Κυρία από Τύχη (Madame)

Κυρία από Τύχη
(Madame)

Αταξίες για κυρίως πιάτο

Η μούσα του Almodovar με την καθηλωτική φυσιογνωμία, Rossy de Palma (Γυναίκες στα πρόθυρα Νευρικής Κρίσης), κλέβει την παράσταση ως καμαριέρα-μοντέρνα Σταχτοπούτα σε μία διασκεδαστική κωμωδία ηθών με κοσμοπολίτικο αέρα. Ένα εντυπωσιακό διεθνές καστ πλαισιώνει την Ισπανίδα πρωταγωνίστρια με συμμετοχές του σπουδαίου Αμερικανού Harvey Keitel (Ξενοδοχείο Grand Budapest),  της διακεκριμένης Αυστραλής Toni Collete (6η Αίσθηση) και του απολαυστικού Ιρλανδού Michael Smiley (Kill List), ενώ το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γαλλίδα Amanda Sthers. Η ταινία διαδραματίζεται με φόντο το πάντα κομψό και ρομαντικό Παρίσι και χάρη στις άψογες ερμηνείες της και τα αιχμηρά αστεία ματιά της σε ζητήματα καρδιάς, αλλά και κοινωνικής ανισότητας, προσφέρει άφθονο γέλιο και ευκαιρία για φιλοσοφημένη ονειροπόληση, με τον μοναδικό τρόπο των Γάλλων.

Σύνοψη:

Η Anne (Toni Collete) και ο Bob (Harvey Keitel) είναι ένα ευκατάστατο ζευγάρι Αμερικάνων με πολλές διασυνδέσεις, που για να δώσει εκ νέου σπίθα στον έγγαμο βίο, μετακομίζει σε μια έπαυλη στο Παρίσι. Ενώ γίνονται οι προετοιμασίες ενός πολυτελούς δείπνου με εκλεπτυσμένους, κοσμοπολίτες προσκεκλημένους, η οικοδέσποινα ανακαλύπτει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι 13. Σε πανικό, η Anne πιέζει την πιστή της οικιακή βοηθό Maria (Rossy de Palma) να μεταμφιεστεί σε μία μυστηριώδη Ισπανίδα αριστοκράτισσα για να αποφύγει τον γρουσούζικο αριθμό. Αλλά το άφθονο κρασί και η χαριτωμένη κουβέντα φέρνουν κατά λάθος τη Maria κοντά σε έναν γόη Βρετανό έμπορο έργων τέχνης (Michael Smiley). Ένα ρομάντζο γεννιέται και η Anne θα αναγκαστεί να κυνηγήσει την οικιακή βοηθό σε όλο το Παρίσι, με σκοπό να δώσει ένα τέλος σ΄ αυτή την απρόσμενη και χαρούμενη ιστορία αγάπης.

Διάρκεια: 91’

 16 Αυγούστου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

 Τα δύο βασικά υλικά της συνταγής

Όταν την ρωτούν για την προέλευση της ιστορίας, η Amanda Sthers παίρνει λίγο χρόνο για να σκεφτεί. «Πάντα μου παίρνει λίγο χρόνο για να καταλάβω από πού ξεκινάει κάτι. Έψαξα πώς προέκυψε η ταινία σε μία συνεδρία με τον ψυχαναλυτή μου. Στη ζωή, καμιά φορά νιώθεις ότι δεν είσαι στο σωστό μέρος, ότι δεν ταιριάζεις ακριβώς στο κόσμο που ζεις. Με άλλα λόγια, νιώθεις σαν απατεώνας. Το ένιωσα αυτό έντονα όταν ήμουν παιδί. Ο πατέρας μου είχε μόλις παντρευτεί για δεύτερη φορά μία γυναίκα πολύ πιο πλούσια από εκείνον. Ξαφνικά, από τις διακοπές με τους παππούδες βρέθηκα σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα. Όλη μου η ζωή ήταν αφιερωμένη στο διάβασμα, με σκοπό να βελτιώσω τον εαυτό μου και να γίνω πιο έξυπνη. Και ξαφνικά, βρέθηκα σε έναν κόσμο κενό, όπου κυριαρχούσε το χρήμα. Στα δείπνα αυτά, ένιωθα ότι είμαι η υπηρέτρια. Οπότε μπορεί ο χαρακτήρας της Μαρίας, που υποδύεται η Rossy de Palma, να είναι μία εκδοχή της εφηβείας μου».

Τι κάνει έναν δημιουργό να αποφασίσει ότι το επόμενο έργο θα είναι μια ταινία και όχι ένα θεατρικό ή ένα μυθιστόρημα; Για την Amanda Sthers μία καλή ιστορία είναι μια καλή ιστορία. «Αλλά καμιά φορά, τα μυθιστορήματα πραγματεύονται αφηρημένες ιδέες. Μερικές από αυτές που έχω γράψει δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο πανί. Η Κυρία από Τύχη θα μπορούσε να είναι μυθιστόρημα ή ταινία, θα μπορούσε να είναι δράμα ή κωμωδία. Τα δάκρυα μπορούν κάλλιστα να κυλήσουν, όταν κάποιος γελάει, ή το αντίστροφο. Αυτό μου αρέσει στο ιταλικό σινεμά».

Η Rossy de Palma, η μαγνητική Ισπανίδα ηθοποιός που έγινε διάσημη στις πρώτες ταινίες του Almodovar και έχει γίνει η μούσα του Jean-Paul Gaultier, έδωσε πολλά στον χαρακτήρα της Maria. «Είναι μία πολύ θετική γυναίκα με δυνατή προσωπικότητα. Δεν νιώθει κατώτερη γιατί πρέπει να καθαρίσει αυτά που οι άλλοι λερώνουν. Είναι μια υπηρέτρια και είναι περήφανη για αυτό. Ένας απλός, φυσιολογικός άνθρωπος. Μοιράζομαι πολλά μαζί της, τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε τη ζωή, μία περιέργεια για τους άλλους. Κάτι παιδικό, την επιθυμία να μη χάσει το μικρό κορίτσι που ζει μέσα της. Η Maria είναι κοντά σε αυτό το μικρό κορίτσι κι εγώ, όσο μεγαλώνω, έρχομαι πιο κοντά του. Είναι μια μοντέρνα Σταχτοπούτα, ένα πολύ ρομαντικό άτομο που πιστεύει στα παραμύθια. Πιστεύω επίσης ότι μπορούμε να βάλουμε μαγεία στις ζωές μας. Άλλαξα τη φωνή μου για να υποδυθώ τη Maria. Την τοποθέτησα πιο ψηλά, την έκανα πιο οξεία, για να την κάνω πιο αθώα. Από τη στιγμή που είναι πιο εύθραυστη, ελέγχει τον εαυτό της πιο καλά απ’ ό,τι εγώ».

 

Συντελεστές

Σενάριο: Amanda Sthers, Matthew Robbins

Σκηνοθεσία: Amanda Sthers

Παίζουν: Toni Collette, Harvey Keitel, Rossy de Palma, Michael Smiley, Tom Hughes

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Regis Blondeau

Κοστούμια: Charlotte Betaillole

Σκηνικά: Herald Najar

Μοντάζ: Nicolas Chaudeurge

Μουσική: Matthieu Gonet

Διάρκεια: 91’

Με την υποστήριξη του προγράμματος CREATIVE EUROPE MEDIA

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού»

Αναστασία Ζαννή «Ραντεβού» Τρίτη 23 Απριλίου στις 21.00 στο Θέατρο Άλσος Η προπώληση άνοιξε: https://www.more.com/music/anastasia-zanni-rantebou/   Ραντεβού στο Θέατρο Άλσος με την Αναστασία Ζαννή. Ένα μουσικό

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN)

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΙΩΝΟΣ (THE FIRST OMEN) 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ FEELGOOD Όταν μια νεαρή Αμερικανίδα φτάνει στη Ρώμη για να αφιερώσει τη ζωή της

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ LIVE STREAMING ΓΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

Το livestreaming στις παραστατικές τέχνες Streater project Στο ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ-ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ Τέσσερεις Ευρωπαϊκοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί στους δαιδαλώδεις και πάντα ενδιαφέροντες δρόμους της τεχνολογίας Συνεργάζονται, ερευνούν και