H ελληνική τέχνη από το Α έως το Ω

H ελληνική τέχνη από το Α έως το Ω

της Αλεξάνδρας Κολλάρου

Μέχρι πόσων χρόνων μπορείς να θεωρείσαι νέος καλλιτέχνης; Ποια είναι η δουλειά ενός κιουρέιτορ; Τι είναι οι εναλλακτικοί χώροι; Τι ρόλο παίζουν οι συλλέκτες;

Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις στο κωμικό αυτό exposé του κόσμου της ελληνικής τέχνης, γραμμένο από έναν άνθρωπο που τον έχει ζήσει από την πρώτη γραμμή.

Τα είκοσι τέσσερα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου φιλοξενούν αντίστοιχα λήμματα και έννοιες που ξεδιπλώνουν το ελληνικό εικαστικό σύστημα και τους μηχανισμούς του. Γραμμένο με χιουμοριστική διάθεση, αλλά και με αγάπη απέναντι στην τέχνη και στους εργάτες της, το βιβλίο σκιαγραφεί τους πρωταγωνιστές και αποκωδικοποιεί τα μυστικά και τις πρακτικές που συνθέτουν το εγχώριο εικαστικό τοπίο.

Περίπλοκες έννοιες αποδομούνται με πολύ απλά λόγια, ώστε ο καθένας να μπορέσει να ρίξει μια ματιά εκ των έσω στον κόσμο της τέχνης. Η συγγραφέας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και εικονογραφεί η ίδια τις έννοιες που παρουσιάζει μέσα από σπαρταριστά, ναΐφ σχέδια. Σατιρικό, ενίοτε δηκτικό, αλλά στη βάση του τρυφερό, Η ελληνική τέχνη από το Α έως το Ω είναι προϊόν είκοσι πέντε χρόνων ενεργούς ενασχόλησης στο χώρο της τέχνης. Όποια κι αν είναι η σχέση σας με την τέχνη, το μόνο σίγουρο είναι ότι το βιβλίο αυτό θα σας κάνει να γελάσετε.

Κριτικές

«Εξαιρετικό κόνσεπτ (βλ. Κ)! Θα ήθελα να παρουσιάσω το βιβλίο στην γκαλερί (βλ. Γ), αν βρω χορηγία (βλ. Χ) κρασιών».
– Δάφνη Ζουμπουλάκη, γκαλερίστα

«Σε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αυτές που ζούμε δηλαδή, η Αλεξάνδρα Κολλάρου στο βιβλίο της επιχειρεί κάτι δύσκολο: να δημιουργήσει με ανατρεπτικό, δροσερά χιουμοριστικό τρόπο μια ρωγμή στο υπάρχον σύστημα και να μας αποκαλύψει τη διαδικασία, πώς “μοιραζόμαστε” την τέχνη ως κοινωνικό αγαθό. Τα καταφέρνει περίφημα».
– Ανδρέας Μπελιμπασάκης,
δημοσιογράφος, πολεμικός ανταποκριτής

«Από το Ω μέχρι το Α της ελληνικής τέχνης θα το βρεις επίκαιρα και έξυπνα γραμμένο και εικονογραφημένο από την Αλεξάνδρα Κολλάρου στο έργο της Η ελληνική τέχνη από το Α έως το Ω».
– Νίκος Βερνίκος, εφοπλιστής, συλλέκτης

«Το διαβάζεις μονορούφι και γελάς, μα προσοχή! Το κορίτσι ξέρει πολύ καλά για τι μιλάει – και δαγκώνει».
– “Γιώργος Χαδούλης, ζωγράφος

«’Ντάξ’, τα σπάει».
– “Πέτρος Κόκκαλης,
γενικός γραμματέας Οργάνωση ΓΗ

Διεύθυνση: Ακαδημίας 69, Αθήνα

Τηλ. Επικοινωνίας: 211 40 98 047 – 6932 079 542 – 6948 067 792

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα»

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ  «Ο φίλος μου ο Μπρα» Κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group Κυκλοφορεί το καινούργιο τραγούδι του Νίκου Ζιώγαλα από το Ogdoo Music Group. Σε στίχους και μουσική που έγραψε ο