ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΟΙΚΤΟΣ / PITY του Μπάμπη Μακρίδη

28 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου 2018 | ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

Προβολές: Δευτέρα-Πέμπτη 21:15, Παρασκευή-Κυριακή 19:00 & 21:15

 

Η ανελέητα μαύρη κωμωδία του Μπάμπη Μακρίδη κάνει πρεμιέρα στη Στέγη. Τι γίνεται όταν ένας μετρημένος σύζυγος και πατέρας συνειδητοποιεί ότι η μόνη του χαρά βρίσκεται στον οίκτο;

 

https://youtu.be/WLA_lfCAqNI

Τι θλιβερό! Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ξεκινά την καλλιτεχνική της περίοδο με «Οίκτο». Με οίκτο και γέλια, γιατί αυτά τα συναισθήματα συχνά μπερδεύονται. H βραβευμένη τραγική κωμωδία του Μπάμπη Μακρίδη, μιλά για το κυνήγι της δυστυχίας που γίνεται αυτοσκοπός στη ζωή ενός άνδρα, σ’ έναν κόσμο που δεν είναι αρκετά σκληρός γι’ αυτόν. Ο σκηνοθέτης συνυπογράφει το σενάριο με τον Ευθύμη Φιλίππου και η ταινία προβάλλεται από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου, αποκλειστικά στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Ο «Οίκτος», η μαύρη/τραγική κωμωδία για την «αγάπη» μας στη δραματοποίηση των καταστάσεων, αποτελεί συμπαραγωγή του Οnassis Culture και είναι η πρώτη ταινία που παρουσιάζεται αποκλειστικά στη Στέγη. Ο Μπάμπης Μακρίδης είναι το τιμώμενο πρόσωπο και αποτελεί πραγματική χαρά που παρουσιάζεται στη Στέγη μια ταινία που μας κάνει να χαμογελάσουμε με έναν ήρωα που θέλει να κλαίει. Το Ίδρυμα Ωνάση, λειτουργώντας όχι ως απλώς χρηματοδότης και χορηγός, αλλά συμπράττοντας στο περιεχόμενο κάθε πολιτιστικής παραγωγής που μας παρασύρει προς το αναπάντεχο, την πνευματική διέγερση και τη συναισθηματική πρόκληση, συμμετέχει για τρίτη φορά στην παραγωγή ελληνικής ταινίας. Το σενάριο συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου, παλιός γνώριμος του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς έχει γράψει ήδη δύο θεατρικά έργα για τη Στέγη (Αίματα, 2014, Rob/Ρομπ, 2018).

Πώς η δυστυχία αναμειγνύεται με την ευτυχία; Το καθημερινό τελετουργικό του ήρωα της ταινίας ξεκινά με ένα χορταστικό ξέσπασμα σε λυγμούς στην κρεβατοκάμαρά του. Όταν η συμφορά χτυπάει την πόρτα του, ο κοινωνικός του περίγυρος σπεύδει να του συμπαρασταθεί. Αντλώντας ικανοποίηση από τη συμπόνοια, την ευγένεια και την προσοχή των συνανθρώπων του, ο μεσήλικας δικηγόρος εθίζεται τόσο πολύ στον οίκτο τους, που δυστυχεί όταν είναι χαρούμενος και χαίρεται όταν είναι δυστυχισμένος. Δεν δέχεται τη δυστυχία των άλλων, παρά μόνο τη δική του, κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν για την ευτυχία, ο ήρωας της ιστορίας παλεύει για τη δυστυχία. Το μακάβριο συναντά το κωμικό στον «Οίκτο», που μετά τη συμμετοχή του στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Sundance και την επιτυχημένη πορεία του σε φεστιβάλ όλου του κόσμου, κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στη Στέγη.

