Γιάννης Κόκκος
Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
17 & 18 Αυγούστου, 21:00
Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του θεάτρου στην Ευρώπη, ο Γιάννης Κόκκος, επανέρχεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, παρουσιάζοντας την εμβληματική τραγωδία του Σοφοκλή, Οιδίπους επί Κολωνώ. Πρόκειται για μία μεγάλη συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με το Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών (INDA), και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του θερινού προγράμματος της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia – Grecia 2018, που προωθεί η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με ελληνικούς θεσμικούς φορείς, Ιδρύματα, Μουσεία, Καλλιτέχνες, γνωστές προσωπικότητες του πολιτιστικού και ακαδημαϊκού κόσμου καθώς και ιταλικούς φορείς στην Ελλάδα.
Στο Tempo Forte πρωταγωνιστούν όσοι παράγουν πολιτισμό ή είναι απλά αποδέκτες του και έχουν πάθος με αυτόν, μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για να καθιερώσουν μια μέθοδο εργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μέσα σε αυτές, με απευθείας επαφές και κοινά σχέδια που να έχουν διάρκεια στο χρόνο, με στόχο να μεταφέρουμε περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία.
Ο Πρέσβυς της Ιταλίας στην Αθήνα, Luigi Marras, δηλώνει “υπερήφανος για την επανέναρξη αυτής της ωραίας συνεργασίας μεταξύ του INDA και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις στην ιστορία της αρχαίας τραγωδίας σε ένα σκηνικό μοναδικό, όπως είναι αυτό της Επιδαύρου”. “Έύχομαι αυτή η δημιουργική συνέργεια μεταξύ των Πέτρινων Θεάτρων της Ιταλίας και της Ελλάδας να μπορέσει να συνεχίσει και είμαι ευτυχής που διαπιστώνω ότι, μόλις λίγους μήνες μετά τα εγκαίνια της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia–Grecia, έχει εδραιωθεί μια άμεση συνεργασία στον τομέα των ζωντανών θεαμάτων.
Πρόκειται για μια συνεργασία που εκφράζει το πνεύμα του Tempo Forte και ελπίζω να επεκταθεί σύντομα και σε άλλους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας”, προσθέτει ο Πρέσβυς που καταλήγει εκφράζοντας “τις ευχαριστίες μου στους Υπουργούς Πολιτισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας για το έργο που έγινε με κοινές προσπάθειες καταφέρνοντας να επιτευχθεί ένα τόσο σημαντικό αποτέλεσμα ”.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιταλικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος (ΙΝDA), Pier Francesco Pinelli δήλωσε: “Η προώθηση του κλασικού θεάτρου αποτελεί μια από τις θεσμικές αποστολές του ΙΝDA, το να το κάνουμε μάλιστα σε ένα από τα ωραιότερα αρχαία θέατρα του κόσμου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι ένας λόγος παραπάνω να είμαστε υπερήφανοι».
Ο Οιδίποδας, έχοντας εγκαταλείψει τη Θήβα μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων του, φτάνει ως πρόσφυγας στον Κολωνό. Καταδικασμένος από τους θεούς, αναζητά λύτρωση στην Αθήνα, μια πόλη που τον υποδέχεται για λόγους ηθικής αλλά και συμφέροντος. Ο Γιάννης Κόκκος συγκεντρώνει έναν μεγάλο θίασο Ιταλών ηθοποιών, με προεξέχοντα τον Massimo De Francovich στο πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο ίδιος βλέπει την τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή ως έναν διαλογισμό πάνω στο ανθρώπινο πεπρωμένο και, ταυτόχρονα, έναν ύμνο στην Αθήνα, την αγαπημένη του πόλη. «Τραγωδία για τα σύνορα, πραγματικά και μεταφυσικά, για το μυστήριο της ανθρώπινης ελευθερίας παρά την παντοδυναμία των θεών, για την ευθύνη, για τα γηρατειά, για την πολιτική διαχείριση της πόλης, ο Οιδίπους επί Κολωνώ είναι επίσης ένα χαμηλόφωνο ποίημα, ένα πνευματικό ταξίδι. Από τις Συρακούσες στην Επίδαυρο, η παράστασή μας θα μεταφέρει τα βήματα του Οιδίποδα ως το ιερό δάσος των Ερινύων, όπου αποθεώνεται».
Ο Γιάννης Κόκκος έχει συνεργαστεί ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος ή σκηνοθέτης με σημαντικούς καλλιτέχνες και με τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα (Σκάλα του Μιλάνου, Όπερα Γκαρνιέ, Κόβεντ Γκάρντεν, Μαριίνσκι, Τεάτρο Ρεάλ, Κρατική Όπερα Βιέννης, Θέατρο Μουσικού Μάη, Φλωρεντίας, Όπερα Σαν
Φρανσίσκο κ.ά) και έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το μετάλλιο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών από το γαλλικό κράτος και με τα βραβεία «Λόρενς Ολίβιε» και «Μολιέρος». Στην Επίδαυρο παρουσίασε ξανά αρχαία τραγωδία το 2001, την Ορέστεια του Αισχύλου και το 2007 τη Μήδεια του Κερουμπίνι.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Γιάννης Κόκκος
Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Alfio Scuderi
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Annick Blancard
Βοηθός σκηνοθέτη: Stephan Grögler
Κοστούμια: Paola Mariani
Φωτισμοί: Giuseppe Di Iorio
Ερμηνεύουν: Massimo De Francovich (Οιδίποδας), Sebastiano Lo Monaco (Θησέας), Roberta Caronia (Αντιγόνη), Stefano Santospago (Κρέοντας), Fabrizio Falco (Πολυνείκης), Eleonora De Luca (Ισμήνη), Danilo Nigrelli (Άγγελος), Sergio Mancinelli (Ξένος), Davide Sbrogiò (Κορυφαίος)
Χορός γερόντων: Massimo Cimaglia, Francesco Di Lorenzo , Lorenzo Falletti, Eugenio Santovito, Carlo Vitiello, La Vecchia Tatu
Χορός νέων: Tommaso Garrè, Salvatore Ventura, Danilo Carciolo, Federico Mosca, Emanuele Carlino
Χορός γυναικών: Guilia Oliva, Chiara Ciancola, Vittoria Scuderi, Maria Chiara Pellitteri, Miriam Scala, Greta D’ Antonio, Noemi Scaffidi, Silvia Trigona, Guilia Messina
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και INDA (Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών)
Υπό την Υψηλή Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Ε. του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κυρίου Sergio Mattarella
και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτιστικών Αγαθών και Δράσεων της Ιταλίας
Με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.
Οι ελληνικοί υπέρτιτλοι είναι σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη.