Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης ORANGE WATER 4

Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης

ORANGE WATER 4

Αντανακλάσεις Καταγωγής | Reflections of Origin

12 Απριλίου – 16 Ιουνίου 2018

Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών

την έκθεση θα εγκαινιάσει την

Πέμπτη 12 Απριλίου στις 20:00

ο Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα κος Caspar Veldkamp

To Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών φιλοξενεί το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης Orange Water 4, παρουσιάζοντας στην αίθουσά του εικαστική έκθεση από τις 12 Απριλίου έως τις 16 Ιουνίου.

Το έτος 2018 θα διερευνηθούν στις εκθέσεις διαφορετικά σημεία προσέγγισης, τεχνικές και ερμηνείες της θεματικής ενότητας «Αντανακλάσεις Καταγωγής». Η έκθεση στο Ολλανδικό Ινστιτούτο θα αποτελέσει το σημείο έναρξης του δεύτερου χρονικού σκέλους του φεστιβάλ για το έτος 2018.

Το Φεστιβάλ αποτελεί γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας, περιλαμβάνοντας εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές, φωτογραφία και εγκαταστάσεις από διακεκριμένους Έλληνες, Ολλανδούς αλλά και άλλων εθνικοτήτων εικαστικούς. Στην παρούσα έκθεση συμμετέχουν οι: Ad Arma, Eef de Graaf, Peter Heij, Νίκος Μπασιάς, Τίτα Μπονάτσου, Jan Mulder, Ανάργυρος Πασχάλης, Bert van Santen, Απόστολος Φανακίδης, Έφη Φουρίκη, Αποστόλης Ζολωτάκης, Ελένη Ζούνη.

Επιμέλεια: Αποστόλης Ζολωτάκης

 

Κατά τα έτη 2015 (Orange Water 1) και 2016 (Orange Water 2) στο φεστιβάλ συμμετείχαν 91 εικαστικοί σε 15 σημαντικούς χώρους τέχνης και μουσεία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ολλανδικής Πρεσβείας. Το 2017 (Orange Water 3)  το φεστιβάλ διοργανώθηκε σε 5 χώρους με 33 εικαστικούς. Ξεκίνησε τον Ιούνιο  από το SAF και έπειτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Οι εκθέσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείου Πάρου, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην Πάτρα και στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών συνεχίζονται έως 14 Ιουνίου, 15 Μαίου, και 28 Μαρτίου αντιστοίχως.

Δράσεις του φεστιβάλ θα διοργανωθούν στην Ολλανδία συμπεριλαμβανομένων και άλλων τεχνών, όπως ο κινηματογράφος, ενώ θα συνεργαστεί με πολιτιστικές πλατφόρμες όπως οι: Focus Europa (Γερμανία), Bildrecht (Αυστρία), tshort (Ελλάδα).

 

 

Αντανακλάσεις Καταγωγής | Reflections of Origin

 

Η καταγωγή του ανθρώπου είναι κοινή. Όπως και ό,τι πηγάζει από αυτήν: οι εγκεφαλικές λειτουργίες, η αντίληψη, κλπ. Σε έναν μαγνητικό τομογράφο μπορούμε να δούμε ακριβώς ποιές δραστηριότητες και πού συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Αν διαβάσουμε την πρόταση «δυο γάτες περπατούν στην αυλή», μπορούμε να δούμε στον υπολογιστή αυτή την σκέψη να περνά από το μυαλό μας. Αν κοιτάξουμε την εικόνα ή διαβάσουμε την πρόταση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλάμε. Η αλφάβητος της ανθρώπινης σκέψης είναι παγκόσμια. Το μυαλό διαθέτει κοινό λεξιλόγιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην αντίληψη των δεκτών του ίδιου ερεθίσματος αποκλείονται παρεκκλίσεις. Σε αυτό συμβάλλει η ψυχολογία του κάθε δέκτη, η γνώση του, ακόμα και η συναισθηματική διάθεση της συγκεκριμένης στιγμής, που θα παρέμβουν για να δώσουν σε κάθε δέκτη προσωπική χροιά στην εμπειρία.  Αν αυτό συμβαίνει στον δέκτη, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον καλλιτέχνη όταν δημιουργεί το έργο. Οι καλλιτέχνες επιλέγουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τεχνική, να αποδώσουν την έννοια ενός θέματος. Στην παρούσα έκθεση, αυτό το επιτυγχάνουν αποδίδοντας στην έννοια της καταγωγής την πνευματικότητα που αιωρείται σε ένα τοπίο· συνδέοντάς την με την μετακίνηση από μία αφετηρία προς έναν προορισμό· με την καταγωγή συγκεκριμένων παραστάσεων μέσα από αφηρημένους γεωλογικούς σχηματισμούς· με την ταύτισή της με το φως· με την ενέργεια και την επιστήμη στο γνωστό πείραμα του επιταχυντή στο CERN με το σωματίδιο του Higgs· όπως και με άλλες εικαστικές προτάσεις.

                                                                                                                                                                            Α. Ζολωτάκης

 

Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών

Μακρή 11, Αθήνα, 11742 (μετρό: Ακρόπολη)

τηλ.: 210 9210760

 

http://www.nia.gr/el/

https://www.facebook.com/OrangeWaterArtFestival/

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

“Babel” Katerine Duska & Leon of Athens

“Babel”   Katerine Duska & Leon of Athens Δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχει εξάγει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν το νέο

ΕΞΟΔΟΣ της Φένιας Παπαδόδημα

ΕΞΟΔΟΣ Mία μουσική παράσταση της Φένιας Παπαδόδημα που συνομιλεί με την ψηφιακή ζωγραφική του Γιώργου Κόρδη Θέατρο ΕΛΕΡ Δευτέρες και Τρίτες του Δεκεμβρίου Πρεμιέρα Δευτέρα