«ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΥΣ»

«ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΥΣ»

Κωμωδία του Ρομπέρ Τομά

2Ος χρόνος επιτυχίας

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 27/10 ΣΤΙΣ 21:00

«Το Δωμάτιο με τους Μανδαρίνους», μια σπαρταριστή ανατρεπτική κωμωδία χαρακτήρων του Ρομπέρ Τομά. Ένα έργο σπονδυλωτό, ένα «δωμάτιο» στο οποίο παρελαύνει ένα πανόραμα ανθρώπινων καταστάσεων και σχέσεων, άλλοτε ακραίων, δραματικών ή κωμικών, άλλοτε πάλι καθημερινών, στις οποίες όμως εμπλέκονται περίεργοι και παράξενοι άνθρωποι.

Η πλοκή από επεισόδιο σε επεισόδιο καλπάζει αδιάκοπα με νέες αποκαλύψεις, αιφνιδιασμούς και απρόσμενες εξελίξεις. Το έργο είναι γραμμένο για 5 ηθοποιούς, οι οποίοι υποδύονται τους 15 ρόλους των επεισοδίων.

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, στο Theatres de Nouveautes, στις 18 Οκτωβρίου 1974 και παίχτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το θίασο του Θεάτρου Πρόβα την περίοδο 1997-1999 στο Θέατρο της οδού Ερμού.

Περίληψη του έργου

Μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ξετυλίγεται ένας απίθανος κόσμος χαρακτήρων και  καταστάσεων. Στις μικρές αυτοτελής ιστορίες κυριαρχεί το απρόοπτο και η λύση είναι απρόσμενη.

Στη πρώτη ιστορία η ηρωίδα παριστάνει την επαρχιώτισσα αλλά στο τέλος αποκαλύπτεται ότι είναι εφοριακός  ΣΔΟΕ και δίνει ένα μεγάλο πρόστιμο στον ξενοδόχο.

Στη δεύτερη ιστορία ένα ζευγάρι συναντάει τον οικογενειακό τους φίλο στο ίδιο ξενοδοχείο. Ο φίλος τους φλερτάρει έντονα τη σύζυγο αλλά όταν εκείνη φεύγει για να πάει θέατρο οι δυο άντρες μένουν μόνοι και αποκαλύπτεται ότι είναι ζευγάρι ομοφυλόφιλων. Το γέλιο και η έκπληξη για τον θεατή είναι καταιγιστικά!!

Στη τρίτη ιστορία μία μητέρα συμβουλεύει το γιό της να μην πάει με τη γυναίκα που ερωτεύτηκε αλλά να διατηρήσει την παλιά σχέση του που είναι οικονομικών συμφερόντων γιατί έχει και η ίδια χρηματικά οφέλη.

Στην τελευταία ιστορία ένας προστάτης γυναικών καλεί στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μια διάσημη συγγραφέα για να του γράψει ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις του από το πεζοδρόμιο. Η συγγραφέας μιλάει σε ρίμα και στο φινάλε ο Ρομπέρ Τομά δίνει μιά λύση που ο θεατής σίγουρα δεν την περιμένει.

 

Το κοινό περνάει δύο ώρες γεμάτες γέλιο ,με ιστορίες που ξεκινούν από την ιλαροτραγωδία και φτάνουν ως την παρωδία. Ένα έργο ευχάριστο ,διασκεδαστικό με ωραία κοινωνικά επίκαιρα μηνύματα.

 

Λίγα λόγια για το έργο από τον σκηνοθέτη

Ο μάστορας της ιλαρής αγωνίας

Το θέατρο ΠΡΟΒΑ διανύει εφέτος τον 35ον χρόνο λειτουργίας του, έχει στο ενεργητικό του 80 παραγωγές και συμμετοχή σε 4 διεθνή φεστιβάλ.

Τριάντα πέντε  χρόνια συνεχούς πολιτιστικής εκπομπής, πάντοτε με έργα ποιοτικού ρεπερτορίου και με στόχο την ψυχαγωγία των θεατών μακριά από ταμειακές επιταγές. Στα χρόνια αυτά αναδείξαμε με τις επιλογές μας πολλά άπαικτα στην Ελλάδα θεατρικά έργα, νεοελλήνων αλλά και ξένων θεατρικών συγγραφέων.

Η έρευνα, η αναζήτηση νέων αισθητικών κωδίκων και μεθόδων υποκριτικής κυριαρχούν στην παραστασιογραφία μας, που περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα θεατρικής υφολογίας και υπηρετείται από την Κεντρική , την Δεύτερη και την Πειραματική Σκηνή του θεάτρου ΠΡΟΒΑ.

Για την θεατρική περίοδος 2018-19 συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε το έργο του Ρομπέρ Τομά «Το Δωμάτιο με τους Μανδαρίνους».

Ο Ρομπέρ Τομά είναι ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους γάλλους θεατρικούς συγγραφείς, μαέστρος της σκηνικής δράσης και δραματουργικής δομής των χαρακτήρων του. «Το δωμάτιο με τους μανδαρίνους» είναι μια ανατομία της σύγχρονης κοινωνίας, με έμφαση στην πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών και διεπαγγελματικών σχέσεων, και στις συγκρούσεις καθηκόντων και συμφερόντων. Αναδεικνύει την διαφορετικότητα και την πολύ-πολυτισμικότητα.

