«Φρούτα», θεσπέσια γλυκά ή σουρεαλιστικά γλυπτά;
Το βιβλίο “Fruits” του διάσημου Γάλλου Pastry chef και καλύτερου ζαχαροπλάστη στον κόσμο για το 2018, Cédric Grolet, κυκλοφόρησε επίσημα και στην ελληνική γλώσσα!
Το best seller βιβλίο “Fruits”, χάρη στο οποίο ο νεαρός αλλά χαρισματικός Γάλλος Pastry Chef Cédric Grolet, κατέκτησε φέτος τον Ιούλιο και τον τίτλο του καλύτερου ζαχαροπλάστη στον κόσμο (Βest Pastry Chef in the World 2018), από τις αρχές Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Το βιβλίο “Fruits”, που αποδεικνύει ότι και η ζαχαροπλαστική μπορεί να αναδειχθεί σε αληθινή τέχνη, εκδόθηκε από την Ducasse Editions το φθινόπωρο του 2017, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έχει παρουσιάσει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Η πολυαναμενόμενη ελληνική του έκδοση με τίτλο: «ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική», κυκλοφορεί επίσημα στην Ελλάδα από τη Gastronomy Essentials, σε επιμέλεια του καταξιωμένου Έλληνα Pastry Chef Δημήτρη Χρονόπουλου.
Με την παραίνεση μιας άλλης εμβληματικής μορφής της Γαλλικής κουζίνας, του Alain Ducasse και λαμβάνοντας τα φρούτα ως σημείο εκκίνησης, o πασίγνωστος σήμερα Grolet, παρουσιάζει ένα βιβλίο που αποσκοπεί στην αξιοποίηση και την ανάδειξη της δύναμης των φρούτων στη ζαχαροπλαστική, με “όπλα” τις ανατρεπτικές τεχνικές, το σεβασμό στην εποχή συγκομιδής και την αναζήτηση της αυθεντικής γεύσης. Στις 336 συνολικά σελίδες του βιβλίου φιλοξενούνται 95 συνταγές ζαχαροπλαστικής, στις οποίες ο Grolet αναπαράγει με μοναδικό τρόπο εφτά τύπους φρέσκων φρούτων, τα οποία παρουσιάζει (ανάλογα με τον τύπο του φρούτου που πρωταγωνιστεί) σε εφτά κεφάλαια: Εσπεριδοειδή, Πυρηνόκαρπα, Γιγαρτόκαρπα ή Μηλοειδή, Εξωτικά, Άγρια φρούτα, Κόκκινα και Μαύρα Μούρα, Ξηροί Καρποί και Κάρυα. 95 πρωτότυπες γλυκές δημιουργίες, που έχουν ως πηγή έμπνευσης, αλλά και ως κύριο συστατικό κάποιο φρούτο, θυμίζουν σουρεαλιστικά γλυπτά και αναδεικνύουν την άρτια τεχνική και το ιδιαίτερο προσωπικό του στυλ, που τον έχουν καταξιώσει παγκοσμίως.
Ο 32χρονος σταρ της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και του Instagram
Ο Cédric Grolet, που θεωρείται ο πιο χαρισματικός Pastry Chef της γενιάς του, για τους επαγγελματίες της ζαχαροπλαστικής, αλλά και το ένα εκατομμύριο θαυμαστές του στο Instagram δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Για όλους τους υπόλοιπους αξίζει να σημειωθεί ότι είναι επικεφαλής Pastry Chef του εστιατορίου “Le Meurice” του Alain Ducasse (που βρίσκεται μέσα στο ομώνυμο ξενοδοχείο στο Παρίσι και έχει δύο αστέρια Michelin) και ότι κέρδισε τις εντυπώσεις και διεθνή φήμη γιατί το 2014 μεταμόρφωσε τον περίφημο κύβο του Rubik σε εντυπωσιακά γλυκίσματα (τα Rubik’s Cakes) και στη συνέχεια άρχισε να πειραματίζεται με τα φρούτα, μεταμορφώνοντάς τα σε γλυκά αριστουργήματα.
