SHADOW LIBRARIES: TΟ UBUWEB ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SHADOW LIBRARIES:

TΟ UBUWEB ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

16 – 18 Μαρτίου 2018 | Εντός & εκτός Στέγης

Όλες οι δράσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε, μέσα από συζητήσεις και εργαστήρια, ένα διαφορετικό αρχείο, το UbuWeb. Μία «σκοτεινή» βιβλιοθήκη η οποία αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ιστορία της τέχνης.

 Σε μια εποχή κατά την οποία οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι ένας θεσμός που απειλείται, οι συλλογές νέων μέσων από ερασιτέχνες αρχειοφύλακες αναδύονται ως νέες, ζωτικής σημασίας τοπογραφίες διαμοιρασμού. Το UbuWeb, ένα εκπαιδευτικό αρχείο βασισμένο στο Web, το οποίο ίδρυσε ο Kenneth Goldsmith το 1996, προτείνει ένα διαφορετικό είδος ιστορίας της τέχνης. Παρέχει δωρεάν και απεριόριστη πρόσβαση σε μια αξιοσημείωτη, ιδιοσυγκρασιακή συλλογή ταινιών και βίντεο τέχνης, κριτικών κειμένων και δοκιμίων, ηχητικής ποίησης και ηχογραφήσεων τέχνης, μεταξύ πολλών άλλων αταξινόμητων κλάδων της αβανγκάρντ.

Tο UbuWeb έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα του σήμερα, καθώς αναδεικνύει, μέσα από τις λιτές, χαμηλών προδιαγραφών και κόστους συνθήκες διανομής του, σημαντικά ζητήματα σχετικά με την έννοια της περιφέρειας σε έναν διασυνδεδεμένο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Μέσα από εκθέσεις, συζητήσεις, προβολές, περφόρμανς και εργαστήρια, το Shadow Libraries: το UbuWeb στην Αθήνα, από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου σε διαφόρους χώρους της Στέγης αλλά και εκτός (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / ΕΜΣΤ, Ρομάντσο, Ταινιοθήκη της Ελλάδος), μας προτείνει να εξερευνήσουμε τις χρήσεις του αρχείου, αναφορικά με την καλλιτεχνική παραγωγή, και να εξετάσουμε το UbuWeb και άλλες ανεπίσημες βιβλιοθήκες μέσα από το βλέμμα των χρηστών και των δημιουργών τους.

 

Συντελεστές

Επιμέλεια: Ilan Manouach, Kenneth Goldsmith

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συμμετέχοντες (διαλέξεις και εργαστήρια): Dušan Barok, Vicki Bennett, David Desrimais, Craig Dworkin, Kenneth Goldsmith, Dina Kelberman, Marcell Mars, Tom McCarthy, Steve McLaughlin, Cornelia Sollfrank, Emily Segal, Peter Sunde, Πρόδρομος Τσιαβός

Συμμετέχοντες (Top Tens): Σωζήτα Γκουντούνα, Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος, Δάφνη Δραγώνα, Enterprise Projects, Τζένι Κουντούρη Τσιάμη, Mαρίκα Κωνσταντινίδου, Μαρία Μητσοπούλου, Γαλήνη Νόττι, Δανάη Στεφάνου, Hiboux Architecture & Άλκης Χατζηανδρέου

Επιμέλεια έκθεσης Top Tens: Ελπίδα Καραμπά

Σχεδιασμός αλγοριθμικής επιλογής για το 24ωρο Ubu: Ηρακλής Παπαθεοδώρου

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Παρασκευή 16 Μαρτίου

 Εργαστήριο με τον David Desrimais: Αρχειοθετώντας με στυλ, Μέρος 1ο

17:00-20:00 | Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα)

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Ένα εργαστήριο-ταξίδι από τις ψηφιακές στις αναλογικές αισθήσεις με οδηγό την τεχνογνωσία του Νταβίντ Ντεριμέ.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.

http://www.sgt.gr/gre/SPG2092/

 

Εγκαίνια της έκθεσης Top Tens και των προβολών 24ωρο Ubu & Περφόρμανς του Kenneth Goldsmith

20:00-24:00 | Εκθεσιακός Χώρος –1 | Στέγη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Μπαίνουμε στη «σκοτεινή» βιβλιοθήκη η οποία αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ιστορία της τέχνης, μέσα από μια έκθεση, ένα 24ωρο προβολών και μια περφόρμανς του ιδρυτή της, Kenneth Goldsmith.

