«Ευτυχείτε» του Βασίλη Τσακίρογλου

 

«Ευτυχείτε»

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Τσακίρογλου παρουσιάστηκε στο Public Συντάγματος

Φιλοσοφία σε μικρές, πεσιμιστικές δόσεις αλλά και «μαύρο» χιούμορ.

Σε 211 αφορισμούς ακτινογραφούνται όλα όσα κάνουμε οι άνθρωποι νομίζοντας ότι αναζητούμε την ευτυχία ενώ κάνουμε το ακριβώς αντίθετο.

Με αναφορές στην φιλοσοφία, την τέχνη αλλά ακόμη και στην καρδιοχειρουργική έγινε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στο Public Συντάγματος η παρουσίαση του βιβλίου «Ευτυχείτε» του Βασίλη Τσακίρογλου (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books).

 

Όπως ανέλυσαν οι ομιλητές καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας, το «Ευτυχείτε» είναι ένα μικρό βιβλίο που καταπιάνεται με τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο: Το νόημα -ή η ανοησία και η ματαιότητα- της ζωής. Η δυνατότητα που έχουμε όλοι μας να κάνουμε καλύτερο ή χειρότερο τον κόσμο μας. Είναι σωστό και ηθικό να αναπαραγόμαστε; Μήπως η μόνη ανακούφιση στην ταλαιπωρία του βίου είναι η ηδονή που προσφέρουν ο οργασμός και η απόλαυση της τέχνης;

 

Με τέτοιου είδους ζητήματα καταπιάνεται στο βιβλίο του ο Β. Τσακίρογλου και το κάνει αυτό καταθέτοντας τις απόψεις του αξιωματικά, εκθέτοντας απευθείας τα συμπεράσματά του εν είδει αφορισμών. Εξού και το «Ευτυχείτε» υποτιτλοφορείται, απλώς, «211 αφορισμοί». Το δε ύφος και η διάθεση των αφορισμών κινούνται στην περιοχή του κυνισμού και του μαύρου χιούμορ. Παρόλ’ αυτά, το «Ευτυχείτε» όπως τόνισαν οι τρεις ομιλητές στο πάνελ της εκδήλωσης, είναι ένα «σοβαρό, φιλοσοφικό βιβλίο, με στοχασμούς που απαιτούν κάτι πολύ περισσότερο από μια επιδερμική ανάγνωση. Μολονότι, από την πρώτη ανάγνωση γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το ‘Ευτυχείτε’ είναι ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο, το οποίο απευθύνεται με απλότητα και σαφήνεια σε όλους, είτε είναι αισιόδοξοι για την ανθρώπινη κατάσταση και το αύριο, είτε όχι».

 

Το βράδυ της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου Public του Συντάγματος βρέθηκε πλήθος προσωπικοτήτων, από τον καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και επιστημονικό κλάδο. Για τον συγγραφέα μίλησαν ο καρδιοχειρουργός μεταμοσχεύσεων Πέτρος Α. Αλιβιζάτος, ο επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Ν. Πολίτης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Διονύσης Σαββόπουλος, ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης και η ηθοποιός Υβόννη Μαλτέζου, οι συγγραφείς Γιάννης Κιουρτσάκης, Σπύρος Γιανναράς και Θεοδόσης Μίχος, ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρπετόπουλος, ο αθλητικογράφος και πρώην ευρωβουλευτής, Μανώλης Μαυρομμάτης.

 

Το «Ευτυχείτε» είναι το τρίτο βιβλίο του Βασίλη Τσακίρογλου. Έχει προηγηθεί το «Ayrton Senna ADeus», μια εκτενής, δίτομη βιογραφία του θρύλου της ταχύτητας και τεθνεώτος Βραζιλιάνου τρις παγκόσμιου πρωταθλητή. Το 2014 κυκλοφόρησε, επίσης από τις εκδόσεις Key Books, το επίτομο «Senna, Το Πνεύμα της Ταχύτητας».

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα