Τραγούδα, άταφο πουλί. Jesmyn Ward

JESMYN WARD

 

ΤΡΑΓΟΥΔΑ, ΑΤΑΦΟ ΠΟΥΛΙ

 Μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη

Ξένη Λογοτεχνία

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βραβευμένο με National Book Award για το 2017 μυθιστόρημα της Jesmyn Ward με τίτλο Τραγούδα, άταφο πουλί. Στη διάρκεια της βραχύχρονης συγγραφικής της σταδιοδρομίας, η Ward έχει κατορθώσει να αιχμαλωτίσει με τη λυρική, γνήσια και συνάμα σκληρή αφηγηματική της φωνή αναγνωστικό κοινό και κριτικούς, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το National Book Award δύο φορές (το 2011 για το δεύτερο μυθιστόρημα της Salvage the bones).

 

Μένοντας πιστή στο συγγραφικό της στυλ, στο Τραγούδα, άταφο πουλί η Jesmyn Ward διηγείται την ιστορία μιας διαλυμένης οικογένειας μαύρων που ζει στο βαθύ Νότο της Αμερικής με την αφήγηση να μοιράζεται ανάμεσα στον δεκατριάχρονο Τζότζο και τη μητέρα του Λιόνι. Όταν ο λευκός πατέρας του Τζότζο, Μάικλ αποφυλακίζεται από το σκληρό σωφρονιστικό ίδρυμα Πάρτσμαν, ο ίδιος και η τρίχρονη αδερφή του αναγκάζονται να συνοδεύσουν την εξαρτημένη από τα ναρκωτικά, απόμακρη μητέρα τους στο ταξίδι της στην καρδιά της πολιτείας του Μισισίπι, σε μια διαδρομή που ξετυλίγει τη σκληρή ιστορία της οικογένειάς τους. «Συνοδοιπόροι» στη διαδρομή και την ιστορία τους είναι ο μαύρος παππούς – ο Πατερούλης όπως τον αποκαλούν τα εγγόνια του – που ανατρέχει συχνά στις δικές του πικρές αναμνήσεις από το Πάρτσμαν, η γιαγιά τους, μια γυναίκα προικισμένη με ενόραση, μυημένη στα μαγικά βότανα και τις μυσταγωγικές τελετουργίες της μαύρης φυλής που αργοπεθαίνει, η επίσης ναρκομανής φίλη της Λιόνι, Μίστι και άλλοι λιγότεροι ορατοί συνοδοιπόροι όπως ο αδερφός της Λιόνι και ο δωδεκάχρονος Ρίτσι, σύντροφος στη φυλακή, πριν από δεκαετίες, του αγαπημένου παππού του Τζότζο.

 

Οι ζωές των ηρώων συνδέονται με τις ζωές ανθρώπων του παρελθόντος, ανθρώπων «που σήκωσαν το βάρος της ιστορίας», φαντάσματα αδικαίωτα, μαύρους σκλάβους με ρημαγμένες ζωές, θύματα των λευκών, τα «άταφα πουλιά» του τίτλου. Η συγγραφέας μεταφέρει το αρχετυπικό μυθιστόρημα δρόμου στην ύπαιθρο της Αμερικής του εικοστού πρώτου αιώνα και συνθέτει, μέσα από το αιχμηρό πορτρέτο της οικογένειας του Τζότζο, μια συγκλονιστική αφήγηση ελπίδας κι αγώνα, που ταξιδεύει στο παρελθόν και στο παρόν, διαψεύδοντας το μύθο της μετά-ρατσιστικής Αμερικής και διεισδύοντας στη δύναμη των οικογενειακών δεσμών και της καταγωγής.

 

Το Τραγούδα, άταφο πουλί ονομάστηκε μυθιστόρημα της χρονιάς (2017) από το Time Magazine και συμπεριλήφθηκε στα 10 καλύτερα μυθιστορήματα του 2017 των New York Times και Publishers Weekly.

 

 

 

 

 

 

H συγγραφέας

Η Jesmyn Ward είναι κάτοχος Master of Fine Arts από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Υπήρξε υπότροφος του προγράμματος Wallace Stegner, επισκέπτρια συγγραφέας στο πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής John and Renée Grisham, ενώ διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Tulane. Προηγούμενα μυθιστορήματά της το Where the Line Bleeds και το Salvage the Bones, που κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ το 2011 και ήταν υποψήφιο για το New York Public Library Young Lions Fiction Award και το Dayton Literary Peace Prize.

Έχει επιμεληθεί την ανθολογία The Fire This Time: A New Generation Speaks About Race, που συμπεριλήφθηκε στη λίστα ευπώλητων των New York Times, και του αυτοβιογραφικού έργου Men We Reaped, υποψήφιου για το National Book Critics Circle Award και το Hurston/Wright Legacy Award, και κέρδισε το Heartland Prize της Chicago Tribune και το Media for a Just Society Award. Το 2016 η Ward επελέγη από την Αμερικανική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών για το βραβείο Strauss Living.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΠΑΚΑΚΗΣ «ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ»

ΗΛΙΑΣ ΚΑΜΠΑΚΑΚΗΣ «ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ»   Στίχοι – Μουσική: Σώτης Βολάνης   Βρείτε το τραγούδι σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες:  https://IliasKampakakis.lnk.to/PosoMouLipi «Πόσο

Τάμτα «Άλλο Τι Λέω»

Τάμτα – Συγκινεί με το νέο της music video «Άλλο Τι Λέω» Ακόμα ένα εντυπωσιακό βίντεο κλιπ μέσα από το album της Τάμτα “Identity Crisis” Η πρωτοπόρος της ποπ σκηνής Τάμτα, μετά