 

Συντελεστές

Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Μπάμπης Μακρίδης

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός

Σκηνογράφος: Άννα Γεωργιάδου

Ενδυματολόγος: Δημήτρης Παπαθωμάς

Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου, Λέανδρος Ντούνης, Kacper Habisiak, Marcin Kasińśki

Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης

Μουσική: Mikolaj Trzaska

Παίζουν: Γιάννης Δρακόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Νίκος Καραθάνος, Παναγιώτης Τασούλης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Κoτούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βίκτωρ Αρδίττης

 

Η Faliro House παρουσιάζει μια παραγωγή των: Neda Film, Madants, Beben Films.

Συμπαραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση, Eurimages, ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Polish Film Institute, ORKA, Foss Productions.

Παραγωγοί: Αμάντα Λιβανού, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Klaudia Śmieja Beata Rzeźniczek

Διανομή: StraDa Films

World Sales: New Europe Film Sales

 

H ταινία προβάλλεται με υπότιτλους στα αγγλικά

 

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μπάμπης Μακρίδης χαρακτηρίζει την ταινία ως μια τραγική κωμωδία, την ίδια στιγμή που οι διεθνείς κριτικές κάνουν λόγο για «μια ελληνική στο έπακρο μαύρη κωμωδία» (Variety) και «ένα παράλληλο με την πραγματικότητα σύμπαν, αλλά πιο ζοφερό και αστείο» (Cineuropa).

 

Ο Μπάμπης Μακρίδης συνυπογράφει το σενάριο με τον Ευθύμη Φιλίππου (συνεργάτη του Γιώργου Λάνθιμου σε ταινίες όπως «Ο Κυνόδοντας», «Ο Αστακός» και «Ο θάνατος του Ιερού Ελαφιού»). Είναι η δεύτερη συνεργασία τους, μετά τη βραβευμένη, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπάμπη Μακρίδη, με τίτλο “L” (2012).

 

Με μια μινιμαλιστική ερμηνεία-αποκάλυψη από τον Γιάννη Δρακόπουλο και συμμετοχές, μεταξύ άλλων, από τον Μάκη Παπαδημητρίου, την Εύη Σαουλίδου και τον Νίκο Καραθάνο, η ταινία –μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση– ξεκινά αποκλειστικά στη Στέγη την πορεία της στις ελληνικές αίθουσες.

 

Ο «Οίκτος» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2018, στο τμήμα World Cinema Dramatic Competition (όπως και το ντεμπούτο του Μπάμπη Μακρίδη, το “L”). Συνέχισε τη φεστιβαλική πορεία της με ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και, κατόπιν, σε πολλά άλλα σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού, ο «Οίκτος» έφυγε με τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μοντενέγκρο, απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Γιάννη Δρακόπουλο. Στο Φεστιβάλ της Βαλέτα, κατέκτησε το βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου απέσπασε Ειδική Μνεία. Η ταινία συγκαταλέγεται στη λίστα υποψηφίων για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018 (European Film Awards 2018 – Feature Film Selection).

 

Πρώτοι θεατές του «Οίκτου» ήταν το κοινό του Sundance Film Festival. Το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται με το Sundance, καθώς στηρίζει έμπρακτα το Mediterranean Screenwriters Workshop της Faliro House Productions του Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου (The Founder / Ο ιδρυτής μιας αυτοκρατορίας, The Lobster / Ο αστακός), σε συνεργασία με το Sundance Institute που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο Costa Navarino. Το εργαστήριο υποστηρίζει ανερχόμενους κινηματογραφιστές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, ενώ φέτος συμμετείχε και ένας κινηματογραφιστής από τον Λίβανο.

 

Ο Μπάμπης Μακρίδης, μετά τον «Οίκτο», συνεργάζεται πάλι με τον Νίκο Καραθάνο, καθώς κινηματογράφησε την πορεία των «Ορνίθων» από την Αθήνα μέχρι τη Νέα Υόρκη, τον Μάιο του 2018, στο St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλυν, για την πρώτη ταινία της Στέγης, την οποία υπογράφει ο Έλληνας κινηματογραφιστής, φτιάχνοντας «μια ιστορία για τους ανθρώπους και τα πουλιά, μια ιστορία για τους ανθρώπους-πουλιά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος.

 

 

Έγραψαν για την ταινία

«Ένα έξοχο πορτρέτο επικίνδυνης αυτοθυματοποίησης.»

Screenanarchy

 

«Έχοντας αυτή την ελκυστικά ιδιόμορφη ερμηνεία του Γιάννη Δρακόπουλου, η ταινία δεν χρειάζεται τον οίκτο κανενός.»

The Hollywood Reporter

 

«Ο “Οίκτος” είναι μια αιχμηρή παρατήρηση στην ανθρώπινη κατάσταση, συχνά πιο παράξενη κι από την ίδια τη μυθοπλασία.»

Highonfilms

 

«Μια εντυπωσιακή ερμηνεία από τον Γιάννη Δρακόπουλο που συνδυάζει το σχεδόν ανέκφραστο παράλογο του Μπάστερ Κίτον με απόλυτη μοχθηρία.»

Screen International

 

«Ο “Οίκτος” διατηρεί έναν αυστηρό τόνο και ρυθμό με εκρήξεις μαύρου χιούμορ που καρφώνονται σαν μαχαίρι στα πλευρά σου.»

Variety

 

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Μπάμπης Μακρίδης γεννήθηκε στην Καστοριά. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Το 2005, η πρώτη μικρού μήκους ταινία του, «Ο Τελευταίος Φακίρης», απέσπασε το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας. Το “L”, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, συμμετείχε σε μερικά από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη, όπως στο Sundance, στο Ρότερνταμ και στο Κάρλοβι Βάρι, ενώ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Molodist Film Festival στο Κίεβο. Ο «Οίκτος» είναι η δεύτερη ταινία του.

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

28 Σεπτεμβρίου9 Οκτωβρίου 2018

Μικρή Σκηνή

Προβολές: Δευτέρα-Πέμπτη 21:15, Παρασκευή-Κυριακή 19:00 & 21:15

 

Έτος: 2018

Διάρκεια: 97΄

ΑΚΑ: Pity

Χώρα: Ελλάδα, Πολωνία

Γλώσσα: Ελληνικά

 

H ταινία προβάλλεται με υπότιτλους στα αγγλικά

 

Εισιτήρια

Κανονικό: 7€

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €

ΑμεA, Συνοδός ΑμεA, Ανεργίας, Παρέα 10+ άτομα : 5 €

 

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

 

Με την υποστήριξη:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία e-ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας ή τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
2109005800 Καθημερινά, 09:00 – 21:00

 

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

2130178200 – Καθημερινά 09:00 – 20:00

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107)
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
Σημεία πώλησης εκτός Στέγης
Στα καταστήματα COSMOTE
Στο κατάστημα IANOS της οδού Σταδίου (η αγορά εισιτηρίων πραγματοποιείται μόνο με μετρητά)

 

 

http://www.sgt.gr/gre/SPG2166/

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Άλλες εποχές του Χάρολντ Πίντερ

Άλλες εποχές του Χάρολντ Πίντερ Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Από τις 10 Μαΐου, κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21:00

Δίπλα σου – Δημήτρης Γαλίτης

Δίπλα σου – Δημήτρης Γαλίτης Μουσική: Δημήτρης Γαλίτης Στίχοι: Μαρία Παπαδάκη   Δίπλα σου νιώθω δυνατός, ένας μικρός δημιουργός Καρδιά μου βγες και παραδώσου, έχεις

Pearl Jam “Wreckage”

Pearl Jam “Wreckage”   Από το πολύ-αναμενόμενο άλμπουμ “Dark Matter” που κυκλοφορεί αύριο, στις 19.04.2024.     ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ “WRECKAGE” ΨΗΦΙΑΚΑ https://pearljam.lnk.to/wreckagegrePR   Dark Matter