TUFTLAND

H ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018’

Scandinavian International Film Festival

 Όλοι οι δρόμοι οδηγούν κάπου …εκτός από το δρόμο προς την

TUFTLAND

(Kyrsyä)

22 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους

Δείτε το trailer ΕΔΩ

 

Βραβεία – Συμμετοχές:

  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού στο Horrorant Film Festival “Νύχτες Τρόμου” στην Αθήνα
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Scandinavian International Film Festival
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Arizona Underground Film Festival,
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Other Worlds Austin Film Festival στο Τέξας
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Cinemafantastique Film Fest στο Βανκούβερ

 

Σύνοψη

Βρισκόμενη εν μέσω μιας αποτυχημένης σχέσης, αδιάφορων σπουδών και οικονομικών προβλημάτων, η πεισματάρα φοιτήτρια κλωστοϋφαντουργίας Ιρίνα, αποφασίζει να δεχτεί μια πρόταση για καλοκαιρινή εργασία στο απομονωμένο αλλά αυτάρκες χωριό Κυρσύα.

Ενώ η Ιρίνα καταφέρνει να βρει τα πατήματά της και αρχίζει να συνηθίζει τη ζωή στη μέση του απέραντου δάσους, οι εκ πρώτης όψεως άκακοι αλλά ιδιόρρυθμοι κάτοικοι του χωριού, αποκαλύπτουν το αληθινό τους πρόσωπο.

 

Σχετικά

 

Το Tuftland είναι μια ταινία μυστηρίου με γενναίες δόσεις από βουκολικό τρόμο αλλά και μαύρο χιούμορ βγαλμένο από το Twin Peaks.

Είναι μια Σκανδιναβική εκδοχή ταινιών όπως το The Wicker Man και το Rosemarys Baby, τοποθετημένο στα πανέμορφα και αχανή τοπία της Φινλανδίας.

Έχει ως κεντρικό γνώμονα τη γυναίκα, και ακολουθώντας τη μεταφυσική οδό, όχι μόνο αναμιγνύει τα κινηματογραφικά είδη αλλά καταπιάνεται και με τρέχοντα θέματα όπως τα δικαιώματα της γυναίκας, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη νεανική ανεργία.

Το Tuftland είναι ένα από τα χαρακτηριστικά δείγματα της Φινλανδικής κινηματογραφικής επανάστασης, της οποίας ηγείται η ανερχόμενη ανεξάρτητη σκηνή.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Neea Viitamäki.

Σκηνοθεσία: Roope Olenius

Πρωταγωνιστές: Veera W. Vilo, Saara Elina, Miikka J. Anttila

Διάρκεια: 89′

Χώρα παραγωγής: Φινλανδία

Γλώσσα: Φινλαδικά

 

Roope Olenius (Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός)

Ο Roope Olenius γεννήθηκε το 1987 και ως ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις του νέου κύματος του Φινλανδικού genre κινηματογράφου.

Αφού αποφοίτησε από τη New York Film Academy το 2013, ο Olenius επέστρεψε στη Φινλανδία, όπου εργάστηκε με μερικούς από τους πιο αναγνωρισμένους σκηνοθέτες σε κινηματογράφο και τηλεόραση.

Είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας παραγωγής Bright Frame Pictures.

Το Tuftland είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός στα μικρού μήκους Kaverille Kanssa, Dia-Cide και Valinnan Vaikeus.

Δήλωση σκηνοθέτη:

«Η ιστορία όχι μόνο καταπιάνεται με πολύ σοβαρά ζητήματα, αλλά το κάνει και με μια ωμή αντικειμενική φωνή, κάτι που είναι εξ αρχής συναρπαστικό.

Ήταν σημαντικό για μένα να πω ακριβώς αυτή την ιστορία, στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μου, δίνοντάς μου την ευκαιρία να “ρίξω” στο φιλμ τα προσωπικά μου ερωτήματα και ταυτόχρονα να γίνω καλύτερος άνθρωπος.

Αν και η ιστορία είναι φανταστική και σε κάποιες περιπτώσεις υπερβάλει, δεν παύει να υπογραμμίζει τους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς που διέπουν όλες τις δυτικές χώρες και ειδικά την Φινλανδία, κάτι που με έκανε να συνδεθώ ακόμα περισσότερο με την ιστορία.

Η δυνατότητα να κάνω ένα φιλμ που θα προκαλέσει το κοινό να αμφισβητήσει τι αρχές του και την άποψή του για την ίδια τη ζωή, είναι για μένα η ίδια η έννοια του κινηματογράφου.»

