόμενος ταξιδεύει μέσα από το παραμύθι στον κόσμο των συμβόλων, της «κρυμμένης» γλώσσας της ψυχής. Στο πλαίσιο της ομάδας οι θεραπευόμενοι ακούν παραμύθια μέσα από τα οποία ξετυλίγεται συζήτηση στα μονοπάτια των συμβολισμών με ψυχαναλυτικό χαρακτήρα. Στο κέντρο πραγματοποιούνται δύο ομάδες, μία ενηλίκων και μία παιδιών/εφήβων. Αφηγητής των παραμυθιών είναι ο Ταξιάρχης Μπεληγιάννης ενώ ενώ την ομάδα συντονίζει η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Νατάσα Ευαγγελή, Μ.Α.

Ψυχοθεραπευτικό κέντρο «Μ. Σαράντη». «Η ζωή φέρνει, η ψυχή απαντά. Όσο καλύτερα γνωρίζεις την ψυχή σου τόσο ουσιαστικότερα ζεις τη ζωή σου».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ
Δευτέρα
18:00-19:30 Μουσικοψυχοθεραπεία Εγκύων
Τρίτη
18:00-19:30 Μουσικοψυχοθεραπεία Ενηλίκων
20:00-22:00 Ψυχαναλυτική Ομάδα Παραμυθιού Ενηλίκων
Τετάρτη
18:00-19:30 Μουσικοψυχοθεραπεία Καρκινοπαθών
20:00-22:00 Θεραπευτική Ομάδα Φωτογραφίας
Πέμπτη
18:30-20:30 Ψυχαναλυτική Ομάδα Παραμυθιού Παιδιών
Παρασκευή
16:30-18:00 Μουσικοψυχοθεραπεία Εφήβων
17:30-19:00 Ψυχοθεραπεία μέσω κίνησης χορού-Χοροθεραπεία παιδιών με σύνδρομο Asperger
20:00-21:30 Ψυχοθεραπεία μέσω κίνησης χορού-Χοροθεραπεία Ενηλίκων

Το πρόγραμμα για τις κλασικές ψυχοθεραπευτικές μεθόδους (ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ζεύγους και οικογένειας, σχολή γονέων) καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης του θεραπευόμενου με τον θεραπευτή.

Βιογραφικό

Μαρία Σαράντη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Παιδοψυχολόγος. Ολοκλήρωσε το λύκειο James Robinson, Jr. Secondary School στην Βιρτζίνια των Η.Π.Α. Σπούδασε Ψυχολογία στο Pitzer College, ένα από τα κολλέγια Claremont στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. και στη συνέχεια παρακολούθησε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Κλινική Ψυχολογία στο Pepperdine University (Καλιφόρνια).
Κατά τη διάρκεια παραμονής της στην Αμερική εργάστηκε ως βοηθός νηπιαγωγού αρχικά ενώ καθώς προχωρούσαν οι σπουδές της ασχολήθηκε με κακοποιημένα παιδιά τα οποία ζούσαν στο “Five Acres”, μακριά από ακατάλληλους γονείς. Κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού της ανέλαβε συνεδρίες υπό την μορφή πρακτικής στην κλινική του Pepperdine University.
Επιστρέφοντας το 2004 στην Αθήνα, εργάστηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στο 18 Άνω, στο τμήμα απεξάρτησης γυναικών, εγκαθιδρύοντας το τμήμα για τα παιδιά των τοξικομανών μητέρων σε πλαίσιο ατομικών συνεδριών. Συν τω χρόνω ασχολήθηκε με την απεξάρτηση γυναικών ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την ίδρυση του τμήματος Διατροφικών Διαταραχών με επικεφαλής την Κατερίνα Μάτσα. Στη συνέχεια, ολοκληρώνοντας τον κύκλο στην απεξάρτηση, εργάστηκε στον ξενώνα “Καλλίστη”, κλειστή δομή με ψυχωσικούς ασθενείς.
Το 2012 παραιτήθηκε από το ΨΝΑ και έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με τους θεραπευόμενους που την επισκέπτονται στο γραφείο της. Το 2017 αποφάσισε να διευρύνει τις παρεχόμενες θεραπείες δημιουργώντας το «Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Μ. Σαράντη».

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού”

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού” Maestro   Βρείτε το εδώ: https://HarisAlexiou.lnk.to/ToTragoudiTouFengariou   Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/OcuZDBVF1xI  Μια έκπληξη περίμενε τους τηλεθεατές των δύο τελευταίων επεισοδίων