«ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΜΠΑΤΣΙΟΥ

«ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΜΠΑΤΣΙΟΥ

Εγκαίνια 4 Μαΐου 2018, 20.00

 

“Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ»

Την τέταρτη ατομική της έκθεση, με τίτλο «Μετουσιώσεις», παρουσιάζει η Κατερίνα Ριμπατσιού στην Chili Art Gallery στις 4 Μαΐου. Η εικαστικός συγκεντρώνει τη δυναμική της σε έργα μεγάλων διαστάσεων, καμβάδες που περικλείουν τον σωματικό της ρυθμό την ακάματη δράση της δημιουργίας και ανοίγουν τους ορίζοντες τους πέρα από τα όρια τους.

Η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Νικολένα Καλαϊτζάκη, σημειώνει για το έργο της Κατερίνας Ριμπατσιού:

«Μετουσίωση• λέξη υλική και άυλη. Έννοια ρευστή. Μα πάντα, από την φύση της γνωρίζει πως μπορεί να αναγεννάται, και το ίδιο αυτό είναι που την κάνει να μοιάζει άτρωτη από τρωτή – πριν. Ίσως στα βάθια της να’ναι. Στην αγκαλιά της βρίσκουν χάδι οι χρονικοί κι οι τοπικοί μας προσδιορισμοί. Από το πρώτο κοίταγμα μας στον κόσμο, ως και του τέλους το αντάμωμα, μια μετουσίωση στ’ αλήθεια, θα μας συντροφεύει. Αυτή η συνεχής, παλλόμενη συγκίνηση που συνεχώς σε φέρνει σε μια νέα κατάσταση. Κατάσταση αλλαγής, υποδοχής του καινούριου, σε ένα πεδίο συχνά μάχης, ανυπέρβλητων συγκρουσιακών δυναμικών. Υποταγής ή επίθεσης. Άμυνας ή σθεναρής αποδοχής. Τίποτα όμως στο καινούριο, δεν μπορεί να μην χαϊδεύει το παλιό – εκείνο το “εσώτερο”.

Στο εικαστικό παρόν μας εδώ, οι Μετουσιώσεις της Κατερίνας Ριμπατσιού, δεν είναι παρά, αυτορρυθμιζόμενοι τόποι αποτύπωσης αυτών ακριβώς των εξελισσόμενων και πολυσύνθετων ορμών, ροπών και ενστίκτων που ρέουν μέσα από τους σκιερούς διαδρόμους του υποσυνειδήτου. Η ζωγράφος, κινούμενη στην σαγηνευτική σφαίρα ενός εξπρεσιονισμού που αρμονικά φιλιώνει με το στοιχείο της αφαίρεσης, ξεκλειδώνει αυτό το “εσώτερο” και εντέχνως το ξεφυσά επάνω στις επιφάνειες των μεγάλων καμβάδων που επιτρέπουν, από πλευράς της τεχνικής απόδοσης των έργων, την ανοιχτή χειρονομιακή προσέγγιση.

Φιλόξενοι χώροι γεννώνται. Ιδιότροπα καταφύγια χρονοστιγμών, με το χρώμα τιθασευμένο μέσα στην ελευθερία του να υπόκειται συχνά σε μορφοπλαστικούς περιορισμούς που παραπέμπουν σε σχηματοποιημένες αναγνωρίσεις. Παρατηρώντας τα έργα για παράδειγμα, μπορεί κανείς να διακρίνει μέσα από την αφαίρεση, γνώριμα στοιχεία, όπως: δωμάτια με ανοιχτές πόρτες στο φως, τοίχους, σκάλες, παράθυρα. Κάπου βλέπω μια σπηλιά με δύο μαύρες, παράδοξα φτιαγμένες, φιγούρες ή αλλού δύο φιγούρες, πάλι ανορθόδοξες, να αγκαλιάζονται καθώς τους διατρέχει κάτι σαν λευκή ταινία που γεωμετρικά, σε άτακτες συνδέσεις, ελίσσεται (υπονοείται ο συναισθηματισμός δεσμός τους ή η πορεία της κοινής διαδρομής τους;).

 

Το έργο της Κατερίνας Ριμπατσιού, τελικά προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις. Ο εντασιακός του παλμός που δυναμιτίζεται μεταξύ άλλων και από την συνδυαστική λειτουργία της κάθετης, οριζόντιας και διαγώνιας γραμμής των ζωγραφικών στοιχείων, εισβάλλει μαχητικά στον κόσμο του θεατή που μπορεί, μέσα στα έργα να βρει, ένα δικό του κομμάτι. Τότε θα συντελεστεί μια ακόμα Μετουσίωση».

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Κατερίνα Ριμπατσιού, σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή και αποφοίτησε με άριστα το 1997. To 1992 προτάθηκε για υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Το 1993 το έργο της πήρε το 1ο βραβείο σε διαγωνισμό που οργάνωσαν τα «Νέα της Τέχνης» μεταξύ των φοιτητών της Α.Σ.Κ.Τ. Εκπόνησε το Μεταπτυχιακό της, με θέμα «Συναισθησία και Εικαστικές Τέχνες», στο τμήμα Γραφικών Τεχνών και Πολυμέσων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής πλατφόρμας “Ορίζοντας των Γεγονότων” και έχει λάβει μέρος σε πάνω από πενήντα  ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία. Από το 2011 έως το 2017 συμμετέχει στην Art Αθήνα και στην Art  Θεσσαλονίκη το 2016 και το 2017. Συμμετείχε στην Art Fair Istanbul,  με την Binyil Art Gallery.

 

Ατομικές εκθέσεις

Μορφογένεσις Art Zone 42, Αθήνα 2013

Πολιτιστικό Κέντρο Χαλκίδας, Αύγουστος 2010

Ορίζοντας Γεγονότων, Αθήνα 2008

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εγκαίνια έκθεσης 4 Μαΐου 2018, 20.00.

Διάρκεια έκθεσης ως τις 16 Μαΐου 2018.

 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.30 – 18.00

                                  Σάββατο, Κυριακή κλειστά

CHILI ART GALLERY

Δημοφώντος 13-15, Θησείο 11851, Αθήνα

Τηλ.210-7292564, 6936755599

www.chiliart.gr

mail:  [email protected] , [email protected]

Σελίδα της έκθεσης στο facebook:

https://www.facebook.com/events/204674510146400/

ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ / ΗΣΑΠ ΘΗΣΕΙΟ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο