ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΕΛΦΩΝ 2018

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΕΛΦΩΝ 2018

Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες και λόγος ελληνικός.

15-30 Ιουνίου & 10-12 Αυγούστου

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Παρασκευή 15 & Σάββατο 16|06|2018  ώρα: 21:00

ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ – ΔΕΛΦΟΙ  

Μάνος Χατζιδάκις  Έργα για πιάνο & Καπετάν Μιχάλης

 

Τα εµβληµατικά πιανιστικά έργα του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι που παρουσιάστηκαν µε µεγάλη επιτυχία στη Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι, έρχονται στο Σπίτι του Σικελιανού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δελφών 2018.

Για δύο µοναδικές βραδιές, στις 15 και 16 Ιουνίου 2018, θα παρουσιαστούν τα έργα για πιάνο: Για µια µικρή λευκή αχιβάδα, Έξι λαϊκές ζωγραφιές, Ερηµιά, Ιονική Σουίτα και Το καταραµένο φίδι. Ειδικά για το Φεστιβάλ Δελφών, το πρόγραµµα περιλαµβάνει και το έργο Ο Καπετάν Μιχάλης βασισµένο στο µυθιστόρηµα του Νίκου Καζαντζάκη.

Τα έργα θα ερµηνεύσουν δύο διακεκριµένοι πιανίστες της νέας γενιάς, ο Στέφανος Θωµόπουλος και ο Θοδωρής Τζοβανάκης. Μαζί τους ο βαρύτονος Διονύσης Σούρµπης.

Στα πιανιστικά έργα του ο Μάνος Χατζιδάκις αρθρώνει ένα προσωπικό µουσικό ιδίωµα, συνοµιλώντας µε την κλασική φόρµα µέσα από τις αναφορές του σε κλασικούς συνθέτες, αλλά και την ελληνική λαϊκή και ρεµπέτικη µουσική.

 

Σολίστ:  Στέφανος Θωµόπουλος, Θοδωρής Τζοβανάκης

Τραγούδι: Διονύσης Σούρµπης

 

Παραγωγή:  Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

 

 

Κυριακή 17 & Δευτέρα 18|06|2018  ώρα: 19:00

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ, ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ – ΔΕΛΦΟΙ

Αγαμέμνονας, Αισχύλος/Ευριπίδης

 

Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή και µουσική σύνθεση του διεθνούς φήµης συνθέτη και διευθυντή της Λυρικής Σκηνής Γιώργου Κουµεντάκη.

Το έργο είναι µία συρραφή του Αγαµέµνονα του Αισχύλου και της Ιφιγένειας εν Αυλίδι του Ευριπίδη. Πρόκειται για µια παράσταση µε µουσική δωµατίου για τρεις φωνές (δύο ηθοποιούς και έναν µουσικό) που εξιστορεί την πορεία του Αγαµέµνονα, την αφορµή του πολέµου, την θυσία της κόρης του, την επιστροφή του στο Άργος και την δολοφονία του από την γυναίκα του Κλυταιµνήστρα.

Είναι µία συµπαραγωγή του Θεάτρου Τέχνης µε την Οµάδα Χρώµα. Ανέβηκε πρώτη φορά µόνο για τέσσερις sold out παραστάσεις τον Οκτώβριο του 2017 στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου) και εν συνεχεία για δέκα παραστάσεις τον Ιανουάριο του 2018 στον Θέατρο Θησείον.

 

Ερµηνεύουν οι Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Παπαπαύλου και Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί).

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κουµεντάκης

Αποσπάσµατα µετάφρασης: Κ. Χ. Μύρης

Σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Μπούνιας

Επιµέλεια κουστουµιών: Βασιλική Σύρµα

Επιµέλεια κίνησης: Χριστιάνα Φελούκα

Φωτογραφίες: Χάρης Γερµανίδης

 

Συµπαραγωγή Θέατρο Τέχνης – Οµάδα Χρώµα

 

Παρασκευή 22|06|2018  ώρα: 21:00

ΚΕΝΤΡΙ – ΓΑΛΑΞΙΔΙ  

Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες, από το 8tetto

 

Το a cappella φωνητικό σύνολο 8tetto, ένα σχήµα που αναδεικνύει τη µουσική δυναµική οχτώ γυµνών φωνών χωρίς καµία συνοδεία άλλου οργάνου, παρουσιάζει τη νέα του µουσική παράσταση «Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες».

Έλληνες δηµιουργοί έλαβαν την πρόσκληση να δώσουν ειδικά επιλεγµένες τους συνθέσεις, τις οποίες το φωνητικό σύνολο θα παρουσιάσει µε µοναδικό όχηµα την ανθρώπινη φωνή.

Θα ακουστούν έργα των Σέργιου Βούδρη, Ελένη Καραβούζη, Θέµη Καραµουρατίδη, Γιώργου Κουρουπού, Κωστή Κριτσωτάκη, Νίκου Κυπουργού, Δηµήτρη Μαραµή, Άλκη Μπαλτά, Θοδωρή Οικονόµου, Νίκου Πλατύραχου, Ευανθίας Ρεµπούτσικα, Μαρίας Σαπλαούρα, Φίλιππου Τσαλαχούρη.

 

8tetto

Σοπράνο: Πένυ Δεληγιάννη, Άννυ Φασσέα                                               Μέτζο: Τζίνα Μαρκουλή, Αντωνία Τζίτζικα

Τενόροι: Στρατής Στηλ, Νίκος Ζιάζιαρης                             Μπάσοι: Ηλίας Καπάνταης, Δηµήτρης Αλεξούδης

Μουσική προετοιµασία: Αλέξανδρος Φαρής

 

Παραγωγή Φεστιβάλ Δελφών

 

 

Σάββατο 23|06|2018  ώρα: 21:00 ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ – ΔΕΛΦΟΙ  

Κυριακή 24|06|2018  ώρα: 21:00 ΟΙΚΙΑ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ – ΑΜΦΙΣΣΑ   

   

Λυρικός Βίος: Νέοι συνθέτες μελοποιούν Άγγελο Σικελιανό

 

Το Φεστιβάλ Δελφών αναθέτει σε ταλαντούχους συνθέτες της νεότερης γενιάς να µελοποιήσουν ποίηση του Άγγελου Σικελιανού. Ο Άγγελος Σικελιανός, µία από τις κορυφαίες φυσιογνωµίες της ελληνικής ποίησης του 20ού αιώνα, έχει συνδέσει το όνοµά του, µαζί µε την αµερικανίδα σύζυγό του Εύα Πάλµερ, µε την αναβίωση της δελφικής ιδέας και τη διοργάνωση των δελφικών εορτών τα έτη 1927 και 1930, που ξανάφεραν τους Δελφούς στο κέντρο του παγκοσµίου ενδιαφέροντος.

Συνθέτες διαφορετικής µουσικής ιδιοσυγκρασίας, καθένας µε τη δική του πορεία στην ελληνική µουσική σκηνή, οι Χάρης Γκατζόφλιας, Χρίστος Θεοδώρου, αδελφοί Καλογεράκη και η Φένια Χρήστου, ενώνουν τους δρόµους τους µελοποιώντας ποιήµατα του Άγγελου Σικελιανού, ενός ποιητή που συνταιριάζει τον διονυσιακό αισθησιασµό µε το απολλώνιο φως. Το αποτέλεσµα αυτής της ανάθεσης είναι δώδεκα καινούρια τραγούδια, που θα ακουστούν για πρώτη φορά στην αυλή του Σπιτιού του Σικελιανού στους Δελφούς, στον χώρο δηλαδή που αποτέλεσε τη βάση για τη διοργάνωση των δελφικών εορτών. Το πρόγραµµα διανθίζεται και µε άλλα τραγούδια των παραπάνω συνθετών από την ήδη υπάρχουσα εργογραφία τους (κυρίως µελοποιήσεις άλλων ποιητών της ίδιας εποχής µε τον Σικελιανό), και κλείνει µε γνωστά τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, διασκευασµένα από τους νεότερους δηµιουργούς.

 

Θα ακουστούν σε πρώτη εκτέλεση:

Χάρης Γκατζόφλιας: Ραψωδίες του Ιόνιου | Αλαφροΐσκιωτος | Η Χρυσόφρυδη

Χρίστος Θεοδώρου: Στην Μαρία Πολυδούρη | Γράµµατα στην Άννα | Το πρωτοβρόχι

Αδελφοί Καλογεράκη: Στ’ Όσιου Λουκά το µοναστήρι | Η αυτοκτονία του Ατζεσιβάνο | Αναδυοµένη

Φένια Χρήστου: Ωδή σ’ ένα χαµένον έρωτα | Έρωτες | Ο χαιρετισµός

 

Ανάθεση Φεστιβάλ Δελφών

 

 

Σάββατο 30|06|2018  ώρα: 21:00                                          ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΜΑΙΝΑΣ – ΑΜΦΙΣΣΑ    

Σάββατο 11|08|2018  ώρα: 21:00 ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ – ΔΩΡΙΔΑ     

 

 

Δημήτρης Μαραμής  Οι Στοιχειωμένοι

Ο Βουρκόλακας / Το Στοιχειό

Μουσικό Δράµα

Το έργο Οι Στοιχειωμένοι του Δηµήτρη Μαραµή στηρίζεται στη γνωστή παραλογή Του Νεκρού Αδελφού, το αριστουργηµατικό δηµοτικό αφηγηµατικό τραγούδι µε τον έντονα δραµατικό και µεταφυσικό χαρακτήρα που πραγµατεύεται τη διαδεδοµένη δοξασία για τους βρικόλακες. Το τραγούδι αυτό, που απαντά επίσης σε διάφορες παραλλαγές σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων αλλά και σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συνδέει τον άνθρωπο µε τους αρχέγονους φόβους και τις αρχέγονες δοξασίες του και αποτελεί γέφυρα ανάµεσα στη σύγχρονη και την παλαιότερη εποχή. Το δεύτερο τραγούδι, Το Στοιχειό της Χάρµαινας, σε στίχους του Σωτήρη Τριβιζά, αξιοποιεί έναν θρύλο της περιοχής της Άµφισσας. Αναφέρεται σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα που οδηγεί στην αυτοκτονία και παραπέµπει στη λαϊκή δοξασία για τα «στοιχειά», για τις ψυχές δηλαδή των νεκρών που δεν βρίσκουν ανάπαυση µετά τον θάνατο. Και τα δύο τραγούδια συνδέονται µεταξύ τους µε κοινούς εκφραστικούς τρόπους και κοινές θεµατικές και µας δίνουν την εικόνα µιας προβιοµηχανικής κοινωνίας, φτωχότερης ασφαλώς σε υλικά αγαθά αλλά πλουσιότερης σε ποίηση και µαγεία.

Το έργο είναι ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιαστεί στην ολοκληρωµένη του σκηνοθετηµένη µορφή το 2019 στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου.

 

Eρµηνευτές:

Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Δηµοπούλου, Αργυρώ Καπαρού

Βασίλης Δηµακόπουλος, Βασιλική Καρακώστα

Συµµετέχει µουσικό σύνολο.

 

Παραγωγή Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

 

Παρασκευή 10|08|2018 ώρα: 21:00 ΜΟΛΟΣ – ΙΤΕΑ

Οι Πρωτομάστορες

 

Στον Β’ κύκλο του το Φεστιβάλ Δελφών παρουσιάζει μία συναυλία παραδοσιακών ήχων της Ελλάδας και των Βαλκανίων  με επιλεγμένους δεξιοτέχνες.

 

Τη νεοσύστατη ορχήστρα αποτελούν οι σολίστ:

κλαρίνο: Γιώργος Κωτσίνης, ούτι-λαούτο-τραγούδι: Θωμάς Κωνσταντίνου, βιολί-τραγούδι: Μανόλης Κόττορος, σαντούρι: Σταυρούλα Σπανού, κοντραμπάσο: Γιάννης Πλαγιαννάκος, κρουστά-τραγούδι: Κώστας Μερετάκης

Συμπράττουν η Αρετή Κετιμέ και ο Γιάννης Νιάρχος στο τραγούδι, σε μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στους «πρωτομάστορες» που με τα έργα τους καθόρισαν τη μουσική του εικοστού αιώνα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Σολίστες και συνθέτες από την Ελλάδα (Κίτσος Χαρισιάδης, Τάσος Χαλκιάς, Φίλιππας Ρούντας κ.ά.) από τα Βαλκάνια (Petko Radev) από την Κωνσταντινούπολη (Şükrü Tunar-Mustafa Kandirali) αλλά και νεότεροι εκπρόσωποι του σμυρνέϊκου και ρεμπέτικου (Παναγιώτης Τούντας, Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης) αλλά και του αστικού τραγουδιού (Μάνος Χατζιδάκις , Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος).

 

 

 

 

Κυριακή 12|08|2018  ώρα: 21:00 ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ – ΔΩΡΙΔΑ

«Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’»

«Ο γιος µου Γιάννης Μακρυγιάννης» του Γιώργου Μεσολογγίτη.

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτι της Δωρίδας. Ήταν ενός έτους όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του, Δηµήτρης Τριανταφύλλου, από τους Τούρκους. Ο Γιάννης, ονοµάστηκε αργότερα Μακρυγιάννης για το ψηλό του ανάστηµα. Η µητέρα του Βασιλική, φτωχή αγρότισσα, τον γέννησε επιστρέφοντας από το χωράφι στο σπίτι. Αναγκάστηκε να φύγει στη Λειβαδιά. Επτά ετών ο Γιάννης µπήκε υπηρέτης και αργότερα τον έστειλαν στην Άρτα. Εκεί, επιδόθηκε στο εµπόριο.  Χάρη στην εργατικότητά του κατάφερε να αποκτήσει σηµαντική περιουσία. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Ενώ διαρκούσε ο αγώνας των Ελλήνων κατά των Τούρκων, άρχισε ο εσωτερικός διχασµός που κατέληξε σε εµφύλιο πόλεµο µε οδυνηρές συνέπειες για την επαναστατηµένη Ελλάδα. Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεµβρίου του 1843, για παραχώρηση Συντάγµατος από τον Βασιλιά Όθωνα. Κατηγορήθηκε για συνωµοσία κατά του βασιλιά και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή του µειώθηκε σε δεκαετή φυλάκιση. Τελικά, έµεινε δυο χρόνια στη φυλακή. Όµως, το διάστηµα αυτό ήταν αρκετό για να κλονιστεί η ήδη εύθραυστη υγεία του από τις κακουχίες της φυλακής. Αποµονώθηκε στο σπίτι του κοντά στην Ακρόπολη όπου και πέθανε το 1864.

Άρχισε να γράφει τα Αποµνηµονεύµατά του το 1829, ένα µνηµείο λόγου και ιστορίας. «…Ό,τι πιο σπουδαίο πράµα τα γράµµατα, η µόρφωση, να µη σε κοροϊδεύουν. Να δώσει να ’ρθει µια µέρα σ’ αυτό τον τόπο, που ο κόσµος θα ’ναι µορφωµένος και δεν θα µπορούν να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους». Μέσα από την προσωπική του ιστορία, ξεδιπλώνεται ένα µεγάλο κοµµάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Με τα «κολλυβογράµµατά του» κάνει µια καταγραφή σηµαντικών ιστορικών γεγονότων, και µέσα από τη µατιά και την αφήγηση της µητέρας του Βασιλικής Τριανταφύλλου, διαπιστώνουµε για άλλη µια φορά πως η ιστορία επαναλαµβάνεται µε τις ίδιες ακριβώς αντιστοιχίες. Σχέσεις µε την υπόλοιπη Ευρώπη, συµφέροντα ξένων και ντόπιων και µια χώρα, η Ελλάδα, πάντα χρεωµένη, διχασµένη και έρµαιο των ξένων Κυβερνητών ή Βασιλέων, να αγκοµαχά και να υποφέρει.

Μια παράσταση στη διάρκεια της οποίας, µέσα από τη ζωή του γιου ανακαλύπτουµε τη µητέρα και, από τα λίγα που ξέρουµε γι’ αυτήν, ανακαλύπτουµε το γιο.

 

Κείµενο: Γιώργος Μεσολογγίτης                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Σκηνικά – Κοστούµια: Κατερίνα Καµπανέλλη                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Μουσική: Σταύρος Τσουµάνης

Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Σχεδιασµός Φωτισµού: Άκης Σαµόλης

Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Trailer: Αινείας Τζόπη

Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πολυχρονοπούλου                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Κλαρίνο (ηχογραφηµένο): Διονύσης Θεοδώσης

Παραγωγή: Πολυχώρος Vault                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Ερµηνεία: Ευγενία Αποστόλου

 

Υποστήριξη Σύλλογος Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης»

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΘΑΥΜΑ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ – NEW STAR

«Θαύμα στο Μιλάνο» το ονειρικό παραμύθι του Βιτόριο Ντε Σίκα σε Digital 4K  Restoration από τις  15/8  στους κινηματογράφους σε διανομή NEW STAR   ΘΑΥΜΑ

Ανέστης Αζάς Τα σκυλιά

  Ανέστης Αζάς Τα σκυλιά   ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΧΩΡΟΣ Η 19 – 21 ΙΟΥΛΙΟΥ, 21.30 Με Τα Σκυλιά, τη νέα του παράσταση που παρουσιάζεται