International Conference on Heritage Management

5th HERMA CONFERENCE

International Conference on Heritage Management

 

Το 5o Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «HerMa Conference», αποτελεί μία σημαντική διεθνή συνάντηση φορέων από το χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Το συνέδριο έχει στόχο να προσφέρει μία καινοτόμα και βιωματική προσέγγιση για το μέλλον του πολιτισμού και του ευρύτερου τομέα διαχείρισής του.  Από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, ο χώρος που θα φιλοξενήσει το πλούσιο πρόγραμμα της δράσης, θα είναι η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και τιμώμενη χώρα θα είναι η Σουηδία.

Όπως κάθε χρόνο, μία θεματική θα αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα του συνεδρίου, για το 2018 αλλά και το 2019, «O Λαϊκός Πολιτισμός ως Παγκόσμια Κληρονομιά» (Traditional and Local Knowledge as Heritage), που θα είναι και ο βασικός άξονας συζήτησης. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο του οποίου το θεωρητικό πλαίσιο ακόμα ερευνάται και διαμορφώνεται. Τριάντα εισηγητές, πέντε θεματικές συζητήσεις, πέντε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, δεκαπέντε πανεπιστημιακοί και κορυφαίοι ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο, για τρεις ημέρες θα φέρουν στο προσκήνιο ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς υπό το γενικότερο πρίσμα του λαϊκού πολιτισμού και των άυλων εκφάνσεών του.

Η θεματική θα αναπτυχθεί και θα διερευνηθεί μέσα από τις πέντε βασικές ενότητες του συνεδρίου, θεωρητικές προσεγγίσεις, νομική προστασία πολιτιστικών αγαθών, εκπαίδευση, αρχαιολογικό πολιτιστικό τοπίο και τοπικές κοινότητες καθώς και τεχνολογικές εξελίξεις. Μέσα από τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν τα καίρια ζητήματα που αφορούν τις παγκόσμιες εξελίξεις του 21ου αιώνα στον πολιτισμό, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται, ή θα πρέπει να υιοθετηθούν παγκοσμίως στον τομέα της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών.

Ιδιαίτερης σημασίας για το ευρύτερο κοινό είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες, σχεδιασμένες πάντα στο πλαίσιο του συνεδρίου, στοχεύουν στην ανάδειξη πτυχών της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με διαδραστικές και συμμετοχικές μεθόδους. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν σημαντικά το δίκτυο των επαφών τους, να ανακαλύψουν μία άλλη δυναμική πτυχή της πόλης συμμετέχοντας σε θεματικούς πολιτιστικούς περιπάτους, να κατανοήσουν μέσα από έναν βιωματικό τρόπο και όχημα τις παραστατικές τέχνες την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή τους σε έναν ανοιχτό διάλογο όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες, να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πλαισίου συζήτησης με στόχο τη διερεύνηση των πεποιθήσεων και των οραμάτων των τοπικών κοινωνιών για τις τέχνες, τον πολιτισμό και τη διαχείρισή τους.

Το συνέδριο πραγματοποιείται από τον οργανισμό HERITΛGE (Heritage Management Organization), με τη συνεργασία του ΟΠΑ, του Πανεπιστημίου του Kent, την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων*, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Καθώς τιμώμενη χώρα για το 2018 είναι η Σουηδία, το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

O HERITΛGE (Heritage Management Organization) είναι ένας καινοτόμος μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαίδευσης και έρευνας που υποστηρίζεται από διακεκριμένους διεθνείς και ελληνικούς φορείς για την ενίσχυση και ανάδειξη της δυναμικής του πολιτισμού ως πηγή μάθησης, πολιτισμικής ταυτότητας, συλλογικής συνείδησης και ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου, των ομιλητών αλλά και των παράλληλων εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σε επερχόμενο δελτίο τύπου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:

 

#HeritageNation  #EuropeForCulture

*Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Share:

More Posts

Ο παππούς μου ο Αϊ -Βασίλης 

MICHAEL MORPURGO Ο παππούς μου ο Αϊ -Βασίλης  Εικονογράφηση: Jim Field Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος Εκδόσεις Παπαδοπούλος epbooks.gr   Ο παππούς μου ο Αϊ-Βασίλης, που κυκλοφορεί

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ/ Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν/ Εκδόσεις Παπαδόπουλος / www.epbooks.gr  Ένα βιβλίο που φωτίζει πτυχές της νέας ταυτότητας της ερντογανικής Τουρκίας, εκτιμώντας τις

Παράταση / Χαρτοπόλεμος

Xαρτοπόλεμος Κείμενο: Βαγγέλης Ρωμνιός Δραματουργία – επεξεργασία κειμένου:Γιωργής Τσουρής Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης   Παράταση παραστάσεων έως 19 Ιανουαρίου & εξτρα εορταστικές παραστάσεις Τετάρτη 25/12 &

Send Us A Message