Με τα «φρούτα-γλυπτά» του κατάφερε να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο trend στη ζαχαροπλαστική, που συνοψίζεται σε εντυπωσιακά και απολαυστικά μικρά γλυκά σαν μπουκιές, τα οποία μοιάζουν με αληθινά φρούτα, έχουν χρώματα εμπνευσμένα από πίνακες της Αναγέννησης και είναι απόλυτα συνυφασμένα με το πνεύμα των καιρών και την αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγιεινή διατροφή.
Γλυκά πειρασμός, αλλά με «υγιεινές» προδιαγραφές…
Η αγάπη του Cédric Grolet για τα φρούτα δεν είναι ούτε πρόσφατη, ούτε τυχαία. Μεγάλωσε στην εξοχή και η μητέρα του καθημερινά του έδινε ως υγιεινό απογευματινό σνακ πολύχρωμα, νόστιμα, φρέσκα φρούτα, τα οποία συχνά είχαν μόλις κοπεί από το δέντρο, ενώ σε ηλικία 12 ετών ανακάλυψε το πάθος και το έμφυτο ταλέντο του στη ζαχαροπλαστική, όταν μαζεύοντας μία μέρα φράουλες από τον κήπο σκέφτηκε δεκαπέντε πιθανούς τρόπους για να τις χρησιμοποιήσει σε γλυκά. Aπό παιδί λάτρευε τα φρούτα και τον γοήτευε η τεράστια ποικιλία των γεύσεων, των υφών και των αρωμάτων τους, οπότε ήταν αναμενόμενο αυτά να αποτελέσουν και τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής του, που οδήγησε στη δημιουργία των «φρούτων-γλυπτών» του (τα οποία έχουν αναδειχθεί σε σήμα κατατεθέν του), αλλά και στην έκδοση του βιβλίου του “Fruits”.
Ως ενήλικας και υπό την καθοδήγηση του μέντορά του Alain Ducasse (που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τη ζάχαρη), ο Grolet άρχισε να δημιουργεί γλυκά, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ζάχαρης. Από τότε έχει αφοσιωθεί στην αξιοποίηση των φρούτων στη ζαχαροπλαστική και πειραματίζεται διαρκώς, επιδιώκοντας πέρα από την εντυπωσιακή και ρεαλιστική παρουσίασή του κάθε φρούτου, να διατηρήσει την αυθεντική γεύση του και να το αναδείξει με τον πιο φυσικό τρόπο, ταιριάζοντας το με το κατάλληλο βότανο ή μπαχαρικό και όχι καλύπτοντάς το με ζάχαρη και αλεύρι. Επίσης, δίνει εξαιρετική σημασία στην εποχικότητα των φρούτων που χρησιμοποιεί, γιατί όπως έχει δηλώσει, θέλει να προσεγγίζει με σεβασμό τα αγαθά που μας χαρίζει η μητέρα φύση.
Ένα απαραίτητο «εργαλείο»
Το βιβλίο «ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική» απευθύνεται σε επαγγελματίες ζαχαροπλάστες και chefs και είναι μία νέα ολοκληρωμένη έκδοση στα ελληνικά, αφιερωμένη στην ανασκόπηση του κόσμου των φρούτων στη ζαχαροπλαστική και εμπνευσμένη από τη δημιουργικότητα του κορυφαίου Γάλλου Pastry Chef.
Τα μιμητικά επιδόρπια, που αναπαράγουν τις πρωτότυπες και παρθένες παρουσιάσεις, στις οποίες έχει μελετηθεί κάθε λεπτομέρεια, είναι δύο από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του βιβλίου, ενώ στο γευστικό μέρος κυριαρχούν η καθαρότητα και η ένταση των γεύσεων. Έτσι, επιδόρπια όπως το λεμόνι (εξώφυλλο βιβλίου), το καρύδι ή το κέικ σύκων, «υπονομεύουν» τα αρχικά φρούτα και τα ανυψώνουν σε μια αξέχαστη γευστική αλλά και οπτική εμπειρία.
Το απαραίτητο αυτό «εργαλείο» για κάθε επαγγελματία του κλάδου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αποκτήσουν, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που θα βρουν στο www.Cucina.gr ή στέλνοντας e-mail στο [email protected]