«Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ» @ «Chalkos Gallery»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΡΕΣΤΕΤΖΗΣ

«Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ»

 Παράταση έκθεσης μέχρι το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου

 Μεγάλη επιτυχία σημειώνει η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή «Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ» με πορτραίτα, στην αίθουσα τέχνης «Chalkos Gallery» στη Θεσσαλονίκη και λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού παίρνει παράταση μέχρι το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου.

Μια έκθεση που έχει επιμεληθεί ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.

Ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής αναφέρει σχετικά με την επιτυχία της έκθεσης και την ανταπόκριση του κοινού:

«Το γεγονός της έκθεσης στην Chalkos Gallery, στη Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει την αναδρομική μου έκθεση με τίτλο “Η ασκητική του βλέμματος” με την επιμέλεια του αγαπητού φίλου Γιώργο Μυλωνά έχοντας ως θέμα το πορτραίτο, συνοδεύεται με μια ζωντανή ενεργή καθημερινή δράση μέσα στην γκαλερί, που έχει να κάνει με την δημιουργία νέων πορτρέτων με ανθρώπους που έρχονται για να δουν την έκθεση. Ένας από τους στόχους είναι να έρθει η δημιουργία του έργου τέχνης σε άμεση σχέση με τον κόσμο, όπου για πρώτη φορά βλέπει ζωντανά την εξέλιξη ενός πορτραίτου με λάδι από την αρχή μέχρι το τέλος. Όποιος από τους επισκέπτες θέλει μπορεί να σχεδιάσει τους ανθρώπους που ποζάρουν και να γίνει αυτό τελικά αφορμή να κουβεντιάσουμε ζητήματα σχεδίου, τέχνης και φιλοσοφίας. Ο χώρος της εργασίας είναι εξωστρεφής με την παρουσία κοινού μέσα στην γκαλερί, οι απαιτήσεις όμως της εσωτερικής εργασίας είναι υψηλές για αυτό και η όλη προσπάθεια είναι εξαιρετικά επίπονη και έντονη. Το αίτημα είναι το Φως. Θέλω ο άνθρωπος να ζωγραφίζεται λουσμένος μέσα στο Φως. Έχω την ευκαιρία να δω συγκεντρωμένο ένα μεγάλο σύνολο των έργων που έχω κάνει τα τελευταία τριάντα χρόνια και να δω πως πλησίασα αυτό το πρόβλημα και πως μπορώ να το απαντήσω σήμερα. Η πρόκληση είναι μεγάλη γιατί πλέον γνωρίζω ότι ζωγραφίζω έχοντας απέναντι μου κατ’ ουσία όχι το μοντέλο που ποζάρει αλλά τον ίδιο μου τον εαυτό, δηλαδή τα ερωτήματα και τις αγωνίες μου, που με καλούν να τα απαντήσω από ένα μεγαλύτερο βάθος με ένταση και αλήθεια.»

 

Ο Κώστας Παρχαρίδης από την Αίθουσα Τέχνης Chalkos Gallery στη Θεσσαλονίκη αναφέρει για την εποικοδομητική συνεργασία με τον ζωγράφο:

