Synikismos Festival // Φεστιβάλ Συνοικισμός Ελευσίνα 2021

Synikismos Festival // Φεστιβάλ Συνοικισμός

Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

15-24 Ιουνίου 2018

Το Φεστιβάλ Συνοικισμός είναι ο πρώτος νέος θεσμός της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που συστηματοποιεί τη φιλοσοφία, τις κεντρικές αξίες και τη μεθοδολογία του κεντρικού της μηνύματος «Μετάβαση στην EUphoria».

Ο Συνοικισμός της Ελευσίνας δημιουργήθηκε το 1924 – 25, για να στεγάσει τους 2500 περίπου πρόσφυγες που έφτασαν στην πόλη το 1922 και τα επόμενα χρόνια με τις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που ακολούθησαν. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να μετατρέψει αυτή την ιστορική, αλλά άγνωστη περιοχή της Ελευσίνας, σε τόπο συνάντησης, προβληματισμού και ανταλλαγής γύρω από σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα της εποχής μας με κύριο όχημα τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες.  

«Τα έργα  του Φεστιβάλ προσκαλούν τον επισκέπτη σε μια βιωματική εμπειρία, που λαμβάνει χώρα όχι σε συμβατικούς πολιτιστικούς χώρους, αλλά σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της περιοχής. Το Φεστιβάλ επενδύει σε πρωτότυπα site specific έργα, που αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες ιστορίες των ανθρώπων και όψεις της περιοχής αλλά και σε μακροχρόνια residencies, που προσφέρουν στους καλλιτέχνες αλλά και στους κατοίκους τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να γνωριστούν και εν τέλει να συνυπάρξουν. Ήδη, στη φετινή έκδοση συμμετέχουν δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι δουλεύουν με την Ελευσίνα 2021 σε πολυετή βάση, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η Γιολάντα Μαρκοπούλου», αναφέρει η Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021, που επιμελήθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Θεματικά, η φετινή πρώτη έκδοση επικεντρώνεται στο προσφυγικό, ένα κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα της εποχής μας, που είναι ταυτόχρονα η βάση της συλλογικής μνήμης του Συνοικισμού.  Το πρόγραμμα ξεκινά με τις Διαδρομές στις Ρίζες #2 // Routes On Roots #2, ένα καλωσόρισμα στο Συνοικισμό από τους ίδιους τους κατοίκους, προϊόν συνεργασίας του Ευριπίδη Λασκαρίδη με το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας. Στη συνέχεια, η Γιολάντα Μαρκοπούλου και η ομάδα Station Athens με τους Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, , Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί και Αϊντίμ Τζοϊμάλ φέρνουν στιγμιότυπα της ζωής τους από την Τεχεράνη, το Μπαγκλαντές, την Καμπούλ, το Καράτσι και την Αθήνα στα σπίτια και τους δρόμους του Συνοικισμού στη site-specific παράσταση Ε_ΦΥΓΑ. Από την άλλη όχθη της Μεσογείου, το Λίβανο,  η Τάνια Ελ Κουρί, εξέχουσα περίπτωση της σύγχρονης Live Art,  δημιουργεί μία ιδιότυπη συνάντηση ανάμεσα σε έναν πρόσφυγα και ένα θεατή, με τίτλο Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα. Επίσης από το Λίβανο, οι Dictaphone Group παρουσιάζoυν τη βιωματική εγκατάσταση Ιστορίες Καταφυγίου, που στηρίζεται σε τρία βίντεο που δημιούργησαν σε συνεργασία με μία ομάδα Σύρων προσφύγων στο Μόναχο. Τέλος, τη θεματική του προσφυγικού ολοκληρώνει η έκθεση του Ιταλού εικαστικού Alfredo Romano ΣΧΙΣΜΕΣ – ΣΥΡΡΑΦΕΣ, Η αιωνιότητα είναι το αντίθετο του αφανισμού.

 

Η εφήμερη φωτιστική εγκατάσταση “Φωτοσύναξη” της ομάδας Beforelight, έρχεται να «ταράξει» αισθητικά το άδειο οικόπεδο επί της οδού Δαρδανελίων και να το επανατοποθετήσει ως ένα ευέλικτο κέντρο συνάθροισης στο χάρτη της Ελευσίνας, που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών του. Εδώ η Λένα Κιτσοπούλου και οι συνεργάτες της προσκαλούν το κοινό σε μια βραδιά με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, ενώ κάθε απόγευμα πραγματοποιείται το Καφενείο η Β(β)ουλή, μια σειρά συζητήσεων με τη συμμετοχή θεωρητικών από διάφορους χώρους και κατοίκων του Συνοικισμού, που επιμελήθηκε η Μυρσίνη Ζορμπά.

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μια σειρά παράλληλων δράσεων όπως εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, περιπάτους στο Συνοικισμό, επισκέψεις στο Μουσείο Μικρασιατών Ελευσίνας, συναυλίες στην Πλατεία Λαού με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και το πρότζεκτ Home New Home, μία σειρά ντοκυμαντέρ που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη και αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες αυτών των ανθρώπων.

Σας περιμένουμε από τις 15 έως τις 24 Ιουνίου, στο Συνοικισμό της Ελευσίνας, σε μια γιορτή που δημιουργήθηκε από πολλούς ανθρώπους και θα εξακολουθεί να δημιουργείται κάθε στιγμή και κάθε λεπτό από όλους όσοι είμαστε παρόντες.

 

 

Υπεύθυνη Επικοινωνίας για τον Τύπο:

Μentor in Culture

Νικολέτα Βότση

Τηλέφωνο: 6987745637

Email: [email protected] / [email protected]

 

 

Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα

Διαδρομές στις Ρίζες #2 // Routes On Roots #2 – Ελευσίνα

Ευριπίδης Λασκαρίδης & Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας

Βιωματικός περίπατος

 

Η έναρξη του Φεστιβάλ Συνοικισμός είναι ένα καλωσόρισμα από τους ίδιους τους κατοίκους στα σοκάκια και τα σπίτια της γειτονιάς και μια πρώτη γνωριμία με τους ίδιους, τις ιστορίες τους, τα τραγούδια τους, τις συνήθειές τους.

Δύο χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 2016, πραγματοποιήθηκε ο βιωματικός περίπατος Διαδρομές στις Ρίζες #1 στον Συνοικισμό, την περιοχή της Ελευσίνας στην οποία εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922. Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης (ομάδα OSMOSIS) με τη συνεργασία της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας είχαν εστιάσει στις αφηγήσεις των κατοίκων της γειτονιάς, σε μια απόπειρα να κατανοήσουν το παρελθόν αλλά και τις σύγχρονες προεκτάσεις του φαινομένου της αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών. Τώρα, οι κάτοικοι του Συνοικισμού ανοίγουν για μια ακόμη φορά τα σπίτια τους στους επισκέπτες του βιωματικού περιπάτου και μοιράζονται μαζί τους τις ιστορίες, τα ήθη και τα έθιμά τους, τα τραγούδια τους αλλά και τους προβληματισμούς τους.

Στα ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί προστίθενται τώρα καινούργια: Τι άλλαξε στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε; Τι σημαίνει για τους ίδιους τους κατοίκους το να αφηγούνται τις ιστορίες τους και αυτές των προγόνων τους και ποια είναι τα νέα αφηγήματα των κατοίκων του Συνοικισμού; Με ποιους τρόπους μια κοινότητα, μια γειτονιά επιτελεί το έργο της διατήρησης της συλλογικής της μνήμης;

Οι περίπατοι Διαδρομές στις Ρίζες #1 και #2 προσκαλούν τον θεατή σε μια μοναδική εμπειρία: αυτή της ζωής στον Συνοικισμό. Οι κάτοικοι της περιοχής γίνονται συνδημιουργοί του έργου και πρωταγωνιστούν σε όλες τις σκηνές του. Μας υποδέχονται στους χώρους τους – στα σπίτια τους, στο Μουσείο που οι ίδιοι έχουν φτιάξει, την «κιβωτό μνήμης» τους, όπως το λένε, στους κήπους τους και στα εσωτερικά δρομάκια του Συνοικισμού που λειτουργούν ως προέκταση των αυλών τους και χώρος συνάντησης.

 

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης

Δραματουργική συνεργασία: Ασπασία – Μαρία Αλεξίου

Καλλιτεχνική Συμβολή: Αλέξανδρος Μιστριώτης

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας και την πρόεδρό του κ. Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδου. Συμμετέχουν κάτοικοι της περιοχής του Συνοικισμού

Βίντεο Διαδρομές στις Ρίζες #1: Δημήτρης Τριανταφύλλου και Στέλιος Κεραμιδάς

Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ομάδα OSMOSIS

 

Ημερομηνία: 15 Ιουνίου

Ώρα: 19:00

Σημείο Εκκίνησης: Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

 

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου. Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

 

 

 

Ε_ΦΥΓΑ – Ελευσίνα

Γιολάντα Μαρκοπούλου &  Ομάδα Station Athens

Site – specific Παράσταση

 

Στην άκρη της πόλης, πάνω από τις γραμμές του τρένου, η γειτονιά που δημιουργήθηκε και κατοικήθηκε για σχεδόν εκατό χρόνια χρόνια από πρόσφυγες Μικρασιάτες, φιλοξενεί την ομάδα Station Αthens του Χασάν, του Αϊντίμ, του Ρεζά, του Χαλίλ και του Λευτέρη. Μια σχολική τάξη στο Μπαγκλαντές, μια φυλακή στην Αθήνα, ένα σπίτι στην Καμπούλ, ένα υπόγειο στην Τεχεράνη, ένα νοσοκομείο «μετακομίζουν» στην ιστορική γειτονιά της Ελευσίνας και εγκαθίστανται στα χαμηλά σπίτια με τις ασβεστωμένες αυλές και τα ολάνθιστα κηπάκια, στα στενά των προσφυγικών πλακόστρωτων, στο  Δημοτικό Σχολείο που φιλοξένησε τρεις γενιές Μικρασιατών και στα μικροσκοπικά καταστήματα. Το χτες με το σήμερα συνυφαίνονται θεατρικά γύρω από την πλατεία Μικρασιατών, όπου η τέχνη γίνεται εργαλείο για εξερεύνηση, νοσταλγία και εξομολόγηση. Οι προσωπικές τους αφηγήσεις ενσαρκώνουν την ιστορία μ’ έναν μοναδικό κι αυθόρμητο τρόπο και επανανοηματοδοτούν το χώρο, ενώ οι θεατές βιώνουν μια ξεχωριστή εμπειρία στην ιδιαίτερη συνοικία.

 

Από φυγάδες του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές, τα μέλη της ομάδας Station Athens μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές. Αφηγούνται προσωπικές ιστορίες, μοιράζονται μνήμες και αντικείμενα, εκθέτουν ντοκουμέντα και φωτογραφίες από την ζωή στις πατρίδες τους. Φωνάζουν. Τραγουδούν. Μιλούν στο skype. Εργάζονται. Μαθαίνουν ελληνικά. Και όλα αυτά μέσα από τη θεατρική πράξη. Η ομάδα συσπειρώνεται για τη δημιουργία μιας παράστασης για όγδοη συνεχή χρονιά, ενώ για πρώτη φορά εγκαθίσταται σε μία ολόκληρη γειτονιά, προσκαλώντας τον θεατή, να περπατήσει τον τόπο και να ανακαλύψει τους πρωταγωνιστές της σκηνής – αλλά και τους άλλους, αυτούς της πραγματικής ζωής.

 

Η έρευνα της ομάδας γύρω από τις ιστορίες της φυγής ξεκίνησε το 2014, οπότε και δημιουργήθηκε η πρώτη εκδοχή του θεατρικού έργου Ε_ΦΥΓΑ, που παρουσιάστηκε σε διαφορετικούς χώρους του Συνεργείου, ενός πενταόροφου κτιρίου στην περιοχή του Μεταξουργείου. Η παρουσίαση του Ε_ΦΥΓΑ στην περιοχή της Άνω Ελευσίνας είναι αποτέλεσμα της μεταγενέστερης δουλειάς της ομάδας, που εργάστηκε εκ νέου στη διασκευή και την εγκατάσταση της θεατρικής παράστασης στην ιστορική γειτονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

 

Oμάδα Station Athens: Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, , Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί, Αϊντίμ Τζοϊμάλ

Σύλληψη- Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Δραματουργία: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου

Kαλλιτεχνική & Σκηνογραφική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης

Σχεδιασμός Ήχου & Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Oλυμπία Μυτιληναίου

Βοηθός Φωτίστριας: Νεφέλη Ντακοζούδη

Συμμετέχουν: Ελεάνα Καυκαλά, Ρένα Κυπριώτη, Εύα Οικονόμου- Βαμβακά, Ευθαλία Παπακώστα

 

Συντονισμός Δράσης: Ιωάννα Βαλσαμίδου

Συντονιστές: Γιούλη Νάση, Τηλέμαχος Τσώλης

Bοηθοί παραγωγής: Τάνια Κουταλά, Τζένη Παρασκευαΐδου, Νίκος Χαραλαμπίδης

 

Φωτογράφος: Ελίνα Γιουνανλή

 

Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Με την υποστήριξη:  mind the fact

 

Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, POLYPLANITY Productions

 

Ημερομηνίες και ώρες:

Παρασκευή  15 Ιουνίου 2018 και ώρα εκκίνησης 20:21

Σάββατο 16, Κυριακή 17, Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Ιουνίου και ώρες εκκίνησης 20:21 & 22:00

 

Σημείο Εκκίνησης: Family

Διεύθυνση: Θειρών 17, Ελευσίνα

 

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου.  Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση  από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

 

 

Φωτοσύναξη – Ελευσίνα

Βeforelight

Site-specific Εγκατάσταση

 

Η εφήμερη φωτιστική εγκατάσταση “Φωτοσύναξη” έρχεται να «ταράξει» αισθητικά το άδειο οικόπεδο επί της οδού Δαρδανελίων και να το επανατοποθετήσει ως ένα ευέλικτο κέντρο συνάθροισης στο χάρτη της Ελευσίνας, που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών του.

 

Στόχος της εγκατάστασης είναι η δημιουργία  ενός βιωματικού χώρου, λειτουργικού τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, που προσκαλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί στο χώρο και να αλληλεπιδράσει με την εγκατάσταση. Ενός πυρήνα στο πλαίσιο του φεστιβάλ όπου η/ο κάθε επισκέπτρια/ης του φεστιβάλ ή κάτοικος της γειτονιάς να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει προσαρμόζοντάς τον, είτε πρόκειται για απλή στάση, είτε για συμμετοχή στις συζητήσεις, είτε για απλή καθημερινή κουβέντα, ανάπαυση και διασκέδαση.

 

Μεταβλητά αρχιτεκτονικά και φωτιστικά στοιχεία, συνδιαλέγονται με τις κατεδαφισμένες όψεις παλιών κατοικιών, στημένα με τρόπο ώστε να δημιουργούνται διαφορετικοί πόλοι συνάντησης, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης.  Σημείο πληροφόρησης, καφενείο, βουλή, ο χώρος μεταμορφώνεται δίνοντας  ζωή στα κενά σόκορα των κτιρίων του δρόμου. Η σύνθεση και συνύπαρξη ετερόκλητων υλικών και φωτιστικών μέσων δίνει τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού του κενού οικοπέδου, αφού αναδεικνύονται νέα σημεία του μέσω ενός παιχνιδιού φωτός και σκιάς.

 

Beforelight μέλη είναι οι: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Αμπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιμίδου, Δημήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου.

 

Ημερομηνίες: 15-24 Ιουνίου 2018

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

 

Η site-specific εικαστική εγκατάσταση Φωτοσύναξη θα λειτουργεί καθ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ Συνοικισμός ως το σημείο συνεύρεσης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Στο χώρο φιλοξενείται το Ιnfo point του Φεστιβάλ (ώρες λειτουργίας 11:00-14:00 & 16:30-22:00) καθώς και το Καφενείο η βουλή. Εδώ τέλος, πίνουμε καφέ, παίζουμε τάβλι, βλέπουμε τους αγώνες του Μουντιάλ, τρώμε μαζί, διαβάζουμε, με μια φράση μυούμαστε στο ρυθμό του Φεστιβάλ Συνοικισμός.

 

 

Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα – Λονδίνο / Βηρυτός

Τάνια Ελ Κουρί

Βιωματική Περφόρμανς

 

H βιωματική περφόρμανς Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα είναι μια συνάντηση ανάμεσα σε ένα θεατή και ένα πρόσφυγα μέσα από ένα τοίχο. Τα χέρια τους αγγίζονται χωρίς να βλέπει ο ένας τον άλλον. Ο πρόσφυγας σημαδεύει το θεατή, ζωγραφίζοντας το χέρι του. Ο θεατής ακούει όσους αμφισβήτησαν πρόσφατα τις διακρίσεις των συνόρων. Το σημάδι μπορεί να διατηρηθεί ή να ξεπλυθεί με νερό.

 

Η Τάνια Ελ Κουρί ανέθεσε στον μουσικό και street art καλλιτέχνη Μπάζελ Ζαράα, γεννημένο στη Συρία από οικογένεια Παλαιστινίων προσφύγων, να ηχογραφήσει ένα ραπ τραγούδι εμπνευσμένο από το ταξίδι που έκαναν οι αδελφές του από τη Δαμασκό στη Σουηδία. Μέσω της αφής και του ήχου, αυτή η εξ επαφής συνάντηση διερευνά την έννοια της συμπόνιας, το κατά πόσο μπορούμε να «νιώσουμε» κυριολεκτικά έναν πρόσφυγα για να κατανοήσουμε την επίδραση που έχει στη ζωή των ανθρώπων η γεωγραφική διάκριση των συνόρων.

 

Τα ακροδάκτυλά μας είναι το κατεξοχήν κομμάτι του σώματός, μέσω του οποίου αισθανόμαστε. Από την άλλη, είναι το κατεξοχήν κομμάτι του σώματός μας που χρησιμοποιείται ως “παγίδα ασφαλείας” από τις αρχές μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στην Ευρώπη, το ταξίδι ενός πρόσφυγα φτάνει όσο μακριά του επιτρέπουν τα δακτυλικά του αποτυπώματα, καθώς ο Κανονισμός του Δουβλίνου εξασφάλισε μια ενιαία βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων σε όλη την Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στην πράξη, αυτό συχνά σημαίνει ότι ένας πρόσφυγας επαναπροωθείται στο μέρος όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά τα δακτυλικά του αποτυπώματα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα σχέδια, οι ανάγκες ή οι επιθυμίες του.

 

Η Λιν Γκάρντερ, κριτικός τέχνης της Guardian γράφει για την παράσταση: «Η ιστορία του δεν με αγγίζει μόνο φευγαλέα −όπως πολλές ιστορίες και εικόνες που εμφανίζονται στις εφημερίδες – αλλά προχωρά βαθύτερα. Με σημαδεύει. Τις επόμενες μέρες θα την κουβαλώ πάνω στο δέρμα μου. Είναι κομμάτι μου, δεν αγνοείται εύκολα, δεν ξεθωριάζει. Κάθε φορά που σηκώνω τα μανίκια ή πλένω τα χέρια μου, έρχομαι αντιμέτωπη με τις εικόνες και η σκέψη μου ανατρέχει στην ιστορία του Ζαράα. Δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτή».

 

Η δημοσιογράφος Λόρνα Ίρβινγκ έγραψε στο The List: «Κάθε μικρό πάτημα της μύτης του στυλό φέρει ένα βάρος − κάθε αριθμός που έχει γραφτεί πάνω στο δέρμα αντιπροσωπεύει τον αγώνα για επιβίωση, ένα σύμβολο αλληλεγγύης. Η μουσική είναι πένθιμα ελεγειακή, μια “ωραία” μαρτυρία ενός αγώνα που ξαναγράφεται κάθε μέρα. Σε αντίθεση με το μελάνι στο χέρι, οι αγώνες αυτοί δεν μπορούν ποτέ να σβηστούν».

Παράσταση για έναν θεατή με τον Μπάζελ Ζαραά

Τραγούδι: Μπάζελ Ζαραά (φωνητικά, μπάσο και πλήκτρα) με την Έμιλυ Τσόρτσιλ Ζαραά (φωνητικά), Πιτ Τσόρτσιλ (μουσική παραγωγή) και Κέιτι Στίβενς (φλάουτο και κλαρινέτο).

Παραγωγή: “On the Move” LIFT 2016 σε συνεργασία με το Royal Court Theatre

Ημερομηνίες και ώρες: Παρασκευή 15 Ιουνίου έως και Τετάρτη 20 Ιουνίου, ώρες 17:30-22:30. Εκτός από την Κυριακή 17 Ιουνίου, ώρες 11:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00.

Σημείο Εκκίνησης: Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

 

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου. Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

 

 

 

 

 

 

Ιστορίες Καταφυγίου – Μόναχο / Βηρυτός

Dictaphone Group

Βιωματική Εγκατάσταση

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το Μόναχο ήταν σημείο άφιξης οικονομικών μεταναστών από διάφορα σημεία του κόσμου. Από εκεί οι μετανάστες μεταφέρονταν στους επόμενους άγνωστους προορισμούς τους. Δεν είχαν λόγο σχετικά με το πού θα κατέληγαν. Σε πολλές περιπτώσεις οι οικογένειες χωρίστηκαν. Ο νέος προορισμός τους ήταν ένα προσωρινό στρατόπεδο όπου υποβάλλονταν σε ιατρικούς ελέγχους και ελέγχους συμπεριφοράς. Από εκεί, το εργοστάσιο ήταν η αρχή της νέας τους ζωής.

 

Από την αρχή της συριακής επανάστασης το 2011, οι Σύροι πρόσφυγες ξεφεύγουν από τη βιαιότητα του καθεστώτος στη Συρία και αναζητούν νέους προορισμούς. Το Μόναχο είναι ένας από αυτούς. Πολλοί από τους αιτούντες άσυλο φθάνουν στο Μόναχο δια ξηράς, διασχίζοντας παράνομα τα σύνορα διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

 

Η Τάνια Ελ Κουρί και η Πέτρα Σερχάλ από την ομάδα Dictaphone Group συνεργάστηκαν με μια ομάδα Σύρων προσφύγων που έφθασαν πρόσφατα στο Μόναχο. Σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες/συνεργάτες έδωσαν μια κάμερα για μια ημέρα με μοναδική οδηγία να κινηματογραφήσουν την καθημερινότητά τους στο Μόναχο και τα αγαπημένα τους σημεία στην πόλη. Μαζί έκαναν ένα βίντεο που παρουσιάστηκε σε δημόσιο χώρο της πόλης.

 

Τα τρία άτομα που συμμετείχαν στις «Ιστορίες Καταφυγίου» και επέλεξαν να παραμείνουν ανώνυμα είναι: ένας άνδρας ηλικίας είκοσι έξι ετών, που είναι επτά μήνες στο Μόναχο δεν έχει πάρει ακόμα άδεια διαμονής∙ ένα δεκαεξάχρονο αγόρι που μόλις έφτασε στην πόλη και ελπίζει να του χορηγηθεί άδεια διαμονής πριν κλείσει τα δεκαοχτώ, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τη ρήτρα οικογενειακής επανένωσης και να φέρει την οικογένειά του στο Μόναχο∙ μια μητέρα ηλικίας είκοσι πέντε ετών, που ήταν δύο μήνες στο Μόναχο. Αρχικά, έμενε με μια τυχαία επιλεγμένη οικογένεια στο Yellow Camp και πρόσφατα μετακόμισε σε ένα δωμάτιο αποκλειστικά για την οικογένειά της. Στο «προσωρινό στρατόπεδο», όπως το αποκαλεί, όπου περιμένουν τα έγγραφα διαμονής  και τη μεταφορά τους σε μια μόνιμη κατοικία.

 

Και οι τρεις είχαν πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά για να μπουν λαθραία στη Γερμανία. Επέζησαν από εμπειρίες που πλησίασαν τον θάνατο. Ένας από αυτούς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στη Συρία και εγκατέλειψε τη χώρα με ένα πλοίο που βούλιαξε και του οποίου οι μισοί επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους. Κάποιος από αυτούς έπρεπε να πάει πεζός από τη Συρία ως την Τουρκία. Περπατούσε επί ώρες αδιάκοπα, κρατώντας μαζί παιδιά, έναν άλλο νεαρό συγγενή που πάλευε με τον καρκίνο και χωρίς να έχει νερό. Οι λαθρέμποροι τους εξαπάτησαν όλους. Τους είπαν ψέματα, άλλαξαν ξαφνικά τα σχέδια και τους άφησαν πίσω, χωρίς να δίνουν ποτέ προτεραιότητα στην ασφάλειά τους.

 

Οι Ιστορίες Καταφυγίου είναι μια συναρπαστική  βιωματική εγκατάσταση. Το κοινό και οι περαστικοί καλούνται να ξαπλώσουν σε μεταλλικές κουκέτες και να παρακολουθήσουν τα βίντεο που τραβήχτηκαν από τους αιτούντες άσυλο.

 

Σύλληψη και μοντάζ: Τάνια Ελ Κουρί

Σε συν Petra Serhal Πέτρα Σερχάλ

Βιντεοσκοπημένα πλάνα από ανώνυμους αιτούντες ασύλου

Παραγωγή: Spielart Festival 2013, Dictaphone Group

 

Ημερομηνίες και ώρες: Παρασκευή 15 Ιουνίου έως και Κυριακή 24 Ιουνίου, ώρες 17:00-21:00. Εκτός από την Κυριακή 17 Ιουνίου και την Κυριακή 24 Ιουνίου, ώρες 11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00.

Χώρος: 3ο Δημοτικό Ελευσίνα

Διεύθυνση: Δαρδανελίων 85, Ελευσίνα

 

 

Στην Ελευσίνα Μια Φορά

Λένα Κιτσοπούλου

Ρεμπέτικα & Λαϊκά

 

Όταν περπατάει κανείς στη θάλασσα και τις γειτονιές της Ελευσίνας, αισθάνεται πολύ έντονα την ιστορία της χώρας να του αφηγείται ταυτόχρονα ένα κομμάτι του πόνου της και ένα κομμάτι του μεγαλείου της. Αυτή η άναρχη συμβίωση του αρχαιολογικού χώρου με τα κομματιασμένα σκουριασμένα πλοία και τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, σε συνδυασμό με μία σύγχρονη ζωή η οποία κινείται κανονικότατα πάνω στα διάφορα συντρίμμια, συνθέτει χωρίς να το θέλει ένα αυτοδημιούργητο έργο τέχνης. Σαν μια μικρογραφία Ελλάδας μοιάζει η Ελευσίνα, όπου ένα παρελθόν πολιτισμού και ευημερίας έχει καεί, όμως ευτυχώς τα σημάδια δεν έχουν επουλωθεί, στέκουν εκεί, μύτες από σίδερα, γερμένα πλοία, πύργοι από λάστιχα, θεόρατα βιομηχανικά κτήρια, μάντρες, παλιά σινεμά για να μας θυμίζουν ότι το παρελθόν δεν σβήνει, ευτυχώς δεν σβήνει, γιατί ακόμα και το παρελθόν που πονάει, είναι η μνήμη, η οποία είναι αυτό που είμαστε, αυτό που έχουμε ανάγκη για να δημιουργούμε και για να υπάρχουμε. Όταν περπάτησα πρώτη φορά στα προσφυγικά, μέσα σ’αυτήν την υπέροχη γειτονιά της Ελευσίνας, με την πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική  και την ολοζώντανη μνήμη πάνω στα περιποιημένα μποστάνια, στις μικρές αυλές, στα απλωμένα ρούχα και στα πρόσωπα των ανθρώπων της, σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει πιο ιδανικό τοπίο για να τραγουδήσει κανείς ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, ακριβώς επειδή ένα κομμάτι αυτής της μουσικής το οφείλουμε σε αυτήν εδώ την γειτονιά των προσφύγων. Οι άνθρωποι αυτοί μαζί με τα σώματά τους, έφεραν και τον πολιτισμό τους και φυσικά την μουσική τους, τους υπέροχους συνθέτες τους, τους ερμηνευτές τους, τα τραγούδια, τους αμανέδες και όλα αυτά τα στοιχεία που γέννησαν το ρεμπέτικο και την μετέπειτα λαϊκή μας μουσική. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση από το να τραγουδάς ανάμεσα σε ανθρώπους που τους οφείλεις την μεταφορά της μουσικής που τραγουδάς. Η προσωπική τους ιστορία, είναι η ίδια η ιστορία της μουσικής μας και πάνω στα πρόσωπα των παιδιών τους ή των εγγονών τους, ακόμα μπορείς να διαβάσεις στίχους από τα τραγούδια μας. Έτσι, λοιπόν στήνουμε ένα μικρό πάλκο μέσα στην καρδιά  αυτής της γειτονιάς των αγγέλων, για να τραγουδήσουμε μαζί με τους αγγέλους, την δαιμονική αυτή μουσική μας, που ξεκινά από το σμυρνέικο τραγούδι, περνάει μέσα από τις μελωδίες του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Χιώτη και πολλών άλλων σπουδαίων και φτάνει μέχρι τον Ζαμπέτα μέχρι τέλος πάντων την χρονική στιγμή εκείνη που αρχίζει και αργοσβήνει το μουσικό κεφάλαιο μιας παλιότερης και ίσως πιο ευγενικής Ελλάδας.

 

Τραγούδι: Λένα Κιτσοπούλου

Μπουζούκι: Γιώργος Πετρούδης

Κιθάρα: Μπάμπης Παπαδημητρίου

Ακορντεόν: Δημήτρης Παπαδάμης

 

Ημερομηνία: Τρίτη 19 Ιουνίου

Ώρα: 20:21

Σημείο: Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

ΣΧΙΣΜΕΣ- ΣΥΡΡΑΦΕΣ

Η αιωνιότητα είναι το αντίθετο του αφανισμού

Alfredo Romano

Εικαστική Έκθεση

 

O Ιταλός καλλιτέχνης Αλφρέντο Ρομάνο καλείται να διαμορφώσει μια νέα συνείδηση γύρω από τον Άλλον: το μετανάστη, τον πρόσφυγα, το διαφορετικό. Μέσα από νέα έργα που γεννήθηκαν με την επίσκεψη του στην Ελευσίνα και παλαιότερα έργα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί με αφορμή την έκθεση “Angelis suis mandavit de te” στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, εστιάζει στο δράμα της μετανάστευσης, της απώλειας και της πείνας, το οποίο είναι συνυφασμένο με το μεσογειακό πολιτισμό. Ο Ρομάνο αναμοχλεύει το τραύμα, τον πόνο, τη μνήμη του ξεριζωμού και μας παραπέμπει αναπόφευκτα στη σημερινή μεταναστευτική κρίση. Η μετανάστευση και η ετερότητα είναι έννοιες που ταυτίζονται με το  ιστορικό και μυθολογικό παρελθόν της Ελευσίνας και απαντούν στον προβληματισμό της πρώτης έκδοσης του φεστιβάλ Συνοικισμός.

 

Ημερομηνίες και ώρες λειτουργίας:

 

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 23 Ιουνίου 2018 μετά τις 8 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Το καλοκαίρι η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από τις 20 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου. Οι ώρες λειτουργίας εκτός εγκαινίων είναι οι εξής: Tρίτη έως Παρασκευή 10:00 -13:00, απόγευμα Τρίτη έως Παρασκευή 17:00 -20:00 , Σάββατο 11:00 -16:00, Kυριακή 11:00 – 14:00.

 

Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος

Διεύθυνση: 1η είσοδος: Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας και 2η είσοδος: Χαριλάου 48- Παραλία Ελευσίνας

Καφενείο Η B(β)ουλή:

Ένα σημείο συνεύρεσης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, όπου θα πραγματοποιηθεί μια σειρά συζητήσεων,  με τρόπο συμμετοχικό που θα δίνει το λόγο σε όλες τις απόψεις.

Ο ανοιχτός διάλογος για τη  συγκρότηση της προσφυγικής μνήμης, τον κόσμο της εργασίας, την  επιμέλεια του εαυτού, την εκπαίδευση, την προσφυγική εμπειρία που θα αφηγηθούν οι νέοι πρόσφυγες σε πρώτο πρόσωπο, την «απόστασή» μας  από τα αρχαία μνημεία,  αλλά και μια στάση στις γραμμές του τρένου, μαζί με τις  εκδηλώσεις των καλλιτεχνών και το φαγητό που θα μοιραστούμε είναι όλα όσα καλούμαστε να βιώσουμε στο Καφενείο Η Β(βουλή).

 

16/06/2018  Συγκρότηση της προσφυγικής μνήμης

Μέσα από τη συζήτησή μας με ανθρώπους προσφυγικής καταγωγής και νέους πρόσφυγες, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ιστορία της Ελευσίνας, το παλίμψηστο της  μνήμης και για τα πολλά στρώματα της προσφυγικής εμπειρίας που διαμόρφωσαν την πόλη με τον τρόπο που τη γνωρίζουμε σήμερα.  Η Αιμιλία Σαλβάνου συνομιλεί με τη Γεωργία Γιαγτζόγλου-Αντωνιάδη, τον Βαγγέλη Τσακίρογλου και άλλους κατοίκους του Συνοικισμού.

 

18/06/2018 Η προσφυγική εμπειρία σε πρώτο πρόσωπο

Γυναίκες και άνδρες από τη Συρία και το Ιράκ μας συστήνονται στη βουλή του Συνοικισμού και μας αφηγούνται σε παρόντα χρόνο και σε πρώτο πρόσωπο την ιδιαίτερη ιστορία που έχει ο καθένας και η καθεμία και την εμπειρία τους ως πρόσφυγες. Η Ευγενία Καββαδία συνομιλεί με την Ιμαν Ταλλαα, την Μπατου Ζαμελ,  τον Αχμεντ Αλσαλαχι, την Ιουλία Ριζοπούλου,  τον Βαγγέλη Γκίνη και συντελεστές της δράσης Home New Home.

 

19/06/2018 Ο κόσμος της εργασίας στον Συνοικισμό

Η δουλειά μας, όλες οι δουλειές, είναι βιοπορισμός, επιβίωση, είναι τέχνη και μαστοριά και μυστικά, είναι κόπος, αγωνία, αναγνώριση και πικρία, η θέση μας στον κόσμο, είναι αντικείμενα και άνθρωποι, είναι καθρέφτης μας. Ακούγοντας και συζητώντας ιστορίες από τις δουλειές των ανθρώπων του Συνοικισμού ακούμε και συζητάμε για τον τόπο.  Ο Κώστας Περούλης συνομιλεί με τον Μανώλη Δενζιρτζόγλου και εργαζόμενες/νους του Συνοικισμού

 

20/06/2018 Εκπαιδευτικός: παραγωγός του μέλλοντος 

Η συζήτηση αυτή έχει ως σκοπό να αποτελέσει την αρχή μιας συλλογικής συζήτησης όλων των μετόχων της τοπικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών, αρμόδιων φορέων με στόχο τη συνειδητοποίηση της καθοριστικής συμβολής των εκπαιδευτικών στη διαδικασία της ένταξης των παιδιών στον πολιτισμικό χώρο και την καλλιτεχνική δημιουργία, αναγκαία συνθήκη μιας πετυχημένης, αποδοτικής και αποτελεσματικής σχολικής πορείας των παιδιών. O Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομιλεί με την Αθηνά Αραβανή, το Θοδωρή Νιαγουλίδη, τον Παναγιώτη Πιτέλη, τον Αλέξη Τσάτσης και το Χριστόφορο Τσάτση.

 

 

21/06/2018 Η επιμέλεια του εαυτού

Η φροντίδα της εμφάνισης είναι μία χειρονομία εξισορρόπησης με ο,τιδήποτε προσβάλλει την ύπαρξη. Είναι μία αίσθηση πρωταρχικής ένδειξης αξιοπρέπειας, φροντίδας της εικόνας του εαυτού. Διασφάλισης της προσπάθειας να έχουμε ξεχωριστά χαρακτηριστικά ταυτότητας. Μία συνάντηση γυναικών. Μια ανταλλαγή εμπειριών και σκέψεων για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και μας προκαλεί την ανάγκη να το κατανοήσουμε. Η Έφη Φαλίδα συνομιλεί με την Ορνέλα Σκεντεράι, τη Σοφία Αδάμ και άλλες κατοίκους του Συνοικισμού.

 

22/06/2018 Συνοικισμός: περιοχή «αμιγούς» κατοικίας;

Πως μία ιστορική γειτονιά του παρελθόντος διαμορφώνεται σήμερα; Πως οι κοινωνικές αλλαγές, η οικονομική κρίση και τα εκάστοτε  πολεοδομικά δεδομένα μεταβάλλουν την εικόνα της περιοχής; Πως αγκαλιάζουν αυτή την ιστορική γειτονιά οι φορείς αυτοδιοίκησης και σε τι βαθμό την έχουν ποτέ σκεφτεί ως ιστορική περιοχή ή  γειτονιά μνήμης ακόμα κι ως τουριστικό θέλγητρο ή τοπόσημο. Μια συζήτηση μεταξύ αρμοδίων και αναρμόδιων να μιλήσουν για αστική ανάπτυξη. Η Πέγκυ Τσολακάκη συνομιλεί με τον Σύλλογο Μηχανικών, με κατοίκους της περιοχής και φορείς για το μέλλον του Συνοικισμού.

