ΛΟΡΚΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ

ΛΟΡΚΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, 8μμ

Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum

Αίθουσα Συναυλιών ΛΟΥΛΗ ΨΥΧΟΥΛΗ

 

Στις 8 Δεκεμβρίου στο Athenaeum, ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης στο τραγούδι και ο Νίκος Χατζηελευθερίου στην κιθάρα, μας παρουσιάζουν μια διαδρομή στο μελοποιημένο από Έλληνες συνθέτες έργο του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα. Τα περισσότερα ποιήματα του έχουν αποδοθεί για κιθάρα και φωνή, το παραδοσιακό όργανο έκφρασης της Ανδαλουσίας. Ο Λόρκα, ο αβαντ-γκαρντ ποιητής της «γενιάς του 27» ή αλλιώς της «Αργυρής Εποχής» της ισπανικής λογοτεχνίας είναι ένας από τους πιο αγαπητούς ποιητές στη χώρα μας και ως εκ τούτου έχει μελοποιηθεί από σειρά καταξιωμένων συνθετών. Όπως μας λέει και ο Μαμαγκάκης «σαν Μεσογειακός ποιητής, ο Λόρκα μας άρπαξε από την καρδιά και το μυαλό».

 

Η ποίηση του Λόρκα που διακρίνεται για τη λυρικότητα και την πανανθρώπινη δύναμη μιλά για οικουμενικά θέματα όπως τα πάθη, τους έρωτες, τους αγώνες, τις παραδόσεις και τη φύση, εμπεριέχει ρυθμό και μουσικότητα. Η αφετηρία στάθηκε ο «Ματωμένος γάμος» του Θεάτρου Τέχνης το 1948 και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Η συνέχεια περνά από σημαντικούς σταθμούς του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Μια σειρά τραγουδιών των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Χατζιδάκι, Λεοντή, Γλέζου κ.α., σε επιλογή και ιστορική επιμέλεια του σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη.

Βασίλης Νικολαΐδης, τραγούδι

Νίκος Χατζηελευθερίου, κιθάρα

Νίκος Χατζηελευθερίου

Σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη στο Εθνικό Ωδείο, Ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο στο Ωδείο Atheneaum. Έχει στο ενεργητικό του πλήθος εμφανίσεων, κυρίως με σύνολα μουσικής δωματίου, συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και διοργανώσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ηχογραφήσεις, δισκογραφία και εκδόσεις.

Από το 2005 έχει ιδρύσει και διευθύνει το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble, με πληθώρα εμφανίσεων στα μουσικά πράγματα, αναδεικνύοντας σειρά πρωτότυπων σύγχρονων  έργων και μια σειρά μεταγραφών από διάφορα στυλ και εποχές της μουσικής. Όπως για παράδειγμα τη Μουσική Προσφορά του Μπαχ (Musikalisches Opfer BWV 1079), Το καταραμένο φίδι του Μάνου Χατζιδάκι, Το φάντασμα της Μασσαλίας του Γ. Αγγελάκη, Αρχαία ελληνική μουσική κ.ά.

Έχει συνθέσει και παρουσιάσει μουσική για κιθάρα, μουσικά σύνολα, κύκλους τραγουδιών (σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη, Φ. Πεσσόα, Γ. Α. Μπέκερ κ.ά)  καθώς και για θεατρικές παραστάσεις (Φ. Γ. Λόρκα- Γέρμα, Σαίξπηρ- Βασιλιάς Ληρ, Αριστοφάνης- Όρνιθες και Αχαρνής για παιδιά κ.ά). Διδάσκει στο Εθνικό  Ωδείο Αθηνών και στα Δημοτικά Ωδεία Κορυδαλλού και Μοσχάτου, έχοντας ήδη αναδείξει μια τάξη κιθαριστών με έντονη παρουσία. Ετοιμάζει ένα νέο δίσκο για το σύνολο Guitarte με κοντσέρτα Μπαρόκ το οποίο θα δημοσιευτεί σύντομα. Έχει παρουσιάσει και εκδώσει μεταγραφές για κιθαριστικό σύνολο, των συνθετών Γ. Σ. Μπαχ, A. Κορέλλι κά. Πρόσφατα εκδόθηκε το CD Vertigo, ένας κύκλος τραγουδιών του, σε ποίηση του Ισπανού ποιητή Γ. Α. Μπέκερ.

Βασίλης Νικολαΐδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στο Παρίσι, ειδικευόμενος στην όπερα. Αρχής γενομένης το 1985, κυρίως με μουσικά έργα, έχει σκηνοθετήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 70 παραγωγές. Από το 1991 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, από το 1992 με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και από το 2000 με το Εθνικό Θέατρο. Έχει συνεργαστεί, επίσης, με άλλα ελληνικά θέατρα (Πόρτα, Τέχνης, ΚΘΒΕ, Αμόρε, Θεσσαλικό Θέατρο κ.ά.), το Φεστιβάλ Αθηνών και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ελληνικών πόλεων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Μαρία Κάλλας, Οι μεταμορφώσεις μιας τέχνης» (1983). Εργάστηκε ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο Γ΄ Πρόγραμμα (από το 1984) και ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο (από το 1988). Επιμελήθηκε τα προγράμματα της Ορχήστρας των Χρωμάτων, αρκετές κυκλοφορίες δίσκων και έγραψε άρθρα σε πολιτιστικά περιοδικά (Τέταρτο, Δίφωνο κ.ά.). Έχει διδάξει υποκριτική σε νέους τραγουδιστές στο Ωδείο Athenaeum και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου. Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου (1998) και με το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν» (2000). Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΕΛΣ (1994), για την οποία, στο διάστημα 1991-2012, σκηνοθέτησε 19 παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών έντεκα λυρικών έργων, μεταξύ των οποίων: Un ballo in maschera, Adriana Lecouvreur, Ο βαφτιστικός, Les contes d’Hoffmann, Anna Bolena, Il trovatore, Carmen, Nabucco (Ηρώδειο, 2010-11). Σκηνοθέτησε τις πρώτες παρουσιάσεις από την ΕΛΣ των έργων Η «όπερα του ζητιάνου» του Τζων Γκέυ (1996-97) και «Ο γυρισμός» του Αργύρη Κουνάδη (1990-91). Παράλληλα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσίασε μεταξύ άλλων τα έργα, «Αριάδνη στη Νάξο», μελόδραμα του Μπέντα (1993, Α’ Ελληνική Παρουσίαση), «Ανθρώπινη φωνή», όπερα του Φράνσις Πουλένκ 1994), «Τραβιάτα», όπερα του Βέρντι (1995), «Αντιγόνη», όπερα του Μίκη Θεοδωράκη (1999, α’ παρουσίαση), «Φαίδρα» του Ρίτσου (2002), «Σελεστίνα» του Ντε Ρόχας (2007).

 

Πληροφορίες:

Αίθουσα Συναυλιών ΛΟΥΛΗ ΨΥΧΟΥΛΗ, Κέντρο Athenaeum

Αδριανού 3 , 10555 Θησείο

Είσοδος € 10 – φοιτητικό € 5

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

“Οι σκέψεις του Θεού” CHEAPART

“Οι σκέψεις του Θεού”  Από 13 έως 23/12  Η έκθεση “Οι σκέψεις του Θεού” είναι ένα συναρπαστικό σύνολο που συγκεντρώνει τα πολυδιάστατα εικαστικά αφηγήματα των

Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, ηθοποιός

Η Ευαγγελία Ανδρεαδάκη μας μιλάει για την ζωή της, την τελευταία της δουλειά, το θέατρο, τον κινηματογράφο που της χάρισε ένα βραβείο, αλλά και τα