«Η συνεργασία μας με τον Κωνσταντίνο Κερεστετζή ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 με την επιτυχημένη  ατομική έκθεση του στην Chalkos Gallery με τίτλο Άγιον Όρος, ζωγραφική. Κατά τη διάρκεια εκείνης της έκθεσης είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά και να συζητήσουμε σε βάθος διάφορα θέματα και κυρίως αυτά που αφορούν τη ζωγραφική. Σε κάποια από αυτές τις συζητήσεις ο Κερεστετζής μου ανέφερε την ιδέα της ζωντανής δημιουργίας πορτρέτων  που είχαν υλοποιήσει το 2011 στην Αίθουσα Τέχνης Γαβράς. Ο σπόρος είχε πέσει και πολύ σύντομα είχαμε αποφασίσει να κάνουμε μια έκθεση με θέμα το πορτρέτο και στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 2018. Η  έκθεση με τίτλο Η Ασκητική του Βλέμματος  που εγκαινιάστηκε στις 14/12  περιλαμβάνει εξήντα τέσσερα έργα (Λάδια, σχέδια, ακουαρέλες) ξεκινώντας από έργα του 1988 μέχρι αυτά του 2018. Τα περισσότερα έργα μας τα πρόσφεραν, προς έκθεση συλλέκτες που αγαπούν το έργο του Κ. Κερεστετζή και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Να σημειώσω ότι στην έκθεση παρουσιάζεται και μια μικρή ενότητα από τη Σπουδή στο Πράδο και έτσι δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να δει ζωντανά έργα αυτής της φάσης μετά την έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε το 2009. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τον κατάλογο της έκθεσης μας που περιλαμβάνει ένα σημείωμα του μεγάλου Αλέκου Φασιανού για τον Κ. Κερεστετζή, την εμπειρία δημιουργίας του πορτρέτου από τον Κ. Κερεστετζή, του Πρύτανη του πανεπιστημίου City του Λονδίνου, Κώστα Γραμμένου, μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καλλιτέχνη στον ιστορικό τέχνης Γιώργο Μυλωνά και φυσικά τα περισσότερα πορτρέτα της έκθεσης καθώς και πολλά που δεν μπορέσαμε να έχουμε. Αυτό όμως που κάνει την έκθεση μας ξεχωριστή είναι η ιδέα του 2011 που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να νοιώσουν ότι δεν είναι σε μια γκαλερί αλλά σε ένα εργαστήριο ζωγράφου. Ο Κερεστετζής δεν κάνει ότι ζωγραφίζει στην γκαλερί. Δουλεύει σκληρά προσπαθώντας να ζωγραφίσει το φώς πάνω στα μοντέλα…! Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη τόσο ως θεατές όσο και ως μοντέλα, σε βαθμό που με χαρά αναγκαστήκαμε να δώσουμε έναν μήνα παράταση μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου για να μην αφήσουμε παραπονεμένο. Να σημειώσω ότι αν κάποιος θέλει να ποζάρει δεν έχει υποχρέωση αγοράς αλλά αν θέλει το πορτρέτο του μπορεί να το αγοράσει με μια έκπτωση.»

 

Στην έκθεση ζωγραφικής «Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ» ο Κωνσταντίνος Κερεστετζής επιχειρεί να δείξει όχι μόνο όψεις του πορτρέτου, αλλά και να μοιραστεί το μυστήριο της ζωγραφικής εμπειρίας με το κοινό, έξω από την «ασφάλεια» του εργαστηρίου.  Μέχρι το  Σάββατο 16 Φεβρουαρίου θα ζωγραφίζει τα πρόσωπα των ανθρώπων που θα συναντήσει στον χώρο της γκαλερί, παρουσία κοινού. Τα έργα αυτά θα εκτεθούν με τη σειρά τους, συμπληρώνοντας την ενότητα όσων ανήκουν πλέον σε συλλογές και παραχωρήθηκαν για να μπορέσει να πλαισιωθεί με πληρότητα η έκθεση.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 

Τρίτη με Παρασκευή 11.00 με 15.00 και 18.00 με 21.00

Σάββατο 11.00 με 15.00

Κυριακή με Δευτέρα κλειστά

Chalkos Gallery

Ιουστινιανού 21

Τηλέφωνο 2310 250956

[email protected]

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

          ΣΤΟ 24ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ                                                   ΜΕ 6 ΤΑΙΝΙΕΣ     Η Weirdwave  συμμετέχει με έξι ταινίες καταξιωμένων αλλά και νέων, πολλά υποσχόμενων δημιουργών,

«Anna & Margot» της Κωνσταντίνας Ράικου

«Anna & Margot» Θεατρικό έργο της Κωνσταντίνας Ράικου εμπνευσμένο από το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» Σκηνοθεσία Γιώργος Δρίβας Από 3 Απριλίου 2024 Θέατρο Βαφείο –