Θεραπεία του τραύματος στο αιώνιο Παρόν του Τώρα

Δρ Βασίλης Χριστοδούλου

Σωματική Ψυχοθεραπεία

Θεραπεία του τραύματος

στο αιώνιο Παρόν του Τώρα

ISBN: 978-618-5101-60-2

σελ. 328

Λιανική τιμή: 16 ευρώ +ΦΠΑ

Σε κάποιες περιπτώσεις τα τραύματα πετιούνται μπροστά μας, ως στόχοι «έτοιμοι από καιρό» και δεν μας επιτρέπουν να τους αγνοήσουμε. Τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί δουλειά προε­τοιμασίας, θα καθαρίσουμε, θα αποδομήσουμε αυτά που φράζουν τον δρόμο ή θα κτίσουμε, θα δημιουργήσουμε στηρίγματα και γέ­φυρες για να ανοίξουμε τον δρόμο προς το τραύμα και τη θεραπεία του.

Το υγιές είναι η ισορροπία, και η δυναμική ισορροπία είναι το υγιές. Ό,τι διαταράσσει την ισορροπία, όσο βαθιά στα σκοτά­δια του ασυνείδητου κι αν βρίσκεται, δίνει σημάδια ύπαρξης. Όσο αρνούμαστε την πρόσκληση, τόσο πιο επίφοβη θα φαντάζει η πρό­κληση να ανοίξουμε λογαριασμούς που πιστεύαμε κλειστούς.

Κάποτε, η κίνηση να φύγουμε από το επώδυνο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ήταν η ενδεδειγμένη, ίσως και σωτήρια για την οντό­τητά μας. Τώρα όμως έχουμε άλλες δυνατότητες και περισσότερες επιλογές. Κρατιόμαστε ως ναυαγοί από την παλιά και ημιδιαλυμένη σχεδία των παιδικών μας φουρτουνιασμένων «ωκεανών» και δεν βλέπουμε τη γαλήνια θάλασσα στην οποία τώρα πλέουμε. Η συντα­γή, που κάποτε μας έσωσε, δεν είναι απαραίτητα η ενδεδειγμένη, όταν κι εμείς έχουμε αλλάξει αλλά κι ο κόσμος γύρω μας.

Όταν θα απαρνηθούμε την απλή δυσφορία ως αγγελιοφόρο, θα ακολουθήσουν λιγότερο επίμονοι αλλά σαφώς πιο αποτελεσματι­κοί επισκέπτες: οι κρίσεις πανικού με τους κεραυνούς εν αιθρία, η κατάθλιψη που μας στερεί τη χαρά της ζωής, οι φοβικές διαταραχές που περιορίζουν τον ζωτικό μας χώρο, και ασθένειες του σώματος που απελπισμένα προσπαθούν να μας δώσουν, πριν τον τελευταίο ασπασμό, το μήνυμα από τα βάθη του Eίναι μας. Αυτά είναι που μας περιορίζουν και μας φοβίζουν, αυτά όμως μας μιλούν επίσης για νέ­ους δρόμους και νέες δυνατότητες.

Θα μείνουμε στη γνωστή «ασφάλεια» του παιδιού ή θα πάρουμε σαν ενήλικες το φοβισμένο παιδί από το χέρι και, με τη θεραπευτι­κή βοήθεια, θα το βγάλουμε στο ξέφωτο;

Η Βιοσύνθεση είναι ένα ολιστικό μοντέλο σωματικής ψυχοθεραπείας που οδηγεί στη σωματική, ψυχική και νοητική ολοκλήρωση.

Αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως βιο-ψυχο-σωματο-πνευματική οντότητα που ζει και αναπτύσσεται εν κοινωνία. Ως ψυχοθεραπευτική προσέγγιση απευθύνεται στο σώμα, στο νου και στην πνευματικότητα του κάθε ανθρώπου ως ολότητα, τη διάσπασή της οποίας αποσκοπεί να άρει ενδυναμώνοντας την σύνδεση ανάμεσα στις τρεις βασικές όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης: την σωματική υπόσταση, την ψυχολογική εμπειρία και την πνευματική ουσία. Ως θεραπευτικά εργαλεία χρησιμοποιεί τεχνικές κίνησης, αναπνοής και συναισθηματικής φόρτισης και εκφόρτισης με κύριο άξονα τη θεραπευτική σχέση.

 

Ο Δρ Βασίλης Χριστοδούλου σπούδασε ψυχολογία στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο της Λυών.

Η διδακτορική διατριβή του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστή­μιο Αθηνών, στον τομέα της ψυχο­λογίας, είχε θέμα: «Η νήψις νοός ως στρατηγική ψυχοθεραπευτικής στήριξης για βαριά σωματικώς πά­σχοντες».

Για δώδεκα χρόνια ήταν ειδικός λέκτορας στην Αστυνομική Ακαδη­μία Κύπρου.

Μέλος του International Council of Psychologists από το 1984.

Εργάζεται ως κλινικός ψυχολόγος στη Λευκωσία και τη Λεμεσό με ει­δίκευση στη Σωματική Ψυχοθερα­πεία του τραύματος.

Είναι μέλος του Ελληνικού και Δι­εθνούς Κέντρου Βιοσύνθεσης, ως εκπαιδευτής και επόπτης.

Από το 2016 έχει ιδρύσει το Κυ­πριακό Κέντρο Βιοσύνθεσης και παρέχει πλήρη εκπαιδευτικά προ­γράμματα στη σωματική ψυχοθε­ραπεία, με την μέθοδο της βιοσύν­θεσης.

 

 Εκδόσεις Φίλντισι

Ξανθίππου 123, Παπάγου, 15669

Τηλ.: 210 6540170

www.filntisi.gr

[email protected]

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΑΜΛΕΤ – Καλοκαίρι 2024

William Shakespeare ΑΜΛΕΤ Καλοκαίρι 2024 Σκηνοθεσία: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ Στο ρόλο του Άμλετ ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΡΟΪΛΟΣ   Πρεμιέρα 29 Ιουνίου  Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών   Σε ένα

“Η δημιουργία” του Joseph Haydn | Ωδείο Αθηνών

“Η δημιουργία” του Joseph Haydn Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 Ωδείο Αθηνών – Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος ~ Κύκλος «Συμφωνικές βραδιές»~ Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών   Με ένα από τα