Ευσταθία / ένα ανήσυχο πνεύμα

Αθόρυβα προκαλεί αίσθηση, με ένα δικό της τρόπο όπως τώρα  που ήρθε και στάθμευσε ως συγγραφέας  στο θέατρο Σταθμός, με το έργο  “Η Απολογία της Μαρί Κιουρί”.

Όλοι γνωρίζουμε την Ευσταθία από τα τραγούδια της. Ιδιαίτερη, πάντα επίκαιρη και με ματιά ανήσυχη και καυστική με αστείρευτο χιουμορ. Δεν μπορείς να μην την προσέξεις, όχι μόνο για το στυλ αλλά για αυτά που λέει.

Αλλά πόσο καλά την γνωρίζετε; Εδώ μας αποκαλύπτεται

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα

στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού,  την εποχή του Δομάζου. Τότε δεν ήξερα γιατί ονομάζεται η λεωφόρος «Αλεξάνδρας» , πρόσφατα έμαθα ότι έχει πάρει το όνομά της από την αδικοχαμένη πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, κόρη του Γεωργίου Α’ που πέθανε μετά τη γέννα. Το σχολείο , το δημοτικό μέχρι και την πρώτη γυμνασίου το έβγαλα  εκεί. Πίσω από το γήπεδο. Τις ημερήσιες εκδρομές τις κάναμε στο Λυκαβηττό και ήταν πολύ βαρετές . Με τον αδερφό μου είμαστε παιδιά του διαμερίσματος. Η λέξη «αλάνα» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας. Υπάρχει όμως η λέξη playmobil  και είναι μαγική. Ακόμα και σήμερα. Τα καλοκαίρια μας ήταν όμορφα: πρώτα μπάνια στη θάλασσα και μετά βουνό . Και τι βουνό! «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου , το Καρπενήσι.

 

Όταν ήμουν μικρή ονειρευόμουν….

Να γίνω γιατρός, μετά να πάω στο διάστημα και να γίνω γιατρός των αστροναυτών στο διάστημα, απλά και εύκολα πράγματα. Στο γυμνάσιο ξενέρωσα με τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης και προσηλώθηκα στα φιλολογικά. Έπαιξε ρόλο σπουδαίο και η φιλόλογός μας.

Η μουσική μπήκε στη ζωή μου …..

με μία παρτιτούρα του Μπαχ που μάθαινα μανιωδώς στο πιάνο . Πήγα κάμποσα χρονάκια στο ωδείο . Συγχρόνως άκουγα και ποπ μουσική . Η Μαντόνα στην εφηβεία μου ήταν μια «ένοχη» απόλαυση . Μου άρεσε αλλά δεν το παραδεχόμουν …δεν ξέρω γιατί .

Αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την μουσική όταν….

Κατά την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων έβγαλα το πρώτο μου γερό μεροκάματο ως τραγουδίστρια σε μια κυπριακή ταβέρνα.

Την πρώτη φορά που ανέβηκα στη σκηνή….

Τότε ήταν, στην ταβέρνα ,δεν ήταν σκηνή ,ένα παλκάκι μικρό, ανάμεσα σε δύο αγόρια μουσικούς. Ωραία ήταν, σαν παιχνίδι το έβλεπα. Έτσι θέλω να βλέπω και τη ζωή, σαν παιχνίδι.

Την πρώτη φορά που εκδόθηκε το  πρώτο μου cd …..

Το αγόρασε η μάνα μου, η θεία μου και οι λοιποί συγγενείς. Ο ενθουσιασμός όμως δεν έλειπε. Ήμουν ευτυχής και  επηρμένη.

 

Με το θέατρο άρχισα να καταπιάνομαι όταν… Μπήκε η κρίση για τα καλά και συνειδητοποίησα ότι μπορώ να κάνω πολλά πράγματα έστω κι έτσι. Γιατί το πνεύμα είναι αδούλωτο.

 

Η Μαρί Κιουρί δεν ήρθε τυχαία 

Πάντα αγαπούσα τη Μαρί Κιουρί  από μικρό παιδί, τη θαύμαζα, ήταν το πρότυπο μου και το συγκεκριμένο γεγονός που έμαθα τυχαία για τη ζωή της με έκανε να την αγαπήσω περισσότερο και να γράψω κάτι γι αυτήν. Βρήκα τη βιογραφία της κόρης της , της Εύας και έγραψα ένα έργο για τη ζωή της.  Στο όνομα όλων των γυναικών που αναγκάστηκαν να απολογηθούν  για τις επιλογές τους .

 

Ποια είναι η ατάκα του έργου που σου έμεινε; (Απολογούμενη για τα χέρια της που έγιναν τραχιά λόγω των πειραμάτων που έκανε με τα μεταλλεύματα) … «θηλυκότητα σημαίνει να μπορείς να δίνεσαι, να πετάς σε έναν ορίζοντα προσφοράς και όχι απλώς να έχεις μαλακά χέρια.»

Επαγγελματικά σχέδια….

Η «Εφημερίς Των Κυριών» ,μια παράσταση που αγαπάμε πολύ, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το ταξίδι της κι αυτή τη φορά στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» , στην πλατεία Καρύτση. Είναι ένας χώρος που συνδέεται ιστορικά με το θρυλικό αυτό έντυπο και είμαι σίγουρη ότι θα έχει μία πολύ ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση η παράστασή μας εκεί. «Εφημερίς Των Κυριών» στον Παρνασσό λοιπόν , στις 27 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου, στις 19.00

Επίσης , από τις 28 Νοεμβρίου και για 3 Τετάρτες θα παρουσιάσω στη σκηνή του Half Note τον «ταραχώδη βίο της Ριρίκας Σβάιτσερ» ένα δικό μου έργο  μαζί με την ελληνοκύπρια εξαιρετική ηθοποιό και σοπράνο , Έλενα Χατζηαυξέντη και τρεις επίσης εξαιρετικούς μουσικούς  .

 

Πως φαντάζεσαι τον κόσμο στο μέλλον;

Τον ονειρεύομαι περισσότερο αφυπνισμένο, και με πραγματική φροντίδα για το περιβάλλον. Αυτό να είναι η κύρια προτεραιότητά μας. Ονειρεύομαι έναν κόσμο με λιγότερους ρύπους, όποιας μορφής είναι αυτοί.

  • Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙ ΚΙΟΥΡΙ

Η συγκλονιστική ιστορία της «γυναίκας με τη μεγαλύτερη επίδραση στην ιστορία» που ανέβηκε πέρυσι για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου Σταθμός και αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς επαναλαμβάνεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Στο ρόλο της Μαρί Κιουρί, η Πέγκυ Τρικαλιώτη. Μαζί της, η ηθοποιός Αγγελική Πασπαλιάρη και ο χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Κείμενο / Μουσική: Ευσταθία | Δραματουργική επεξεργασία / Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή / 
Σκηνικά / Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου | Φωτισμοί: Άλεξ Αλεξάνδρου | Κίνηση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου | Επιστημονική Σύμβουλος: Παρή Ράπτη | Βοηθός σκηνοθέτη: Κίρκη Ιωσηφίδου

Από 5 ως 28 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:15. Θέατρο Σταθμός Βίκτωρος Ουγκό 55 Μεταξουργείο

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

La Divina, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Aria Hotels: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο La Divina υποδέχεται τους επισκέπτες του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας Τα Aria Hotels, η οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων