«Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου»

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018

«Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου»

του Δημήτρη Κουρτάκη

με τον Άρη Σερβετάλη

 Οι «Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου», μετά τη μεγάλη τους επιτυχία, επιστρέφουν στην Πειραιώς 260 για τρίτη φορά!

Μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές επιτυχίες του Φεστιβάλ Αθηνών, πριν από την επικείμενη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Vie στην Ιταλία, η παράσταση «Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου» επιστρέφει στην Πειραιώς 260, για 15 παραστάσεις από 28/11 έως 16/12.

Διατρέχοντας το πεζογραφικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, ο Δημήτρης Κουρτάκης δημιουργεί μία παράσταση πολυμέσων με ένα διεθνές επιτελείο σημαντικών συνεργατών και τον Άρη Σερβετάλη,που ξεχώρισε για τη σπαρακτική και καθηλωτική ερμηνεία του μπεκετικού λόγου, μέσα σ’ ένα εντυπωσιακά αρχιτεκτονημένο σκηνικό τοπίο.

Ένας περφόρμερ αποχωρισμένος από τον κόσμο, χρησιμοποιεί το σώμα του ως υλικό και πεδίο για πείραμα, μέχρι την οριστική διάλυση του Εαυτού και την εξάντληση των λέξεων, σε έναν χώρο στον οποίο προσπαθεί, διαρκώς και μάταια, να κατοικήσει: ένανμη-τόπο. Μέσα στο εκμαγείο του εσωτερικού ενός διώροφου κτίσματος, ο περφόρμερ κινηματογραφεί, σαν άλλος Κραπ, τον εαυτό του και τον χώρο. Οι θεατές προσκαλούνται σε μια λαθραία και απατηλή θέαση, αφού σύντομα ανακαλύπτουν ότι και αυτοί μοιράζονται τη συνθήκη του: είναι και οι ίδιοι έγκλειστοι στον δικό τους προθάλαμο – σε μια μάταιη αναμονή.

Κριτικές

 

Ο Δημήτρης Κουρτάκης δεν επιδίωξε ακόμη μια αναφορά στον Ιρλανδό στοχαστή, αλλά δημιούργησε στην Πειραιώς μία εξαιρετική εγκατάσταση λόγου και χώρου που εγκλώβισε και ανέδειξε τον γνωστό μας κύριο με το αρχικό Κ. στη μορφή και το σώμα του Άρη Σερβετάλη.

Γρηγόρης Ιωαννίδης, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 24/7/2017

 

Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος Έλληνας -ακόμη και ξένος- ηθοποιός θα μπορούσε να πετύχει αυτό που κατάφερε ο ΆρηςΣερβετάλης δίνοντας μία τόσο εσωτερική και ταυτόχρονα ρευστή και βαθιά ψυχαναλυτική ερμηνεία στον ήρωά του. […] Οι «Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου» ήταν ίσως ο καλύτερος θεατρικός επίλογος για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.

Γεωργία Οικονόμου, tospirto.net, 21/7/2017

 

Ο Δημήτρης Κουρτάκης με την παράσταση αυτή -για να παραφράσω τον Μπέκετ- «προσπάθησε ξανά, πέτυχε ξανά, πέτυχε καλύτερα». […] Την είδα δύο φορές -τη δεύτερη μου άρεσε ακόμα περισσότερο. Όταν ξαναπαιχτεί, θα την ξαναδώ. Να είστε και εσείς εκεί. Αυτά -προσέξτε!- δεν τα χάνει κανείς. Είναι γεγονότα.

Γιώργος Σαρηγιάννης, Το Τέταρτο Κουδούνι, 21/7/2017

 

Εξαιρετικό δείγμα installationperformanceart, αξιοποιεί την «αρχιτεκτονική» κατασκευή και το livevideo, και σε συνδυασμό με την έξοχη, κινησιολογική (κατά κύριο λόγο) ερμηνεία του Άρη Σερβετάλη, προτείνει μία «Ιδέα» του μπεκετικού ανθρώπου. […] Να μία παράσταση που φυσιολογικά θα έπρεπε να έχει ήδη βρει το δρόμο της προς τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και θέατρα.

Ματίνα Καλτάκη, monopoli.gr, 11/06/18

 

Παρότι βλέπαμε κάτι δυστοπικό και ζοφερό, ήμασταν καθηλωμένοι: σε όλο αυτό το (για μια ακόμη φορά) απίστευτο που έκανε ο Άρης Σερβετάλης, το πειραματικό, ναι, αλλά γοητευτικό.[…]Και ναι, ήταν η πιο πλήρης θεατρική ολοκλήρωση της σεζόν στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Όλγα Σελλά, monopoli.gr, 19/7/2017

 

Η συγκλονιστική παράσταση του Δημήτρη Κουρτάκη ριζώνει βαθιά μέσα στο σύμπαν του Μπέκετ.

Ελένη Πετάση, clickatlife.gr, 01/08/17

O Δημήτρης Κουρτάκης, βασισμένος σε κάποια θραύσματα λόγου από τα πεζά του Μπέκετ, αποπειράται κάτι πολύ σημαντικό τόσο για τα δεδομένα ενός σκηνοθέτη όσο και ενός φεστιβαλικού θεσμού: καταθέτει ένα μεγάλο παραξένισμα. Αποπειράται, δηλαδή, κάτι σημαντικό όσο και πειραματικό, τολμηρό όσο και σεμνό, σπάνιας σύλληψης όσο και υλοποίησης.

Ιλειάνα Δημάδη, Αθηνόραμα, 19/07/17

 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Δημήτρης Κουρτάκης
Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Κουρτάκης, Ελένη Παπάζογλου, Αναστασία Τζέλλου
Βίντεο: Jérémie Bernaert

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Φωτισμοί: Scott Bolman

Καλλιτεχνική συνεργασία: Έφη Μπίρμπα
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη
Βοηθός σκηνογράφου: Βάσια Λύρη
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Νομικού

Επικοινωνία: Κατερίνα Αποστολοπούλου, Ευαγγελία Σκρομπόλα

 

Ερμηνεία: Άρης Σερβετάλης

 

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: 28 Νοεμβρίου 2018

Ημερομηνίες: 28 Νοεμβρίου – 16 Δεκεμβρίου 2018

Ώρες παραστάσεων:Τετ-Κυρ 21:00

Διάρκεια: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 20€, Φοιτητικό 15€, Άνεργοι-Ατέλεια 15€

Πώληση εισιτηρίων στη Viva.gr: https://bit.ly/2RtkwIj

 

Πειραιώς 260, Χώρος Δ’

Άγιος Ιωάννης Ρέντης 182 33

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα