” Βυρσοδεψείο, ένα θέατρο στα χρόνια της κρίσης “

Τη Δευτέρα 16 Απριλίου, στις 7.00 μμ. θα γίνει στο Φάουστ (Kαλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12), η παρουσίαση της έκδοσης Βυρσοδεψείο, ένα θέατρο στα χρόνια της κρίσης, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη (Σειρά: «Θέατρο: Τέχνη – Κοινωνία – Πολιτική»).

 

Κατεβαίνω στο Θέατρο… Όπως πάω στη διαδήλωση. H Έλλη Παπακωνσταντίνου και η ομάδα της ODC Ensemble, γνωστοί κυρίως για τις πολιτικές τους performance στο εξωτερικό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το Βυρσοδεψείο που αποτέλεσε κύριο project της Έλλης τα τελευταία χρόνια. Το Βυρσοδεψείο ήταν μια πράξη συλλογικής παρέμβασης στο πεδίο της πόλης που μεταμόρφωσε ένα τεράστιο εγκαταλειμμένο βυρσοδεψείο στο Βοτανικό σε θρυαλλίδα σύγχρονης τέχνης. Μάιος του 2011 το κίνημα των Αγανακτισμένων, πορείες στους δρόμους, άνθρωποι εκτός ορίων… Το Βυρσοδεψειο που στάθηκε για πολλούς ένα ορόσημο για μια εποχή πίστης στη συλλογικότητα και τη φαντασία, έκλεισε τις πόρτες του στο κοινό το 2017, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής.

 

Στο διάστημα 2011-2017, η στέγη της ODC Ensemble έγινε κέντρο συνάντησης εκατοντάδων καλλιτεχνών και ακτιβιστών, κι από τους δύο ορόφους και τα 3000 τ.μ. του χώρου πέρασαν πάνω από σαράντα θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, δέκα μουσικά φεστιβάλ, ετήσιες πλατφόρμες σύγχρονης δραματουργίας και σύγχρονων παραστατικών τεχνών, δύο διεθνή site specific φεστιβάλ και πολλά προγράμματα διεθνών καλλιτεχνικών ανταλλαγών και residencies, εκατοντάδες εθελοντές και χιλιάδες θεατές. Αν και ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε από κρατικό φορέα, ο χώρος από την ίδρυσή του τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη διεθνή δικτύωση. Μέλος των διεθνών δικτύων Trans Europe Halles (ΤΕΗ) και IETM, η ODC Ensemble συνεργάστηκε με πολλούς φορείς του εξωτερικού, ενώ μέχρι και σήμερα συμμετέχει σε τρία Creative Europe προγράμματα.

 

Τώρα έρχεται αυτή η έκδοση που επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία του Βυρσοδεψείου μέσα από κείμενα κριτικών και αναλυτική φωτογραφική αποτύπωση των παραστάσεων της ODC Ensemble που γεννήθηκαν σ’ αυτό. Και μια καθόλου κλασική παρουσίαση βιβλίου. Οι ομιλητές Έλλη Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Κονδυλάκη, Γιώργος Βουδικλάρης και Γρηγόρης Ιωαννίδης θα συζητήσουν, θα ανοίξουν διάλογο, θα θέσουν ερωτήματα… Θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια και μουσικές από τις παραστάσεις της ODC Ensemble, τζαμαρίσματα και DJ set.

 

Συμμετέχουν οι μουσικοί/ηθοποιοί: Σταύρος Γιαγκούλης, Νίκος Γιούσεφ, Νάσια Γκόφα, Αναστασία Έδεν, Αναστασία Κατσιναβάκη, Χρήστος Λιάτσος, Νεφέλη Μαρκάκη, Τηλέμαχος Μούσας, Αργύρης Ξάφης, Ιάκωβος Παυλόπουλος, Ρόζα Προδρόμου, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, το συγκρότημα του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου της Ελευσίνας κ.ά.

 

 

Ελπίζουμε μ’ αυτή την αφορμή να συναντηθούμε, όλοι όσοι συμβάλαμε στη δημιουργία και λειτουργία του Βυρσοδεψείου αυτά τα χρόνια!

 

 

Σας περιμένουμε!

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο