Peterloo

Peterloo
Σε αυτήν την ταινία πρωταγωνιστής είναι η ιστορία

1η Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON και την AUDIO VISUAL

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/i3OtV4kA044

Λίγα λόγια για την ταινία

O Μάικ Λι φέρνει στη μεγάλη οθόνη την περιβόητη σφαγή του 1819 στο Σεντ Πίτερς Φιλντς του Μάντσεστερ όταν κατ’ εντολή των αρχών της πόλης η ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων διαλύθηκε με αιματηρό τρόπο.

Η ιστορική σφαγή

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του υποψήφιου για 7 Όσκαρ Μάικ Λι, το «Peterloo» είναι μια επική αναπαράσταση των γεγονότων που περιγράφουν την ιστορική σφαγή του Πίτερλου το 1819 που άλλαξε την εργατική τάξη της Αγγλίας. Η ειρηνική συγκέντρωση στην Πλατεία Σεντ Πίτερς στο Μάντσεστερ αιματοκυλίστηκε και έγινε ένα από το πιο σκοτεινά και περιβόητα επεισόδια στην ιστορία της Αγγλίας. Η βρετανική κυβέρνηση διέταξε την καταστολή της συγκέντρωσης των 80.000 ανθρώπων που ζητούσαν πολιτικές αλλαγές και μέτρα ενάντια στη συνεχώς αυξανόμενη φτώχεια με αποτέλεσμα πολλοί να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν. Η άγρια αυτή καταστολή και τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν προκάλεσαν οργή σε όλη τη χώρα και επέφεραν ακόμα μεγαλύτερη κρατική καταστολή. Η σφαγή του Πίτερλου αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τη βρετανική δημοκρατία.

Ο Μάικ Λι και το Peterloo

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μάικ Λι φέρνει στη μεγάλη οθόνη με μια σαρωτική απλότητα και σοβαρότητα ένα ιστορικό γεγονός που ξεκίνησε δημοκρατικά και έληξε με βία. Το «Peterloo» έχει δύναμη και σθένος αλλά πάνω από όλα έχει σκοπό να μιλήσει για μια αληθινή ιστορία που πρέπει να ακουστεί τώρα. Με την πολύτιμη στήριξη της Amazon, ο Μάικ Λι έκανε πραγματικότητα την πιο ακριβή του ταινία με κόστος σχεδόν 17,8 εκατ. δολάρια και ένα καστ με περισσότερους από 100 ηθοποιούς. Η Μαξίν Πικ, μία εκ των πολλών πρωταγωνιστών, αναφέρει: «Νομίζω ότι η ταινία θα ανοίξει τα μάτια του κόσμου. Μόλις έμαθα ότι ο Μάικ Λι θα γυρίσει μια ταινία για την ιστορία αυτή, του έστειλα αμέσως μια καρτ ποστάλ ζητώντας του να είμαι μέρος της ταινίας και μου απάντησε πως μόλις ξεκινούσε τα γυρίσματα θα επικοινωνούσε μαζί μου, όπως και έγινε».

Πρόκειται για μια ταινία που το κεντρικό της μήνυμα είναι η επικοινωνία των ανθρώπων, η ενότητα και η έννοια της συλλογικότητας. Η μόνη λύση είναι η συλλογική δράση που πρέπει να προκύπτει μετά από συζήτηση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ταινία δεν έχει έναν κεντρικό πρωταγωνιστή, αφού τον ρόλο του πρωταγωνιστή τον έχει η ίδια η ιστορία. Για τον Μάικ Λι είναι μια ταινία για τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της ανθρωπότητας, τον αιώνιο αγώνα για αγάπη, συντροφικότητα, εντιμότητα και για την εναντίωση στην εξουσία, τη διαφθορά, την απληστία και τον κυνισμό. Το «Peterloo» είναι μια γιορτή για τη δύναμη της ελπίδας και ένας θρήνος για την ανεξάντλητη ανάγκη του ανθρώπου για καταστροφή.

Το ψηφιακό Peterloo

Τα special effects είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας. Στην πραγματική συγκέντρωση υπήρχαν 80.000 άνθρωποι ενώ στα γυρίσματα της ταινίας 200 κομπάρσοι. Η ψηφιακή επεξεργασία έδωσε μια πιο αληθοφανή εικόνα για την εποχή. Τα σκηνικά είναι «χτισμένα» ψηφιακά. Η παραγωγή, έχοντας στη διάθεσή της εικόνες από εκείνη τη εποχή, χρησιμοποίησε τις πληροφορίες και έφτιαξε ένα πιστό αντίγραφο της ατμόσφαιρας, με το φως και τη θερμοκρασία των χρωμάτων. Ένα μικρό κομμάτι των σκηνικών ήταν αλήθεια στημένο, ενώ όλο το υπόλοιπο έγινε ψηφιακά.

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία / Σενάριο Μάικ Λι
Παραγωγή Τζόρτζίνα Λόου
Ηθοποιοί Ρόρι Κινίαρ, Μαξίν Πικ, Νιλ Μπελ, Φίλιπ Τζάκσον
Φωτογραφία Ντικ Πόουπ
Μοντάζ Τζον Γκρέγκορι
Διεύθυνση Παραγωγής Σούζι Ντέιβις
Μουσική Γκάρι Γιέρσον
Διάρκεια 154’
Διανομή ΟDEON
Είδος Ιστορική, Δραματική

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ LIVE ΣΤΟ CAJA DE MUSICA

ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ LIVE ΣΤΟ CAJA DE MUSICA ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   Ο Μιθριδάτης επιστρέφει ζωντανά, στη μουσική σκηνή Caja De Musica. Σας προσκαλούμε όλους, σε ένα φαντασμαγορικό Live, να γίνετε

Stavento – Για Σένα

  Stavento – Για Σένα Καινούρια digital κυκλοφορία δια χειρός Stavento Οκτώ χρόνια μετά το τελευταίο του album με τίτλο «Ακόμα Ονειρεύομαι», ο Μιχάλης Stavento επιστρέφει με το 9ο κατά σειρά ολοκληρωμένο του μουσικό project με

ΑΛ – ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ | CHRISTMAS THEATER

ΑΛ – ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2024 CHRISTMAS THEATER ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ   Αυτό είναι μια μεγάλη είδηση! Το ΑΛ – ΤΣΑΝΤΙΡΙ επιστρέφει! Και μαζί του