Κύκλος σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου La novia

Επικράτεια γυναικών Κύκλος σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου

La novia

Η αφίσα της ταινίας Ματωμένος γάμος της Paula Ortiz.

To Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με την εταιρία διανομής ταινιών Tanweer παρουσιάζουν το διήμερο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου «Επικράτεια γυναικών». Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, 18:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Η Επικράτεια γυναικών είναι ένας τακτικός κινηματογραφικός κύκλος του Ινστιτούτου Θερβάντες που αναδεικνύει τη σημασία της μοναδικότητας των κινηματογραφιστριών και των θεμάτων που σχετίζονται με την γυναίκα.  Φέτος, ο κύκλος περιλαμβάνει δύο μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ένα ντοκιμαντέρ για μια εμβληματική γυναικεία μορφή και μια σειρά τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους με τον κοινό τίτλο «Επαναστάτριες: Ισπανίδες στις ταινίες μικρού μήκους».

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών είναι:

Τετάρτη 9/5, 18:00:  Επαναστάτριες: Ισπανίδες στις ταινίες μικρού μήκους

Δεσποινίς Wamba (2017, 17’), της Estefanía Cortés. Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 17 ετών.

Όαση (2014, 15’), της Carmen Jiménez. Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών.

Η Σάρα σε φυγή (2015, 15’), της Belén Funes.Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 12 ετών.

Σκουπίδια (2016, 16’), των DOSCABEZAS (Laura Sisteró, Alejo Levis), Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 7 ετών.

 

Τετάρτη 9/5, 19:35:  Πώς να γίνεις ένας φυσιολογικός άνθρωπος (2015), της Leticia Dolera.

Διάρκεια: 81΄. Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 7 ετών.

Η Μαρία είναι μια τριαντάχρονη γυναίκα που βλέπει τη ζωή να της γυρνά την πλάτη: δεν έχει δουλειά, της έχουν κάνει έξωση, η αισθηματική της ζωή είναι ανύπαρκτη κι έχει απομακρυνθεί από την οικογένειά της. Όταν σε μια συνέντευξη τη ρωτούν τι άνθρωπος είναι, εκείνη συνειδητοποιεί ότι δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρείται «φυσιολογική», και αποφασίζει να αλλάξει.

Πέμπτη 10/5, 18:00: Μαρία Μολινέρ. Απλώνοντας λέξεις (2017), της Vicky Calavia.

Διάρκεια: 70΄. Κατάλληλη για όλους.

Μια γυναικεία παρουσία μάς παρουσιάζει τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής της Μαρία Μολινέρ, ξεχωρίζοντας τους όρους που τα καθορίζουν και τα σκιαγραφούν, καθώς και τους ορισμούς που προσφέρει γι’ αυτά η Μαρία στο δικό της λεξικό. Πρόκειται για μια διήγηση διατυπωμένη μέσα από τις δικές της λέξεις, η οποία τονίζει το βαθύ ίχνος που πλάθει η προσωπικότητα της Μαρία στο αριστούργημά της: το Χρηστικό Λεξικό Ισπανικής Γλώσσας.

 

Πέμπτη 10/5, 19:15:  Ματωμένος γάμος (2015), της Paula Ortiz.

Διάρκεια: 93΄. Ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Ο Λεονάρντο, ο Γαμπρός και η Νύφη αποτελούν ένα τρίγωνο αχώριστο από παιδιά, όμως τον Λεονάρντο και τη Νύφη ενώνει μια κλωστή αόρατη, αδυσώπητη, άρρηκτη… Τα χρόνια περνούν κι εκείνη, μέσα στην αγωνία και τη δυστυχία της ζωής της, ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Γαμπρό σε μια λευκή έρημο, σε μια χέρσα έκταση όπου ζει με τον πατέρα της. Τη μέρα πριν τον γάμο την πόρτα της χτυπά μια ηλικιωμένη ζητιάνα που της προσφέρει ένα δώρο και μια συμβουλή: «Μην παντρευτείς αν δεν τον αγαπάς», ενώ της δίνει δύο κρυστάλλινα στιλέτα. Ένα ρίγος διαπερνά το κορμί και την ψυχή της Νύφης.

 

Διεύθυνση

 

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα

 

Είσοδος

Eίσοδος ελεύθερη

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο