La Réunification des deux Corées de Joël Pommerat του Ν. Κωνσταντινίδη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Liberal Books

η μονογραφία του Νεκτάριου-Γεώργιου Κωνσταντινίδη με τίτλο «La Réunification des deux Corées de Joël Pommerat : Entre le paradoxe et le conflit».

Πρόκειται για μια διεξοδική μελέτη του έργου Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Ζοέλ Πομμερά. Το ελληνικό κοινό γνώρισε το εν λόγω έργο μέσα από την επιτυχημένη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης που ανέβηκε για δύο περιόδους σε μετάφραση Μαριάννας Κάλμπαρη και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.

 

Το βιβλίο είναι γραμμένο στη γαλλική γλώσσα και προέκυψε από τις πανεπιστημιακές παραδόσεις του Κωνσταντινίδη στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, όπου δίδαξε το μάθημα «Η αισθητική του μοντέρνου και του μετα-μοντέρνου στο θέατρο του 20ου αιώνα». Στα τρία κεφάλαια της μονογραφίας, αναλύονται διεξοδικά τα είκοσι αυτόνομα επεισόδια του σπονδυλωτού έργου του Πομμερά μέσα από θεωρητικά εργαλεία της σημειωτικής του θεατρικού λόγου.

 

Ο Ζοέλ Πομμερά γεννήθηκε το 1963. Συγγραφέας και σκηνοθέτης των δικών του έργων αποκλειστικά, ανακάλυψε το πάθος του για το θέατρο σε ηλικία 12 ετών στο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Έξι χρόνια αργότερα, συνεργάστηκε ως κωμικός με έναν επαρχιακό θίασο, αλλά γρήγορα αποφάσισε να αφοσιωθεί στη συγγραφή θεατρικών έργων και στη σκηνοθεσία. Το 1990 ίδρυσε τον θίασο Louis Brouillard και δημιούργησε τις πρώτες του παραστάσεις στο Théâtre de la Main d’Or στο Παρίσι. Η φήμη και το κύρος του θιάσου απογειώθηκαν, ύστερα από την επιτυχία του έργου του Πομμερά «Au Monde» το 2004. Από το 2005 έως το 2008, υπήρξε μόνιμος καλλιτεχνικός συνεργάτης της Espace Malraux, της Εθνικής Σκηνής του Σαμπερί και της Σαβοΐας. Από το 2007 έως την άνοιξη του 2010, συνεργάστηκε με τον Πήτερ Μπρουκ στο θέατρο Bouffes du Nord στο Παρίσι. Έκτοτε, είναι μόνιμος καλλιτεχνικός συνεργάτης στο Ateliers Berthier του Odeon-Théâtre de L’Europe και στο Εθνικό θέατρο των Βρυξελλών. Τον Ιούλιο του 2006, ο Ζοέλ Πομμερά και ο θίασός του ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι στο 60ο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Από το 2006 και ύστερα, ο Ζοέλ Πομμερά έχει επανειλημμένως λάβει το Βραβείο Μolière και το Μέγα Βραβείο της Ένωσης Κριτικών και το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Θεάτρου της Εταιρίας Συγγραφέων και Δραματουργών.

Το έργο «Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» γράφτηκε το 2012 και πρωτοπαίχτηκε στο Παρίσι, στο θέατρο Οντεόν, το 2013. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία (Prix Beaumarchais/le Figaro du meilleur auteur, Prix du Meilleur Spectacle public au Palmarès du théâtre et Prix de la meilleure création d’une pièce en langue française du Syndicat de la critique). Από τις εκδόσεις Actes Sud – Papiers έχει εκδοθεί το σύνολο του έργου του.

 

Ο Νεκτάριος-Γεώργιος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπότροφος ΙΚΥ), κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και καθηγητής γαλλικών. Εκπονεί, από το 2016, μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με θέμα «Το γαλλόφωνο θέατρο στην ελληνική σκηνή του 21ου αιώνα».Κείμενά του δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά, εφημερίδες, και διαδικτυακές σελίδες που σχετίζονται με το θέατρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταφράσεις του γαλλόφωνων θεατρικών έργων έχουν εκδοθεί και παρουσιαστεί από ελληνικούς θιάσους. Είναι μέλος του Κέντρου Σημειολογίας του Θεάτρου και της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού Θεατρογραφίες.

 

 

Nektarios-Georgios Konstantinidis

La Réunification des deux Corées de Joël Pommerat : Entre le paradoxe et le conflit

 

ISBN 978-618-5012-36-6

Τιμή: 10 ευρώ

 

Eκδόσεις Liberal Books

Γράμμου 28, Ζωγράφου, 157 73 Aθήνα

Tηλ. : 210-64.50.048, Fax : 210-64.49.924

www.liberalbooks.gr, e-mail : [email protected]

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

La Divina, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Aria Hotels: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο La Divina υποδέχεται τους επισκέπτες του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας Τα Aria Hotels, η οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων