«Αποθέματα:Inventory» στην Ελευσίνα, ένα έργο με τους κατοικους

Ελευσίνα 2021 

Αποθέματα : Inventory

Τζένη Αργυρίου – Βασίλης Γεροδήμος σε συνεργασία με κατοίκους και συλλόγους της Ελευσίνας

 Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα  της Ευρώπης σας προσκαλεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:30 στην παρουσίαση του έργου Αποθέματα : Inventory των Τζένης Αργυρίου και Βασίλη Γεροδήμου σε συνεργασία με κατοίκους και συλλόγους της Ελευσίνας, με αφορμή τον εορτασμό των 2 χρόνων από την ανακήρυξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

 

Τα «Αποθέματα:Inventory» είναι ένα οδοιπορικό στις εργατικές κινητοποιήσεις στην Ελευσίνα από τις αρχές του 20ου αιώνα – στα 100 χρόνια από την ίδρυσή της Γ.Σ.Ε.Ε.–  που βασίζεται σε επιτόπια συμμετοχική αρχειακή έρευνα και εργαστήρια, και καταλήγει σε μια δημόσια, ψηφιακή και παραστατική πορεία / πομπή, και σε μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση.

Η Ελευσίνα ταυτίζεται με την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο άνθρωπο ως φορέα ανάπτυξης και πολιτισμού. Οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις των αρχών του περασμένου αιώνα κληροδοτούν στην πόλη τη συνείδηση του ενεργού πολίτη, που εκφράζεται ακόμα και σήμερα με τη μορφή ποικίλων συλλογικοτήτων και αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης.

 

Ένα σπονδυλωτό έργο για την Ελευσίνα, φτιαγμένο από τους κατοίκους της

 

Πρόκειται για ένα έργο συμμετοχικό που δημιουργείται από την πόλη για την πόλη, με την ενεργό συμμετοχή συλλόγων και κατοίκων της Ελευσίνας και των γειτονικών πόλεων. Γι’ αυτό το έργο δεν περιορίζεται απλώς στην πορεία της 11/11. Αντίθετα, η περφόρμανς της 11/11 είναι η κορύφωση μιας δημιουργικής διαδικασίας που έχει παρελθόν και μέλλον. Ξεκίνησε με τη δημιουργία μιας εφήμερης εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο. Στην παραλία της Ελευσίνα δημιουργήθηκε με κοντέινερ – μια μονάδα οικεία τόσο με το λιμάνι της Ελευσίνας, όσο και γενικότερα με τη βιομηχανική παραγωγή – ένα εργαστήριο συλλογής υλικού. Εκεί οι κάτοικοι της Ελευσίνας αποθέτουν τμήματα της μνήμης και της εμπειρίας τους (προφορικές μαρτυρίες, φωτογραφίες κ.α.), τα οποία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του έργου, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα αποθετήριο μνήμης της πόλης, που υπό τη μορφή μιας «ζωντανής εικαστικής εγκατάστασης» θα είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 11 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

 

Η πορεία / πομπή

 

Η πορεία της 11ης Νοεμβρίου έχει «τελετουργικό χαρακτήρα» και παράλληλα χρησιμοποιεί ως βασικά συστατικά της τα σώματα των κατοίκων, τα ψηφιακά μέσα ήχου και εικόνας, και τα σημεία εκείνα της Ελευσίνας που έχουν κάποια ιστορική αναφορά σχετική με το εργατικό κίνημα. Το σώμα, ατομικό και συλλογικό, σε διαμαρτυρία στο δημόσιο χώρο, αποτελεί την πρώτη ύλη της πομπής, ενώ τα ψηφιακά μέσα επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να φέρουν στο παρόν πρόσωπα, εικόνες και ήχους του παρελθόντος, από την προσέλευση πληθυσμού στην Ελευσίνα για εργασία καθώς όλες τις κομβικές στιγμές, διεκδικήσεις και αγώνες, μέχρι και σήμερα.

 

Αυτή είναι άλλωστε μια πρακτική που ακολουθούν συχνά η Τζένη Αργυρίου και ο Βασίλης Γεροδήμος, πραγματοποιώντας έργα που φέρνουν την ιστορία του κάθε τόπου στο παρόν, δημιουργούν ένα ζωντανό σώμα συλλογικής μνήμης, μέσα από αφηγήσεις και αρχεία καθημερινά, που διατηρούν οι πολίτες ως μέρος της προσωπικής τους ιστορίας.