Μέσα σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ξετυλίγεται ένας απίθανος και όμως υπαρκτός κόσμος χαρακτήρων και καταστάσεων, ένα κοινωνικό πανόραμα, σε αυτοτελείς ιστορίες, όπου κυριαρχεί το αιφνίδιο, το ανέλπιστο, το απροσδόκητο, το απρόοπτο. Και όπου η ευθυμία και η αγωνία συμπλέουν σε μια θαυμαστή δραματουργική ενότητα.

Ο Ρομπέρ Τομά, ηθοποιός ο ίδιος, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα μυστικά της σκηνής, χρησιμοποιεί τις τεχνικές της απόκρυψης και της αποκάλυψης και αναδεικνύεται σε μάστορα της ιλαρής αγωνίας.

Για τους ηθοποιούς, το «Δωμάτιο με τους μανδαρίνους» αποτελεί μια υποκριτική πρόκληση, μιας και ο συγγραφέας απαιτεί πολλαπλές ερμηνείες.

Για μένα, το έργο αυτό στάθηκε μια πολύπλοκη και γεμάτη εκπλήξεις άσκηση συγκερασμού υφών, διότι ο Ρομπέρ Τομά αποτυπώνει τις ιστορίες του με διαθέσεις, που ξεκινούν από την ιλαροτραγωδία και μέσω της κωμωδίας φτάνουν ως την παρωδία.

Σωτήρης Τσόγκας

Κριτική για το έργο από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο

Δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ Δευτέρα 22/1/2018

 

Το δωμάτιο με τους Μανδαρίνους

Στο θέατρο πρόβα παίζεται ξανά ύστερα από πολλά χρόνια από τους ίδιους επιτυχημένους πρώτους διδάξαντες το καθαρόαιμο μπουλβαρ του Ρομπέρ Τομά «Το δωμάτιο με τους Μανδαρίνους». Ο Τομά είναι ένας συγγραφέας εξ ηθοποιών που έχει γράψει τρικούβερτα μπουλβάρ που ευδοκίμησαν και στην Ελλάδα. Θυμίζω την «Παγίδα»,το «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» κ.τ.λ.

Στο πρόγραμμα του θεάτρου Πρόβα δημοσιεύεται ένα πυκνό μου κείμενο για το είδος θεάτρου που ονομάζεται μπουλβάρ, ένα απέθαντο, κορακοζώητο είδος, που γεννήθηκε μίαν αυγή στον παράδεισο με ήρωες δύο γυμνούς ανθρώπους, ένα φίδι και ένα δέντρο!

Η μετάφραση της έμπειρης Πόπης Κόντου έξοχη. Η σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσόγκα διακριτική αφήνει τους συνεργάτες του να γλεντήσουν ρόλους και ίντριγκα. Η σκηνογραφία του Κώστα Λάκη χρήσιμη για την δράση, η μουσική επένδυση του δαιμόνιου Ιάκωβου Δρόσου συμπρωταγωνιστεί.

Η Μαίρη Ραζή σκίζει σε ρόλους αντιφατικούς. Το έργο είναι σπονδυλωτό και απλώς οι δράσεις γίνονται στο ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου για ερωτικά ζεύγη! Ο Τσόγκας τυπικός μπάτλερ τέτοιου ξενοδοχείου, Η Χρύσα Παπαδοπούλου  πάντα ακριβής και μετρημένη και οι Αντώνης Πάλλης και Σάκης Σιούτης ισότιμοι στην διανομή.

Αλλά η Ραζή δίνει ρέστα.

Κώστας Γεωργουσόπουλος

 

Συντελεστές παράστασης:

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσόγκας

Μετάφραση: Πόπη Κόντου

Δραματουργία: Κώστας Γεωργουσόπουλος

Σκηνογραφία: Κώστας Λάκης

Κοστούμια: Βεστιάριο Θεάτρου Πρόβα

 

Παίζουν οι: Μαίρη Ραζή, Σωτήρης Τσόγκας, Χρύσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Πάλλης, Αντώνης Ζιώγας

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

Κάθε   Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20.00

Τιμή Εισιτηρίου: γενική είσοδος 15€, άνεργοι-συνταξιούχοι-φοιτητές 10€

Διάρκεια Παράστασης: 120’

Αχαρνών και Ηπειρου Αθήνα 210 8818326

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Σόνια Ζαχαράτου Σκέπασέ με μονάχα

Σόνια Ζαχαράτου ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ   ISBN :  978-618-85976-6-2 ​ Δέκα διηγήματα που κρύβουν τη δική τους αλήθεια. Ο επαίτης, ο Αρλεκίνος, η κυρία Ευανθία, η μαμά και η

“ΔΕ ΘΑ’ΡΘΕΙΣ ΞΑΝΑ” ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ “ΔΕ ΘΑ’ΡΘΕΙΣ ΞΑΝΑ” Μουσική – Στίχοι: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ Βρείτε το τραγούδι σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες: https://umusic.box.com/s/a5it28m33m1p91qfnfytvxxzpfifvmmy Δείτε το Official Lyric Video στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=DHdqU-qMSKU&ab_channel=MinosEMI