«Το κορίτσι απ’ τα καπνοχώραφα και άλλες ιστορίες»/ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/9/2018, στις 7.30 μμ

στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ ΟΜΙΛΟ ΧΑΝΙΩΝ

«Το κορίτσι απ’ τα καπνοχώραφα και άλλες ιστορίες»,

Δημήτρης Ρέζος, Εκδόσεις Ραδάμανθυς

 

ι Εκδόσεις Ραδάμανθυς, το βιβλιοπωλείο koukoubook και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Ρέζου «Το κορίτσι απ’ τα καπνοχώραφα και άλλες ιστορίες», την ΤΕΤΑΡΤΗ 26/9/2018, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Ι.Ο.Χ. στο Νεώριο Μόρο.

Μιλάνε για το βιβλίο:

ΡΟΥΛΑ ΒΟΥΡΑΚΗ, φιλόλογος- ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου

ΣΗΦΗΣ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

και ο συγγραφέας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΖΟΣ

Θεατρική ανάγνωση με διαλογικά μέρη:

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΕΡΥΚΑΚΗΣ, φιλόλογος-μουσικός

ΜΥΡΤΩ ΔΡΑΚΑΚΗ, φιλόλογος-ηθοποιός

«Επτά ιστορίες περιέχει το καινούργιο βιβλίο του Δημήτρη Ρέζου. Διηγήσεις από την εποχή της τρυφηλότητας και της ευμάρειας, εκεί, στα χρόνια της αλλαγής της Χιλιετίας, ως τους συναρπαστικούς καιρούς μας. Λογοτεχνικοί στοχασμοί, έρωτες, φόβοι και ανασφάλειες μα και αισιόδοξοι συνειρμοί με χιουμοριστική προσέγγιση στην σκληρή, καταθλιπτική πραγματικότητα. Από τα νησιά του Ιονίου στις Κυκλάδες, μετά στις Αθηναϊκές γειτονιές και από κει στην Κρήτη, ο συγγραφέας ταξιδεύει με καρφωμένο το βλέμμα του σε έναν μεγεθυντικό φακό που αναδεικνύει χρώματα και μουσικές μιας χώρας που όλα τα έχει και όμως υποφέρει. Ένα κύμα ζωγραφίζει πάνω στην αμμουδιά και τα αστέρια βάφουν με φως άλλη μια νύχτα…», από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Ο Δημήτρης Ρέζος γεννήθηκε το 1964. Βιβλία του που έχουν κυκλοφορήσει: «My name is Lorito», 2006, Εκδόσεις Μελίχρυσος, «Βαραδέρο». 2013, Εκδόσεις Τόπος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μετά από δύο μυθιστορήματα (My name is Lorito & Βαραδέρο), ο Δημήτρης Ρέζος επιστρέφει με επτά διηγήσεις πλεγμένες γύρω από πρόσωπα και καταστάσεις της σύγχρονης εποχής. Ο τίτλος του καινούργιου βιβλίου του, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς (Το κορίτσι απ’ τα καπνοχώραφα και άλλες ιστορίες), αποτελεί και τίτλο του τελευταίου διηγήματος που «κλείνει» την έκδοση. Βάλαμε σκόπιμα σε εισαγωγικά τη λέξη «κλείνει», γιατί ο Δημήτρης Ρέζος με το νέο του έργο περισσότερο ανοίγει τους ορίζοντες του αναγνώστη και θέτει ερωτήματα, αντί να κατασκευάζει απαντήσεις.

 Οι ήρωές του θα μπορούσαν να είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, εάν η κοινωνία μας είχε τη δύναμη να αναγνωρίσει και τα τρωτά της. Έτσι οι πρωταγωνιστές του μένουν κατά κάποιο τρόπο στο περιθώριο, μα τα «μυστικά τους» είναι κοινό μας μυστικό, γιατί όλοι ξέρουμε ότι όσα περιγράφει ο συγγραφέας συμβαίνουν δίπλα μας, με διαφορετικά ονόματα, σε άλλους τόπους, με ή χωρίς μάσκες.

Ο Δημήτρης Ρέζος έχει το χάρισμα να «φωτογραφίζει» στιγμές από την καθημερινότητα, σαν τον μεγάλο ζωγράφο Π. Τέτση που πριν ολοκληρώσει το έργο του «Η Λαϊκή Αγορά» περνούσε ώρες στη λαϊκή παρατηρώντας και σχεδιάζοντας με λεπτομέρεια τις κινήσεις, τους μορφασμούς, τα δρώμενα και τις καταστάσεις. Το βιβλίο του, σαν τοιχογραφία της εποχής μας, αποτυπώνει συναισθήματα, αναδεικνύει όσα μένουν κρυμμένα κάτω απ’ το χαλί ή αχνοφαίνονται μέσα στην ομίχλη.

 Η μουσική που ακούσαμε εμείς διαβάζοντας το βιβλίο, άλλοτε ήταν γεμάτη από τα βιολιά και από τις εξαίσιες μελωδίες που μπορούν να χαρίσουν μουσικά σχήματα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, όπως οι Vamos Ensemble, και άλλοτε ήχοι σκληροί, με ένταση και ρυθμό που ανατρέπει την ησυχία του μεσημεριού σε μία συνοικία της πόλης μες το καλοκαίρι. Από το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Κρήτη έρχονται οι μουσικές του βιβλίου και πραγματικά αναδύουν το παραδοσιακό χρώμα των νησιών και των τόπων που επισκέπτεται νοερά ο αναγνώστης.      

 Ο έρωτας, ο λυρισμός που διαδέχεται τη σκληρότητα, η καθημερινή αλήθεια με τις καταθλιπτικές της όψεις αλλά και με το αντίπαλο δέος, τη ψυχική ανάταση, τη δύναμη, το πάθος για την αλήθεια μας, μα και οι ενοχές, οι αυτοκαταστροφικές τάσεις που πολλές φορές κυριαρχούν, συνδυασμένα με μια χιουμοριστική, σαρκαστική διάθεση, αποτελούν το κεντρικό καμβά του συγγραφέα Δημήτρη Ρέζου στο «Κορίτσι απ’ τα καπνοχώραφα και άλλες ιστορίες».

Χρήστος Τσαντής

 
 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα

“Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα Σάββατο 6 Απριλίου 2024 Ωδείο Αθηνών – Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος ~ Κύκλος «Συμφωνικές

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ – Περιοδεία

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ Ίνγκµαρ Μπέργκµαν Νίκος Ψαρράς – Μαρίνα Ασλάνογλου Σκηνοθεσία Έλενα Καρακούλη   Περιοδεία τον Απρίλιο 2024 σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας Από

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ»

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ» ΝΕΑ – ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 20-21/4 & 27-28/4 Η νέα παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά στο