 

23/06/2018 Τα “αρχαία” δίπλα μας

Η Ελευσίνα είναι γνωστή στον κόσμο για τα αρχαία της, πόσο γνωστά είναι όμως τα αρχαία στον κόσμο της; τι σχέση μπορεί ή θέλει να έχει ο σύγχρονος κάτοικος της πόλης με τα ερείπια που προσκύνησαν οι περιηγητές μιας άλλης εποχής και αγάπησαν καλλιτέχνες και διανοούμενοι, Έλληνες και ξένοι; Ο Δημήτρης Πλάντζος συνομιλεί με κατοίκους του Συνοικισμού σε έναν περίπατο από την Άνω Ελευσίνα στον αρχαιολογικό χώρο.

 

Παράλληλο πρόγραμμα:

Στο παράλληλο πρόγραμμα του Synikismos Festival // Φεστιβάλ Συνοικισμός θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά, περίπατοι στο Συνοικισμό, επισκέψεις στο Μουσείο Μικρασιατών Ελευσίνας, συναυλίες στην Πλατεία Λαού με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και το πρότζεκτ Home New Home, μία σειρά ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη και αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες αυτών των ανθρώπων.

 

 

Συζήτηση με τους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Συνοικισμός           

Πώς δημιουργήθηκαν τα έργα του Φεστιβάλ μέσα από τη συνεργασία καλλιτεχνών και κατοίκων του Συνοικισμού; Πώς οι καλλιτέχνες δημιουργούν τη συνθήκη μιας μοναδικής εμπειρίας για τον θεατή; Πώς ενεργοποιούνται μέσα από την καλλιτεχνική πράξη δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι μας περιοχής; Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Συνοικισμός Ευριπίδη Λασκαρίδη, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μπάζελ Ζαραά και Βeforelight  και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Κέλλυ Διαπούλη συζητούν για την εμπειρία του πρώτου φεστιβάλ στο Συνοικισμό και το μέλλον του εγχειρήματος. Η συζήτηση μεταδίδεται με live streaming, μέσω της σελίδας της Ελευσίνας 2021 στο facebook @Eleusis 2021 European Capital of Culture.

 

Ημερομηνία: Κυριακή 17 Ιουνίου

Ώρες:  18:30 – 20:30

Χώρος: Info Point

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ Συνοικισμός είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα δελτία εισόδου από το Info Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός.

Κρατήσεις θέσεων:

  • ηλεκτρονικά με email στο [email protected]
  • τηλεφωνικά στο 210 5547656, Δευτέρα – Παρασκευή 13:00 – 15:00.

 

Info point

Για πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ Συνοικισμός αλλά και για να προμηθευτείτε τα δελτία εισόδου σας, μπορείτε να επισκεφτείτε το Καφενείο Info Point  του φεστιβάλ

Ημερομηνίες και ώρες λειτουργίας:

15-24 Ιουνίου 2018 και ώρες 11:00-14:00 & 16:30-22:00

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

 

Το info point του φεστιβάλ καθώς και οι συζητήσεις του «Καφενείο η Β(β)ουλή», φιλοξενούνται στην site-specific εικαστική εγκατάσταση Φωτοσύναξη της ομάδας Beforelight. Η εγκατάσταση θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ Συνοικισμός ως το σημείο συνεύρεσης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

 

Πώς να έρθετε:

ΚΤΕΛ Μεγάρων (Αφετηρία: στην είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού «Θησείο»)

Από σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»: Λεωφορείο 876 Ελευσίνα – Αγία Μαρίνα

Από Πειραιά: Λεωφορείο 845 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Θηβών & 871 Πειραιάς – Ελευσίνα

Με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο (στάση Μαγούλα)

 

Πούλμαν:

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Συνοικισμός μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με πούλμαν για την επιστροφή σας στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση.

Σημείο Εκκίνησης: Πάρκινγκ στη συμβολή Πίνδου και Γυφτέα, Ελευσίνα

Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή και ώρα 12 π.μ: Αναχώρηση με πούλμαν για τον σταθμό του μετρό Αγ. Μαρίνα

Παρασκευή & Σάββατο και ώρα 1 π.μ: Αναχώρηση με πούλμαν για τον Σταθμό ΗΣΑΠ Θησείο

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ του Γιώργου Καλογερόπουλου

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τις «ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ». Ένα έργο αφιερωμένο στο πιο αγαπημένο και συχνά ξεχασμένο πρόσωπο μιας οικογένειας, τη γιαγιά. Η νέα παράσταση του

Παναγιώτης Λάμπουρας SOLO CONCERT

Παναγιώτης Λάμπουρας SOLO CONCERT Παρασκευή 24 Ιανουαρίου Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου   Ο βιολονίστας και τραγουδοποιός Παναγιώτης Λάμπουρας, ύστερα από τα επιτυχημένα solo concerts στην

ΑΓΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ | ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου  η Σοφία Μανουσάκη ερμηνεύει τραγούδια  για τον έρωτα και την αγάπη! Special Guest : Γιώργος Χατζηνάσιος   Την Παρασκευή 14