«…Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές»

«…Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές»

-Μια αέναη ιστορία του κόσμου-

του GabrielCalderon

Από 24 Φεβρουαρίου έως 1η Απριλίου στο Θέατρο « 104 »

ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

 

Η μαύρη κωμωδία του βραβευμένου συγγραφέα Γκαμπριέλ Καλντερόν ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο 104 σε μετάφραση Δημήτρη Ψαρρά και σκηνοθεσία Πάνου Κούγια.

Μια παραγωγή της square theatre company

http://www.squaretheatrecompany.com/

Με τους Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αργύρη Γκαγκάνη, Δάφνη Μανούσου, Ιωάννη Αθανασόπουλο, Αδριανό Γκάτσο, Χρήστο Καρανικόλα, Γεωργία Παντέλη.

 

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

 

Η Άννα, μια νέα κοπέλα που προσπαθεί να μάθει την αλήθεια για το τί συνέβη στην οικογένειά της την περίοδο της Δικτατορίας της Ουρουγουάης, αποφασίζει με τη βοήθεια του εφευρέτη συντρόφου της, του Ταδέο, να συγκεντρώσει ξανά όλους τους συγγενείς της γύρω απ’ το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με τη βοήθεια μιας χρονομηχανής που έχουν κατασκευάσει, συγγενείς από το παρόν και από το παρελθόν, ζωντανοί και νεκροί, μαζεύονται σ’ ένα μοναδικό δείπνο δημιουργώντας τραγελαφικές καταστάσεις και απροσδόκητες εξελίξεις. 

 

Τι συμβαίνει, όμως, όταν η “αλήθεια” είναι τελικά υποκειμενική; Όταν στην προσπάθειά της να ειπωθεί, αυτοκαταστρέφεται; Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αλήθεια και ούτε ποτέ υπήρξε σε αυτόν τον κόσμο; Μήπως είναι απλά, μια ακόμη υπερεκτιμημένη έννοια; Ποιος θυμάται τον πρώτο – πρώτο πόλεμο; Ποιος θυμάται την πρώτη δικτατορία; Ποιος τους νεκρούς και ποιος τους νικητές; Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές, τελικά, και ποιο ειδεχθές αμάρτημα διέπραξαν για να πρέπει να « ψοφήσουν » ;

 

Μια απρόσωπη κοινότητα που ξεκινά από το απόλυτο μηδέν, μια κοινότητα χωρίς παρελθόν και παρόν, χωρίς ταυτότητα, μια κοινότητα « καθαρή », ειρωνική, με μαύρο χιούμορ, καγχάζουσα, αλλά και προκλητική, μια αναρχική κοινότητα που έχει μόνο έναν σκοπό: να επέλθει  η « κάθαρση », ακόμα και αν το τίμημα που πληρώνει εμπεριέχει τη συντέλεια του κόσμου.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

 

Το έργο γράφτηκε κατόπιν ανάθεσης από το “Le Théâtre des Quartiers d’Ivry“, Παρίσι – Γαλλία. Τον Σεπτέμβριο του 2012 παρουσιάστηκε στο «Διεθνές Φεστιβάλ του Μανισάλες» (Κολομβία). Κατόπιν, το έργο ανέβηκε στην Ουρουγουάη τον Νοέμβριο του 2012, ενώ τον Μάρτιο του 2013, ανέβηκε στο Παρίσι. Επιπλέον, έχει παρουσιασθεί στα εξής φεστιβάλ: Διεθνές Φεστιβάλ “Santiago a mil”, Χιλή· Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου “Santa Cruz de la Sierra”, Βολιβία· Φεστιβάλ “Cena Contemporánea”, Βραζιλία· «30ο Διεθνές Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Θεάτρου του Μαϊάμι», ΗΠΑ· και στη «Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γκουανταλαχάρα», Μεξικό.  Τέλος, έχει ενταχθεί στο ρεπερτόριο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας στη Βαρκελώνη, τον Απρίλιο του 2018, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα πορτογαλικά, στα καταλανικά και στα ελληνικά.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Ο Γκαμπριέλ Καλντερόν γεννήθηκε το 1982 στο Μοντεβιδέο και είναι θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Έχει γράψει πάνω από 20 θεατρικά έργα κι έχει αποσπάσει τα εξής βραβεία: «Βραβείο Florencio» (2005) για τον καλύτερο σκηνοθέτη της χρονιάς (Σύλλογος Κριτικών Θεάτρου της Ουρουγουάης)· «Βραβείο Iris» (2008) για το έργο του Obscena· Βραβείο για Νέους Δραματουργούς (2003), το οποίο του απένειμε το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου για τρία διαφορετικά έργα, κ.α.  Έχει τιμηθεί δύο φορές με το «Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Ουρουγουάης»: το 2011, για το έργο του Mi pequeño mundo porno (Ο μικρός πορνογραφικός κόσμος μου) και το 2016 για το έργο του Tal vez la vida sea ridícula (Ίσως η ζωή να είναι γελοία). Το 2009, έγινε δεκτός στο «Διεθνές Πρόγραμμα Φιλοξενίας Θεατρικών Συγγραφέων» του Θεάτρου Royal Court Theatre (International Playwrights’ Programme). Είναι μέλος, από το 2011, του Lincoln Center Theater Directors Lab, καθώς και φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στη Γαλλία, στο Θέατρο Théâtre des Quartiers d’Ivry, στο Παρίσι. Τα έργα του έχουν παρασταθεί στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία και το Περού, ενώ έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα αγγλικά, στα καταλανικά και στα πορτογαλικά. Στην ελληνική γλώσσα, έχει μεταφραστεί το έργο του Να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές, για να ενταχθεί στη συλλογή Ουρουγουάη: Τρία σύγχρονα θεατρικά έργα, η οποία βρίσκεται υπό έκδοση από τις Εκδόσεις “Isuku Verlag” (Επιμέλεια συλλογής: Δημήτρης Ε. Ψαρράς). Οι παραστάσεις των έργων του έχουν συμπεριληφθεί επανειλημμένως στο πρόγραμμα δεκαπέντε και πλέον Διεθνών Φεστιβάλ Θεάτρου στην Αμερική και την Ευρώπη. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις, μαθήματα, εργαστήρια και σεμινάρια: στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κούβα, το Μεξικό, τη Γαλλία,  το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ελβετία. Το 2012 και το 2013, πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Θέατρο “Théâtre des Quartiers d´Ivry”, στο Παρίσι, ο κύκλος “Radical Calderón – Τριλογία της Ουρουγουάης”. Ο εν λόγω κύκλος αφορούσε το ανέβασμα δύο εκ των έργων του στα γαλλικά, με γάλλους ηθοποιούς (Uz και Or), καθώς και τη μετάκληση της παράστασης του έργου του Να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Επιπλέον, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Actes Sud Papiers” η τριλογία των έργων του (Uz- Or και Ex [Να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές]). Το γαλλικό θεατρικό περιοδικό “Fricción” αφιέρωσε ένα ολόκληρο τεύχος στο θέατρο του Καλντερόν και δημοσίευσε στα γαλλικά το έργο του Un día en la vida de Monseñor Nicolás Rasguño (Μια μέρα στη ζωή του Σεβασμιότατου Νικολά Ρασγούνιο). Έχει αναλάβει σημαντικές διοικητικές θέσεις στην Ουρουγουάη, όπως, μεταξύ άλλων, του Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Σκηνικών Τεχνών (2014-2015) και του Γενικού Διευθυντή Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Εθνικής Διεύθυνσης Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (2006-2010).  

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Gabriel Calderon

Μετάφραση: Δημήτρης Ε. Ψαρράς

Σκηνοθεσία: Πάνος Κούγιας

Παίζουν: Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αργύρης Γκαγκάνης, Δάφνη Μανούσου, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Αδριανός Γκάτσος, Χρήστος Καρανικόλας, Γεωργία Παντέλη

Σκηνικά- Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου- Τζίνα Ηλιοπούλου

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής

Post production: David Teissier

Δημόσιες σχέσεις: Γκέλλυ Σαρηγιάννη ( Τηλ. Επικ. 6974063551)

Παραγωγή: SQUARE THEATER COMPANY

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Θέατρο «104» (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 11854 Αθήνα)

Τηλ: 210 3455.020

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

 

Σάββατο: 21:00

Κυριακή: 19:00

 

Διάρκεια : 90′ χωρίς διάλλειμα

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:

Γενική είσοδος: 12 ευρώ.

Ειδικές κατηγορίες (φοιτητικά, ΑΜΕΑ, άνω των 65, κάρτα ανεργίας κλπ.): 10 ευρώ

Ατέλεια: 5 ευρώ

Προπώληση στα ταμεία του θεάτρου, στο τηλ. 210 3455.020 από 18.00 έως 22.00 καθώς και στο https://www.viva.gr/tickets

http://www.104.gr

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

«HYBRIDATION» του Olivier de Sagazan

«HYBRIDATION» του Olivier de Sagazan   ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   Δύο  χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα ο θρυλικός performer και γλύπτης Olivier

ΡΙΣΕΛΙΕ Weirdwave

                                                     ΡΙΣΕΛΙΕ Από 28 Nοεμβρίου στα σινεμά Μία ταινία για την εταιρική εκμετάλλευση, την οικονομική ανισότητα και το ανθρώπινο κόστος της ανάπτυξης. Μία ιστορία προσωπικής