 

Εγκαίνια: Παρασκευή 16 Μαρτίου | 20:00

 

21:00 | Περφόρμανς του Kenneth Goldsmith: Η ιδεατή διάλεξη (στη μνήμη του David Antin)

Παρασκευή 16 Μαρτίου | Μικρή Σκηνή | Στα αγγλικά

http://www.sgt.gr/gre/SPG2095/

 

 

Σάββατο 17 Μαρτίου

 

Έκθεση Top Tens και προβολή 24ωρο Ubu

00:00-20:00 | Εκθεσιακός Χώρος –1 | Στέγη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

Μπαίνουμε στη «σκοτεινή» βιβλιοθήκη η οποία αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ιστορία της τέχνης, μέσα από μια έκθεση και ένα 24ωρο προβολών.

http://www.sgt.gr/gre/SPG2095/

 

 

Εργαστήριο με τον Steve MacLaughlin: Ψηφιακή διαφύλαξη μεγάλης κλίμακας σε αντίξοες συνθήκες

11:00-14:00 | Εκθεσιακός Χώρος –1 | Στέγη

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

 

Ένα εργαστήριο για τη διανομή και τη διαφύλαξη ψηφιακών συλλογών μεγάλης κλίμακας, με την παρουσίαση τεχνικών αντλημένων από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι μεμονωμένοι συλλέκτες και οι σκιώδεις βιβλιοθήκες.

 

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.

Για άτομα με γνώσεις προγραμματισμού.

http://www.sgt.gr/gre/SPG2091/

 

Εργαστήριο με την Dina Kelberman: ΚΑΝΟΝΕΣ! Διασκεδάζοντας με την Ντίνα Κέλμπερμαν

14:00-17:00 | Εκθεσιακός Χώρος –1 | Στέγη

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

 

Ένα εργαστήριο που εστιάζει στη διαίσθηση και την παρόρμηση της στιγμής με σκοπό τη δημιουργία έργων τέχνης.

 

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.

Για άτομα που έχουν εξοικείωση με το Photoshop.

http://www.sgt.gr/gre/SPG2093/

 

Συμπόσιο: Σκιώδεις Βιβλιοθήκες

18:00-21:00 | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / ΕΜΣΤ (Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)

Είσοδος ελεύθερη.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την έναρξη στον χώρο της εκδήλωσης.

 

Το συμπόσιο διερευνά την εννοιολογική συνοχή και τα ηθικά ζητήματα της ψηφιακής διαφύλαξης και διανομής, ξεδιπλώνοντας την υλικότητα αυτών των ευαίσθητων γνωσιακών υποδομών.

 

Στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.

http://www.sgt.gr/gre/SPG2096/

 

Κυριακή 18 Μαρτίου

 

Έκθεση Top Tens και προβολή 24ωρο Ubu

12:00-20:00 | Εκθεσιακός Χώρος –1 | Στέγη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

Μπαίνουμε στη «σκοτεινή» βιβλιοθήκη η οποία αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ιστορία της τέχνης, μέσα από μια έκθεση και ένα 24ωρο προβολών.

http://www.sgt.gr/gre/SPG2095/

 

 

Εργαστήριο με την People Like Us (Vicki Bennett): Εξαίσιο Πτώμα

15:00-18:00 | Εκθεσιακός Χώρος –1 | Στέγη

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

 

Από το αγγλικό παιχνίδι σαλονιού «Εξαίσιο Πτώμα» στο εργαστήριο της Vicki Bennett, όπου το Ίντερνετ αποδεικνύεται ένας μαζικός θησαυρός απραγματοποίητων νέων συνδέσεων και ενδεχόμενων δημιουργιών.

 

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.

Για άτομα με σχετική επάρκεια στην επεξεργασία ήχου.

http://www.sgt.gr/gre/SPG2094/

 

Συμπόσιο: Συγγράφοντας στην Ψηφιακή Εποχή

18:00-21:00 | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η ονομαστική προκράτηση θέσης στο [email protected] (συμπληρώνοντας ονοματεπώνυμο και κινητό τηλέφωνο), λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

 

Πώς βιώνουν οι σύγχρονοι καλλιτέχνες τη διαρκή προσδοκία αμφισβήτησης των συμβατικών εννοιών της δημιουργικότητας και της αυθεντικότητας; Το συμπόσιο εξετάζει κριτικά τις πολιτικές και τις αντιφάσεις του σύγχρονου καλλιτεχνικού ήθους που αξιώνει από τον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών να είναι διαδικαστικός, απρόοπτος, αδέσμευτος και ανολοκλήρωτος.

 

Στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.

http://www.sgt.gr/gre/SPG2097/

 

Οπτικοακουστική περφόρμανς της People Like Us (Vicki Bennett): O Καθρέφτης

22:00-23:00 | Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου)

Είσοδος ελεύθερη.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την έναρξη στον χώρο της εκδήλωσης.

 

Ένα οπτικοακουστικό κολάζ από εκατοντάδες προϋπάρχουσες ταινίες μεγάλου μήκους που αμφισβητεί τους παγιωμένους τρόπους σκέψεις και δημιουργεί νέες αφηγήσεις.

http://www.sgt.gr/gre/SPG2098/

 

Διαβάστε περισσότερα

 

Ilan Manouach

Ο Ιλάν Μανουάχ (γενν. 1980) είναι ένας καλλιτέχνης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εννοιολογικά κόμικς, ο οποίος επιπλέον εργάζεται ως εκδότης βιβλίων και κάνει τακτικές εμφανίσεις ως μουσικός. Στον χώρο των κόμικς, είναι κυρίως γνωστός για τις ανυπόγραφες και παράνομες οικειοποιήσεις του σε βιβλία κόμικς όπως τα Katz, Noirs και Tintine Akei Kongo, καθώς και για τα κείμενα που συμπληρώνουν αυτές τις εκδόσεις. Η θεωρητική του έρευνα αρθρώνει μια πρόταση για μια τεκμηρίωση των εννοιολογικών κόμικς χωρίς αναφορές σε δημιουργούς, που να παρέχει τον θάλαμο αντήχησης για αυτά τα έργα, καθώς και το εφαλτήριο για την εγκαθίδρυση των συνθηκών μιας πνευματικής συγγένειας των επαγγελματιών του χώρου με ανάλογες απόψεις. Αυτή την περίοδο, είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Νέων Μέσων του Πανεπιστημίου Άαλτο στο Ελσίνκι, όπου εκπονεί διδακτορική έρευνα σχετικά με το Shapereader, ένα απτικό σύστημα επικοινωνίας που σχεδιάστηκε αρχικά για να εξυπηρετήσει άτομα με προβλήματα όρασης και το οποίο προάγει μια ενσωματωμένη γλωσσολογική εμπειρία.

 

Kenneth Goldsmith

Ο Κένεθ Γκόλντσμιθ (γενν. 1961) είναι Αμερικανός ποιητής. Το Publishers Weekly έχει αποκαλέσει τη γραφή του ως ένα από τα πιο εξαντλητικά και όμορφα έργα κολάζ που έχουν εμφανιστεί στην ποίηση. Είναι ιδρυτικός συντάκτης του UbuWeb και αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας PennSound στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου διδάσκει. Διατηρούσε μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό WFMU από το 1995 έως τον Ιούνιο του 2010. Έχει εκδώσει πολλά ποιητικά βιβλία, με σημαντικότερα από αυτά τα Fidget, Soliloquy, Day και την αμερικάνικη τριλογία του. Υπήρξε επιμελητής του βιβλίου I’ll Be Your Mirror: The Selected Andy Warhol Interviews, που αποτέλεσε τη βάση για την όπερα Trans-Warhol, η πρεμιέρα της οποίας δόθηκε στη Γενεύη το 2007. Το 2011, συνεπιμελήθηκε με τον Craig Dworkin το βιβλίο Against Expression: An Anthology of Conceptual Writing και δημοσίευσε ένα βιβλίο με δοκίμια, με τίτλο Uncreative Writing: Managing Language in the Digital Age. Το 2013 ανακηρύχθηκε ως ο πρώτος δαφνοστεφής ποιητής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης.

 

 

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

16 – 18 Μαρτίου 2018

Εντός & εκτός Στέγης

 

Όλες οι δράσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

 

 

http://www.sgt.gr/gre/SPG2018/

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΑΜΛΕΤ – Καλοκαίρι 2024

William Shakespeare ΑΜΛΕΤ Καλοκαίρι 2024 Σκηνοθεσία: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ Στο ρόλο του Άμλετ ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΡΟΪΛΟΣ   Πρεμιέρα 29 Ιουνίου  Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών   Σε ένα

“Η δημιουργία” του Joseph Haydn | Ωδείο Αθηνών

“Η δημιουργία” του Joseph Haydn Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 Ωδείο Αθηνών – Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος ~ Κύκλος «Συμφωνικές βραδιές»~ Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών   Με ένα από τα