Ολοκληρώνεται η έκθεση «O ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ»

Ολοκληρώνεται η έκθεση

«O ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ»

της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

 στον κήπο του ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Διάρκεια: 19 Μαΐου- 31 Αυγούστου 2018

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2018

Σπεύσατε να περιηγηθείτε στον υπέροχο κήπο του Επιγραφικού Μουσείου της Αθήνας. Εκεί θα βρίσκεται για λίγες μέρες ακόμη, η εικαστική εγκατάσταση της Ελένης Παπαϊωάννου, ένας χώρος συμβολισμού, αναζήτησης και στοχασμού.

 

Η εικαστική εγκατάσταση «Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ» της Ελένης Παπαϊωάννου, η οποία εγκαινιάστηκε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) ολοκληρώνεται την Παρασκευή 31 Αυγούστου,  στις 15:00 μμ . Η έκθεση πραγματεύεται την έννοια του κήπου στον αστικό ιστό και την συμβολική λειτουργία του ως χώρος πολιτιστικού προβληματισμού, ανταλλαγής απόψεων και γνώσης μέσα από τον διάλογο.

 

Κύρια έμπνευση του έργου -που σχεδιάστηκε ειδικά για τον προαύλιο χώρο του Επιγραφικού Μουσείου (Τοσίτσα 1, 10682 Αθήνα)- αποτελεί το βιβλίο του γερμανοεβραίου φιλολόγου Βίκτορ Κλέμπερερ, «Η γλώσσα του Γ’ Ράιχ». Στο βιβλίο του,  γραμμένο την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού ερευνά, αποτυπώνει και αναλύει τους τρόπους με τους οποίους η γλώσσα σταδιακά μορφοποιήθηκε, διαβρώθηκε και μεταλλάχθηκε προκειμένου να υπηρετήσει τα πολιτικά συμφέροντα της εποχής.

 

Η Ελένη Παπαϊωάννου, η οποία ζει κι εργάζεται στο Βερολίνο από το 2001, επιλέγει έναν «πραγματικό» κήπο, τον κήπο του Επιγραφικού Μουσείου, έναν «τόπο» με σημειολογική φόρτιση και ιστορική δύναμη για να ορίσει μια αρχειακή και παράλληλα προσωπική διαλεκτική παραθέτοντας αποσπάσματα κειμένων τόσο από το βιβλίο του Βίκτορ Κλέμπερερ όσο και από σημερινά αποσπάσματα του ελληνικού και του διεθνούς τύπου.

 

 

Ο «Κήπος του Φιλολόγου» μας προτρέπει να περπατήσουμε μέσα σε αυτόν και να τον ανακαλύψουμε, να στοχαστούμε πάνω σε επίκαιρα θέματα.

Επιμέλεια Έκθεσης: Μαργαρίτα Καταγά
Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού  «Culture4all – Πολιτισμός για Όλους»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Τοσίτσα 1, Αθήνα

Tρίτη – Κυρ.: 8:00-15:00 – Δευτέρα κλειστά

Τ: +30 210 8232950, 8217637

www. odysseus.culture.gr

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Προσκλήσεις – Μονόκερως

Μονόκερως της ομάδας Ομάδα Επί Κολωνώ (Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Αθήνα) Δείτε το trailer: https://www.youtube.com/watch?v=GmskTvgDt5g&list=PLXKaaASK1j6TxSifsmhtpARqsbtGxdtcl&index=2  Κερδίστε προσκλήσεις για την Δευτέρα 20/5 στις 21:15 ,