Veera W. Vilo (πρωταγωνίστρια)

Η Veera W. Vilo γεννήθηκε το 1990, είναι ηθοποιός, παραγωγός και πρώην αθλήτρια της εθνικής ομάδας γυμναστικής. Αφότου αποσύρθηκε από τον αθλητισμό στο αποκορύφωμα της καριέρας της, η Vilo αποφάσισε να κυνηγήσει την ηθοποιία ξεκινώντας σπουδές στο University of Wales Trinity Saint David, απ’ όπου αποφοίτησε το 2014. Επιστρέφοντας στη Φινλανδία, έγινε ένα σημαντικό γρανάζι στο νέο κύμα του του ανεξάρτητου genre σινεμά της χώρας, συμμετέχοντας σε πολλές ταινίας, τόσο ως ηθοποιός όσο και ως παραγωγός.

Οι σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της ήταν οι ρόλοι της στα Bunny the Killer Thing, Etsinnässä και Love Records, ενώ προσεχώς θα τη δούμε στο δραματικό θρίλερ Punainen Kohina και στο φανταστικό θρίλερ τρόμου Backwood Madness.

Δήλωση πρωταγωνίστριας:

 

«Το Tuftland είναι ένα φιλμ με επίκεντρο τη γυναίκα, κάτι που χρειάζεται όχι μόνο ο χώρος αλλά η ίδια η κοινωνία. Αρκετός κόσμος έχει ήδη ξεσηκωθεί για τα όσα συμβαίνουν στις γυναίκες αμφισβητώντας το τι είναι πραγματικά φεμινιστικό. Για εμένα, φεμινιστικό φιλμ δε σημαίνει ότι στην πλοκή του δε μπορεί να συμβούν άσχημα πράγματα σε μια γυναίκα. Αντιθέτως, αυτός είναι ένας τρόπος για να τονίσεις τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεσαι.

Ο ρόλος της Ιρίνα ήταν ψυχολογικά και σωματικά απαιτητικός, κάτι που επιθυμώ να κάνω σε όλη μου τη καριέρα. Έχοντας συρθεί και τρέξει στα χώματα και στα δάση όλο το καλοκαίρι, μπορώ πια πραγματικά να συμπάσχω με τα όσα πέρασε ο Leonardo DiCaprio στο The Revenant!.»

Fun Facts

Το Κυρσύα είναι μια πραγματική τοποθεσία στη Φινλανδία αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτή της ιστορίας. Ωστόσο αν το γκουγκλάρετε, δε θα βρείτε παρά ελάχιστες πληροφορίες γι’ αυτό. Ανατριχιαστικό!

Στο χώρο των γυρισμάτων δεν υπήρχαν ντουζ, έτσι ηθοποιοί και συντελεστές χρησιμοποιούσαν μια παλιά σάουνα και μια κοντινή λιμνούλα. Αφού τέλειωσαν τα γυρίσματα, έμαθαν ότι η λιμνούλα αποτελεί μέρος όπου ζουν πολλά φίδια!

 

Το θεατρικό έργο προτάθηκε στον Roope Olenius από τον Miikka J. Anttila που είχε το ρόλο του Pertti στη παράσταση της Neea Viitamäki. Τόσο ο Olenius όσο και η Viitamäki ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της κινηματογραφικής μεταφοράς, με τον Anttila να επιστρέφει κρατώντας τον ίδιο ρόλο και στη ταινία.

 

Η γεωγραφική θέση της Φινλανδίας και η εποχή γυρισμάτων επέτρεψε του συντελεστές να κάνουν γυρίσματα υπό το φως του ήλιου ακόμα και επί 16 ώρες τη μέρα. Έτσι, αυτά ολοκληρώθηκαν μόλις σε 36 μέρες.

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Pearl Jam “Wreckage”

Pearl Jam “Wreckage”   Από το πολύ-αναμενόμενο άλμπουμ “Dark Matter” που κυκλοφορεί αύριο, στις 19.04.2024.     ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ “WRECKAGE” ΨΗΦΙΑΚΑ https://pearljam.lnk.to/wreckagegrePR   Dark Matter

Farewell / Εν τόπω χλοερώ

Farewell / Εν τόπω χλοερώ Από τους δημιουργούς του Nostalgia Generation   Πρεμιέρα: Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 Θέατρο 104    Προπώληση εισιτηρίων στο more.com  

ZΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ-ALMA VIVA  από την WEIRDWAVE

ZΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ-ALMA VIVA στους κινηματογράφους  από την WEIRDWAVE   Μία ταινία για μάγισσες και ανεξάρτητες γυναίκες. Μια απαράμιλλη ιστορία ενηλικίωσης   * ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ-EBΔΟΜΑΔΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της Νεφέλης Μαϊστράλη

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της Νεφέλης Μαϊστράλη Θέατρο Βεάκη 11 Μαΐου – 9 Ιουνίου Με χιούμορ, ελαφράδα και σκωπτική διάθεση απέναντι σε μια συλλογική μνήμη που είναι