ΔΟΝΟΥΣΑ: Το μικρότερο νησί της Ευρώπης με πλήρες περιηγητικό δίκτυο πεζοπορικών Διαδρομών !

Ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα συνέργειας , ανιδιοτελούς προσφοράς και εθελοντισμού επιτεύχθηκε στο νησί της Δονούσας, με την ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών του νησιού σε πλήρες σηματοδοτημένο περιηγητικό δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος.

Με ελάχιστους χρηματοδοτικούς πόρους, αλλά με την ευσυνειδησία που διακατέχει τους τοπικούς φορείς και τους απλούς ανθρώπους της Δονούσας, το νησί διαθέτει πλέον πλήρες δίκτυο 13 χιλιομέτρων άρτια σηματοδοτημένων μονοπατιών, η πρόσβαση στο οποίο έχει σήμερα αποκατασταθεί σε όλο το μήκος του.

Η δράση ξεκίνησε μετά από επιτόπια διεξοδική καταγραφή των αναγκών υποδομής και πρόσβασης στο δίκτυο μονοπατιών, με ευθύνη και εποπτεία του αρμόδιου Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

Όλοι δούλεψαν και παρήγαγαν τα εξής:

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

– Διερεύνηση του πεδίου χάραξης των Διαδρομών.

– Σχεδιασμός και αποτύπωση του δικτύου.

– Εργασίες αποκατάστασης  και βελτίωσης της βατότητάς του.

– Οργάνωση της πρότυπης σήμανσης του δικτύου με το σχεδιασμό, την παραγωγή και την προώθηση του απαιτούμενου υλικού σήμανσης και ανάδειξης του δικτύου.

 

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων:

– Εργασίες επισκευής κατά τόπους γα τη βελτίωση πρόσβασης του δικτύου.

 

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού:

– Εργασία ψηφιακής αποτύπωσης ορισμένων Διαδρομών του δικτύου.

– Κάλυψη του κόστους παραγωγής κεντρικού πληροφοριακού πίνακα – χάρτη για την ανάδειξη του στους επισκέπτες.

 

Βασική όμως προϋπόθεση, συνδετικός κρίκος για την επίτευξη του αποτελέσματος αυτού είναι η διαρκής ενεργή παρουσία και δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων του νησιού. Ξεκινώντας από την  Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων, οι πρώτες συντονισμένες παρεμβάσεις συνεχίστηκαν από την τοπική Κοινότητα και πήραν ξεχωριστή και ολοκληρωμένη διάσταση με τον Πολιτιστικό-Περιβαλλοντικό Σύλλογο Δονούσας «Ο Ποσειδών».  Ο χαρισματικός αυτός Σύλλογος κινητοποιεί επί 3 συνεχή χρόνια σημαντικό αριθμό εθελοντών μέσω διαδικτύου, οι οποίοι φιλοξενούνται για ένα ανοιξιάτικο τριήμερο στο νησί και με τη συμμετοχή των κατοίκων προσφέρουν πολύτιμο έργο στον καθαρισμό του περιηγητικού δικτύου και των ακτών. Τη φιλοξενία και την παροχή εξοπλισμού προσφέρουν κάθε φορά οι επαγγελματίες, η εκκλησία και απλοί πολίτες της Δονούσας.

 

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε δελτίο τύπου που πρόσφατα εξέδωσε “Η Δονούσα διαθέτει πλέον ένα άρτια σηματοδοτημένο δίκτυο διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος,  μέσω του οποίου ο περιπατητής αποκτάει πρόσβαση σε χωριά, παραλίες και σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και κάλλους. Εμείς με τη σειρά μας αναγνωρίζουμε την αξία του, είναι το στολίδι του νησιού μας και φροντίζουμε για την ανάδειξή του ως διαρκή εγγύηση ήπιας ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος…”

 

Ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επόμενο βήμα θα είναι να εντάξουμε το δίκτυο της Δονούσας, πρώτο από τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες με τελικό στόχο τη διεθνή πιστοποίησή του.   

Χρηστιάννα Πάπιτση
Περιφερειακή Σύμβουλος

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Εντεταλμένη Πολιτισμού Κυκλάδων

Μάτεση Αντωνίου 1, Ερμούπολη

84100, Σύρος

Κινητό:6936670268

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα

“Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα Σάββατο 6 Απριλίου 2024 Ωδείο Αθηνών – Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος ~ Κύκλος «Συμφωνικές

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ – Περιοδεία

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ Ίνγκµαρ Μπέργκµαν Νίκος Ψαρράς – Μαρίνα Ασλάνογλου Σκηνοθεσία Έλενα Καρακούλη   Περιοδεία τον Απρίλιο 2024 σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας Από

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ»

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ» ΝΕΑ – ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 20-21/4 & 27-28/4 Η νέα παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά στο