Εκπαιδευτικά προγράμματα Iaνουαρίου 2018 @Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εκπαιδευτικά προγράμματα Iaνουαρίου 2018
στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
«Τα Σαββατοκύριακα…μικροί μεγάλοι στο Μουσείο»

Τα Σαββατοκύριακα…μικροί μεγάλοι στο Μουσείο!

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υποδέχεται το νέο χρόνο με τις καλύτερες προτάσεις για τα σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών! Κάθε Σαββατοκύριακο, από Ιανουάριο μέχρι Μάϊο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική!

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ
Ένας βάτραχος διψά…βρεκεκέξ κουάξ κουάξ!
Ρυθμικά πήλινα ποτήρια
Κυριακή 14/1, 11.30-13.00 & Κυριακή 21/1, 11.30-13.00
Τότε που όλα τα νερά του κόσμου ήταν μαζεμένα σε μια λίμνη, όλα τα ζώα έπιναν μια κούπα την ημέρα. Ο βάτραχος, όμως, διψούσε πολύ και γι’ αυτό πήρε την κούπα του και ήπιε λίγο παραπάνω….

Στο πρώτο εργαστήρι της χρονιάς, θα ακούσουμε την ιστορία ενός πολύ διψασμένου βατράχου, παρέα με τους ήχους των ζώων της ζούγκλας. Θα δούμε τις διαφορετικές κούπες που έχει κάθε ζώο, έτσι όπως τις φαντάστηκε η κεραμίστρια Elizabeth Fritsch, για να εμπνευστούμε και να φτιάξουμε τις δικές μας κούπες από πηλό.
Θα πλάσουμε, θα κόψουμε, θα δημιουργήσουμε υφές και αποτυπώματα με λογιών, λογιών αντικείμενα και στο τέλος θα δώσουμε σχήμα στη δική μας κούπα. Θα τους δώσουμε χρωματιστές ρυθμικές πινελιές με τα δάχτυλα μας αλλά και με αυτοσχέδια στένσιλ.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αντιδρούν ενστικτωδώς στη μαλακή και εύπλαστη φύση του πηλού. Θέλουν να το ζουλήξουν, να το χτυπήσουν, να του κάνουν τρύπες και να παρατηρούν πως αντιδρά κάθε φορά η επιφάνεια του. Αυτές οι αλλαγές φαντάζουν μαγικές στα μάτια τους και ο πηλός τους κινητοποιεί να συνεχίσουν τους πειραματισμούς τους με αμείωτο ενδιαφέρον. Οι γονείς θα ανακαλύψουν ή θα ξαναθυμηθούν τη χαρά της δημιουργίας με πηλό.
Ελάτε να παίξουμε με τους ρυθμούς, τα χρώματα και τα ποτήρια της ζούγκλας!
Υ.Γ: Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!
Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο:€15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12
Πληροφορίες – Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ
Κούτσι. Το χαλί των ονείρων
Σάββατο 20/1, 11:00-12:30 & Κυριακή 28/1, 11:30-13:00
Στις αχανείς στέπες της κεντρικής Ασίας, ο ήλιος καίει ανελέητα το καλοκαίρι και το χιόνι καλύπτει τα πάντα το χειμώνα.
Η φυλή των Κούτσι όμως, που μετακινούνται από τα βουνά του Αφγανιστάν ως τις κοιλάδες του Ινδού ποταμού, βρήκαν τον τρόπο να επιβιώσουν σ’αυτές τις ακραίες συνθήκες. Καλύπτουν τις σκηνές τους από άκρη σε άκρη με τα χειροποίητα μάλλινα χαλιά τους κι, έτσι, είναι ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι.
Εκεί, κάθε βράδυ, κάθονται αναπαυτικά για να ακούσουν τον παραμυθά να τους λέει παραμύθια και ιστορίες από τους προγόνους τους για να μην ξεχνάνε ποτέ ποιοι είναι και από πού έρχονται.
Έτσι κι εμείς, θα καθίσουμε αναπαυτικά στη δική μας σκηνή για να ακούσουμε πως ένα χαλί έσωσε τη ζωή ενός βασιλιά και γιατί οι Κούτσι κουβαλάνε πάντα μαζί τους ένα σάκο αλατιού.
Επιστρέφοντας στο εργαστήριο μας θα δούμε τα πολύχρωμα ρούχα και υφαντά τους, τα χαρακτηριστικά κοσμήματα και τους μοναδικούς σάκους αλατιού. Θα παρατηρήσουμε τα μοτίβα τους, θα ακούσουμε την κρυφή σημασία τους και θα υφάνουμε τους δικούς μας σάκους. Θα τους στολίσουμε με μαλλιά, υφάσματα, τσόχες και άλλα και θα κρύψουμε ανάμεσα στα μοτίβα το δικό μας μήνυμα.
Στο τέλος γονείς και παιδιά θα υφάνουν σ’ έναν αυτοσχέδιο μικρό αργαλειό το δικό τους χαλί των ονείρων.

Υ.Γ. Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!
Για παιδιά 4-5 ετών
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο (το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7
Πληροφορίες – Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10 ΕΤΩΝ

Ζωγραφίζοντας μάρμαρα στο νερό*
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 13/1, 11.00-13.00
Σε αυτό το εργαστήριο θα ταξιδέψουμε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου. Θα μάθουμε για τη τεχνολογία του μαρμάρου και θα πειραματιστούμε με το «Paper marmbling», μια τεχνική σχεδιασμού σε υδάτινη επιφάνεια που παράγει σχέδια παρόμοια με το μάρμαρο και άλλα είδη πέτρας. Θα ζωγραφίσουμε με χρώματα πάνω στο νερό, και θα αποτυπώσουμε τα «μαρμάρινα» σχέδιά μας σε χαρτί και ύφασμα.

*Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο και επαναλαμβάνεται για τους μικρούς μας φίλους που δεν μπόρεσαν να έρθουν.

Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires
Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 21/1, 11:30-13:30
Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 28/1, 11:30-13:30
Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε στην Αργεντινή, στο Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires (Μουσείο Λατινοαμερικάνικης Τέχνης). Εκεί θα συναντήσουμε μεγάλους ανοιχτούς χώρους, τα πιο πλατιά σκαλιά, φωτεινές μεταλλικές οροφές και πολλά άλλα κρυφά σημεία του μουσείου, δημιουργώντας ένα παζλ με φωτογραφίες. Επίσης, θα γνωρίσουμε μεγάλους Λατινοαμερικάνους καλλιτέχνες, όπως οι Frida Kahlo, Diego Rivera, Fernando Botero, Roberto Matta, Cundo Bermudez.
Η λατινική aμερικάνικη τέχνη χαρακτηρίζεται από πολυμορφία, μιας και πρόκειται για την παρουσία τριών διαφορετικών πολιτιστικών κληρονομιών, της ινδιάνικης, της ευρωπαϊκής και της αφρικάνικης.

Στο εργαστήριο θα μαγειρέψουμε τα γεωμετρικά σχήματα, τα χρώματα και τις μάσκες της αφρικάνικης τέχνης με στοιχεία της ευρωπαϊκής τέχνης του 20ού αιώνα. Απαραίτητο υλικό, λίγη σκόνη από την ινδιάνικη μαγεία και πολλή φαντασία.
Η συνταγή είναι έτοιμη και έχουμε όλη την υπόλοιπη ώρα του εργαστηρίου να δημιουργήσουμε με αυτήν εικαστικά έργα με μεικτές τεχνικές.

Υ.Γ. Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου και την Εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη
Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10
Πληροφορίες – Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ
Παίζοντας στην αρχαιότητα
Κυριακή 14/1, 11:30-12:30
Η νέα χρονιά ξεκινάει κι εμείς θα παίξουμε με τα παιχνίδια των αρχαίων που θα ανακαλύψουμε στις αίθουσες του μουσείου.
Η ανθρώπινη μορφή
Σάββατο 27/1, 11:00-12:00
Μία διαδρομή στα γλυπτά των μόνιμων συλλογών του Μουσείου, με σχήματα που θυμίζουν ανθρώπους και ανθρώπους που θυμίζουν σχήματα.

Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Εισιτήριο: €5
Πληροφορίες – Κρατήσεις Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
T: 210 7228321-3
Πληροφορίες – Κρατήσεις Τ. 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00
Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Les Ballets Trockadero De Monte Carlo

Το πιο ανατρεπτικό θέαμα κλασικού χορού στον κόσμο έρχεται στην Ελλάδα!     «Αυτοί οι τύποι σε κάνουν να πιστεύεις ότι και το Άγαλμα της

«Το Πρώτο Μου Τριαντάφυλλο». Θοδωρής Βουτσικάκης

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης επανέρχεται δυναμικά, στη δεύτερη δισκογραφική σύμπραξή του με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου και μας ταξιδεύουν στις μουσικές του κόσμου, ερμηνεύοντας μοναδικά «Το Πρώτο Μου Τριαντάφυλλο». «Το Πρώτο

Οι Γιαγκίνηδες σε καλοκαιρινή περιοδεία!

Οι Γιαγκίνηδες σε καλοκαιρινή περιοδεία!   Οι ξεχωριστοί ΓΙΑΓΚΙΝΗΔΕΣ ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή τους περιοδεία! Ύστερα από έναν σούπερ πετυχημένο χειμώνα με εμφανίσεις από τον

SUNNY ΜΠΑΛΤΖΗ “30 χρόνια τραγούδια”

SUNNY ΜΠΑΛΤΖΗ “30 χρόνια τραγούδια”     Τραγουδούν αλφαβητικά: ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΣΑΛΙΝΑ ΓΑΒΑΛΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ ΜΕΛΙΝΑ