 

Πρακτικές πληροφορίες

 

Συμμετοχή στην πομπή:

Η Πομπή θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου και θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της Ελευσίνας (Πλ.Ηρώων) στις 18:30. Μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, κάτοικοι Ελευσίνας ή μη.

 

Δηλώσεις συμμετοχής:

https://www.surveymonkey.com/r/apothemata

reservations@eleusis2021.eu

 

Επίσκεψη εγκατάστασης:

Η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή από 11 έως 18 Νοεμβρίου:

Δευτέρα– Παρασκευή 18:00– 21:00

Σάββατο – Κυριακή 12:00 – 22:00

Διεύθυνση: Κανελλοπούλου, Παραλία Ελευσίνας, στο σημείο γνωστό ως «Φονιάς»

Google maps: https://www.google.gr/maps/@38.0368188,23.5367957,19z

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

tel. +30 210 5547646

[email protected]

 

Συντελεστές

Δημιουργία:Τζένη Αργυρίου & Βασίλης Γεροδήμος

Στα εργαστήρια δημιουργίας του έργου συμμετείχαν έως τώρα μέλη των: Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίού, Α & Β ΚΑΠΗ Ελευσίνας, ΚΑΠΗ Μαγούλας, Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας, Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, Σύλλογος Συμιακών Ελευσίνας- “ο Μιχαήλ Αρχάγγελος”, Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας, Χορευτικό Τμήμα ΠΑΚΠΠΑ, Εφηβική Θεατρική Ομάδα ΠΑΚΠΠΑ, Teen Labs [Βάσος-Πάρις Ελευσινιώτης, Ηλίας Ελευσινώτης, Φρόσω-Αριάδνη Ελευσινιώτη, Μαρία Θεοχάρη, Φένια Κατσαμάγκου, Δημήτρης Κοτσίφης, Άντζελα Μανώλακα, Βασίλης Μανώλακας, Ελένη Μάρα, Θέμης Μάρας, Δανιήλ Μπελοκρίλοβ, Χρήστος Παπαφράγκος, Χρυσαυγή Πέππα, Δημήτρης Ρουμελιώτης, Μαρία Ρουμελιώτη, Κλέβις Σάλλα, Ηλίας Φετάου, Νικόλαος Χάνας, Μπέρι Χότζα]

Σύμβουλοι Ιστορικής Έρευνας: Γιάννης Καλομενιδης, Γιάννης Καλυμνάκης, Κωνσταντίνος Λυκίδης, Ευαγγελια Νοδάρα, Γιώργος Σκιάνης

Ερμηνεύτρια και Ενδυματολόγος: Νάνσυ Σταματοπούλου

Σχεδιασμός και επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού, συλλογή προφορικής ιστορίας: Ερατώ Τζαβάρα

Ηχητική διαδραστική εγκατάσταση & σχεδιασμός ήχου: Λάμπρος Πηγούνης

Συνεργάτης ηχητικής εγκατάστασης: Γιάννης Κρανιδιώτης

Ιστορική έρευνα και καταγραφή: Όλγα Μαρουδή

Βοηθοί παραγωγής καλλιτεχνικού έργου: Δανάη Γιαννακοπούλου & Όλγα Μαρουδή

Οπτικοακουστικές εφαρμογές: Μάκης Φάρος, Αντώνης Γκατζουγιάννης & Μιχάλης Αντωνόπουλος

Ειδικές κατασκευές: Γιάννης  Γεροδήμος, Στέφανος Λουκήσας

Οργάνωση παραγωγής: amorphy

 

Πώς να έρθετε:

  • ΚΤΕΛ Μεγάρων (Αφετηρία: στην είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού «Θησείο»)
  • Από σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»: Λεωφορείο 876 Ελευσίνα – Αγία Μαρίνα
  • Από Πειραιά: Λεωφορείο 845 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Θηβών & 871 Πειραιάς -Ελευσίνα
  • Με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο (στάση Μαγούλα)

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο