Γαβριέλλας rock

Γαβριέλλας rock

στο λόφο Στρέφη


Μια υπαίθρια παράσταση του UrbanDig Project

Ομάδα όχι παίζουμε

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης

 Παράταση παραστάσεων

15, 16, 17 και 22, 23 και 24 Ιουνίου

Λόφος Στρέφη

 Αντί να μισείς το βράχο, αγάπα τη λάσπη.

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία το 1991 της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, της εμβληματικής ιερόδουλης των Εξαρχείων, γίνεται η αφορμή για μια πρωτότυπη παράσταση μουσικής, λόγου και χορού στο Λόφο του Στρέφη, το Γαβριέλλας rock από την ομάδα όχι παίζουμε σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη, που θα μας μεταφέρει στο μυαλό του υποτιθέμενου δολοφόνου της για έξι ακόμα παραστάσεις, έως τις 24 Ιουνίου.

Προσπαθώντας να κατασκευάσει μια πιστευτή απολογία που θα τον γλιτώσει από την καταδίκη, ο δολοφόνος συγχέει τη μνήμη της αποτρόπαιης πράξης με την έμμονη φαντασίωση της μονομαχίας μ’ έναν βράχο. Ο λόφος του Στρέφη, παλιό λατομείο αργίλου στο κέντρο της Αθήνας, γίνεται το σκηνικό ενός έργου για την ύλη της ζωής και την ικανότητα των ανθρώπων να αφομοιώνουν και να μετουσιώνουν το ρευστό υλικό της σύγχρονης πόλης.

Το Γαβριέλλας rock είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από την “ανοιχτή πόρτα” της Γαβριέλλας σε όλους και όλα, και τον τρόπο που οικοδόμησε τη ζωή της στο αβέβαιο έδαφος της Αθήνας του 20ου αιώνα. Η παράσταση παρουσιάζεται στον πεζόδρομο Ανεξαρτησίας και στον απέναντι αργιλώδη βράχο. Εκεί που η «απόδραση» από την πόλη είναι ζήτημα μερικών σκαλοπατιών. Αλήθεια, απόδραση από τι;

Η παράσταση αποτελεί μέρος του προγράμματος δράσεων UrbanDig_Ushakova της ομάδας όχι παίζουμε με επίκεντρο το λόφο Στρέφη.

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης

Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου

Κείμενο: Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνογραφία: Άννα Μαγουλιώτη

Κατασκευή Kοστουμιού Ειρήνης Αλεξίου: Φρόσω Σενδόνα
Μουσική επιμέλεια, Κλαρίνο: Λεονάρδος Μπατής

Βοηθός Χορογράφου: Δήμητρα Παπουρτζή

Οργάνωση Παραγωγής: Νάντια Σιώκου

Βίντεο: Γιώργος Γκουνέζος

Φωτογραφίες: Irina Vosgerau, Μαρία Τούλτσα

 Ερμηνεύουν: Ειρήνη Αλεξίου, Λεονάρδος Μπατής, Γιώργος Σαχίνης

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
1-2-3, 8-9-10, 15-16-17, 22, 23 και 24 Ιουνίου στις 19:00

Αφετηρία*: οδός Πετσόβου 12, ισόγειο, λόφος Στρέφη.

Διάρκεια: 75 λεπτά

Τηλέφωνο Kρατήσεων:  6985 069 300

Τιμές εισιτηρίων: 8€, φοιτητικό/ανέργων 5€

Το Σάββατο 23 Ιουνίου, αμέσως μετά το Γαβριέλλας ροκ (στις 20.00 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί συναυλία στον πεζόδρομο της Ανεξαρτησίας από το μουσικό συγκρότημα του Λεονάρδου Μπατή “Klezmer Yunan”.

*Η εισαγωγή της παράστασης είναι περιπατητική. Υπάρχει πρόβλεψη για άτομα με δυσκολία βάδισης.

Trailer: https://youtu.be/roWb6YaOZ4A

 Η παράσταση Γαβριέλλας rock επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Λίγα λόγια για το UrbanDig Project 

 Το UrbanDig Project είναι η καλλιτεχνική/ ερευνητική/ κοινοτική πλατφόρμα της ομάδας όχι παίζουμε. Είναι ένα μοντέλο δράσης που συνδυάζει ποιοτική έρευνα, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και κοινοτικές δράσεις στο δημόσιο χώρο και καταλήγει κάθε φορά σε μια site-specific παράσταση.  Μετά το Δουργούτι και την Ομόνοια, η ομάδα «ανασκάπτει» το λόφο Στρέφη.

 

Το UrbanDig_Ushakova εμπνέεται από τη στάση της Γαβριέλλας απέναντι στον χρόνο και την παροιμιώδη φράση της «προπαντός, δε βιάζομαι». Με επίκεντρο τον φυσικό λόφο ως νησίδα άμεσης «απόδρασης» στην καρδιά της Αθήνας, διερευνά και δημιουργεί ρωγμές στην κανονικότητα του χρόνου, όπως τον αντιλαμβανόμαστε καθημερινά στη πόλη.  Πέρα από την παράσταση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις δράσεις:

 

  • «Δοκιμές Ανάβασης»: εναλλακτικές επισκέψεις στο Λόφο Στρέφη με σκοπό την επανοικειοποίηση της περιοχής από κατοίκους και περαστικούς
  • “Πού βαδίζουμε, κύριοι”: κατασκευή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με στοιχεία performance ως εργαλείο για τη συλλογική λήψη αποφάσεων σε «κοινό» χρόνο.
  • Συμμετοχή στηΒαλέτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2018
  • Συμμετοχή στην Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018

 

Τον Μάιο ‘18 η ομάδα όχι παίζουμε φιλοξενήθηκε στη Μάλτα, στο Φεστιβάλ Altofest της διοργάνωσης Βαλέττα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2018 με το χορευτικό solo της Ειρήνης Αλεξίου Ushakova”. Διερευνώντας την έννοια του σύγχρονου “θρυλικού ήρωα”, η παράσταση άντλησε στοιχεία από την τοπική κοινότητα, μεταφέροντας τη δράση της σ’ ένα χωμάτινο τοίχο 300 ετών στην ταράτσα της Katie Vella, μιας κατοίκου της περιοχής Zetjun. Συμμετείχαν: Δήμητρα Παπουρτζή και Katie Vella.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.urbandigproject.org/single-post/2018/05/02/UrbanDigUshakova-Altofest-Valetta-2018

#UrbanDig_Ushakova

www.urbandigproject.org

[email protected]

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ! Σταυρός του Νότου

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ! «Επιτελικώς Πάτος» Η προπώληση ξεκίνησε! Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης επιστρέφει στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου με νέα παράσταση!