«Κάθαρση Τώρα!» Κριτική

Γράφει η θεατρολόγος Υβόννη Αυγερινού

 

«Κάθαρση Τώρα!»: Μια πολιτική σάτιρα του Mαλαισιανού Kee Thuan Chye  στο Θέατρο «Αγγέλων Βήμα»

 

Παρακολούθησα την πρώτη παράσταση του έργου «Κάθαρση Τώρα!» του Kee Thuan Chye στις 21 Απριλίου 2018. Η σημείωση στο δελτίο τύπου πως η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας για την πρεμιέρα του συγκεκριμένου έργου δεν ήταν τυχαία επιβεβαιώθηκε τόσο από το περιεχόμενο του έργου όσο και από την ίδια την παράσταση. Οι ιστορικές ομοιότητες ανάμεσα στην χώρα μας και στην μακρινή μας Μαλαισία, χώρα η οποία πέρασε μια στυγνή δικτατορία με ξεκίνημα στην δεκαετία του 60, όπως και η χώρα μας, αλλά και η παγκόσμια εμβέλεια και επικαιρότητα αυτού του έργου μέχρι τις μέρες μας, ομολογώ πως με ξάφνιασαν. Γιατί δεν είχα φανταστεί πως θα έβλεπα ένα έργο Μαλαισιανού γραμμένο το 2005 που, βλέποντάς το, θα ήμουν βέβαιη πως γράφτηκε σήμερα από Έλληνα για την Ελλάδα!

Το έργο έχει γραφτεί σε δύο επίπεδα: ένα επίπεδο σουρεαλιστικό, στο οποίο κινούνται οι πολιτικοί-μαριονέτες σε έναν χώρο που θυμίζει τσίρκο και σε ένα δεύτερο επίπεδο, ρεαλιστικό, στο οποίο κινούνται οι άνθρωποι της καθημερινής ζωής με τα καθημερινά προβλήματα. Επίσης, το κείμενο έχει γραφτεί σε είκοσι σκηνές-φλας όπου το σουρεαλιστικό επίπεδο διασταυρώνεται συνεχώς με το ρεαλιστικό.

Η σκηνοθεσία από την Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου κινήθηκε ευέλικτα, αλλά και με σαφήνεια, από το ένα επίπεδο στο άλλο χωρίς να κάνει τον θεατή να μπερδευτεί ή να βαρεθεί. Και μάλιστα με έναν ρυθμό καταιγιστικό. Της ίδιας και η εύπλαστη μετάφραση-προσαρμογή. Η παράσταση υπηρετήθηκε πολύ εύστοχα τόσο από το ευρηματικό όσο και απλό σκηνικό (της ίδιας) όσο και από τα επίσης ευρηματικά όσο και απλά κοστούμια (Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος). Πολύ ουσιαστική στο τελικό αποτέλεσμα ήταν η συμβολή της Νατάσσας Μπρουζιώτη στην επιμέλεια κίνησης και του Αλέξανδρου Φιλππόπουλου στην επιμέλεια μουσικής και στα τραγούδια που, μάλιστα, ερμηνεύονται ζωντανά από τον ίδιο.

Είναι προφανές πως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια καθαρόαιμη δουλειά συνόλου, η οποία υπηρετήθηκε εξαιρετικά από τους εννέα ηθοποιούς που συμμετέχουν στην παράσταση και είναι οι : Σάββας Βασιλειάδης, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Σόνια Καλαϊτζίδου, Άννα Κρίνου, Θάνος Κώτσης, Κωνσταντίνος Πολύζος, Σταύρος Ράγιας, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος και Βασίλης Χατζηδημητράκης. Ξεχώρισα τον Βασίλη Χατζηδημητράκη στον ρόλο του Πρωθυπουργού και  τον Αλέξανδρο Φιλιππόπουλο στον ρόλο του κομπέρ.

Γενικά, η παράσταση του έργου «Κάθαρση Τώρα!» του  Kee Thuan Chye υπηρέτησε πολύ αποτελεσματικά το κείμενο ενός σύγχρονου άπαιχτου έργου, ενός συγγραφέα διεθνούς φήμης, αλλά άγνωστου στην Ελλάδα, το οποίο  ακροβατεί ευφυέστατα και  συνεχώς, ανάμεσα στην ακραία σάτιρα και στις ακραίες προσωπικές τραγωδίες. Και, μάλιστα, το κατορθώνει χωρίς  να αδικήσει ούτε στιγμή ούτε το σατιρικό ούτε το τραγικό στοιχείο του.

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Σεμινάριο βελτίωσης Συναισθηματικής Νοημοσύνης για τις επιπτώσεις της πανδημίας “κάτω από την Ακρόπολη”

Σεμινάριο βελτίωσης Συναισθηματικής Νοημοσύνης για τις επιπτώσεις της πανδημίας “κάτω από την Ακρόπολη” #μένουμε_ασφαλείς Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων, το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο Συναισθηματικής Νοημοσύνης στην