Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο

0

Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο

 Από τον ελληνικό Εμφύλιο και το Μακεδονικό,

μέχρι τα διλήμματα της Τουρκίας και το Κόσοβο.

 Ένα βιβλίο-οδηγός για τα Βαλκάνια και το ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας  και της Κίνας στις τοπικές διενέξεις.

 

Στα βιβλιοπωλεία από τις 4 Μαρτίου από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Επειδή ζούμε στον κόσμο που διαμόρφωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ψυχρός Πόλεμος που τον ακολούθησε απασχολεί έντονα ερευνητές και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Λείπουν, ωστόσο, ειδικές μελέτες για περιοχές όπως τα Βαλκάνια που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη μέχρι σήμερα.

 

Πώς εκφράστηκε ο Ψυχρός Πόλεμος στην περιοχή; Τι μας κληροδότησε από άποψη ιδεολογίας, οικονομίας, πολιτισμού; Με ποια κίνητρα και κάτω από ποιες πιέσεις χωρίστηκαν οι βαλκανικές χώρες σε διαφορετικούς συνασπισμούς; Τι σήμαινε αυτή η περίοδος για την Ελλάδα και τις σχέσεις της με τα γειτονικά βαλκανικά κράτη;

 

Αυτά και άλλα καίρια ερωτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο του βιβλίου που παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος στο ελληνικό κοινό με πολύ πρόσφατα αποτελέσματα ερευνών σε διεθνή αρχεία. Δεκαέξι διακεκριμένοι ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες από διάφορες χώρες συνεργάστηκαν σε αυτή την πρωτότυπη επίτομη έκδοση επιλέγοντας σύνθετα θέματα για να φωτίσουν το πρόσφατο παρελθόν της περιοχής διευκολύνοντας ταυτόχρονα την κατανόηση του παρόντος.

Το βιβλίο Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο, ο νέος τίτλος της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, δείχνει πώς στα ψυχροπολεμικά Βαλκάνια συνδυάστηκαν τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις των υπερδυνάμεων με τα εθνικά ενδιαφέροντα των βαλκανικών χωρών που αξιοποίησαν κάθε ευκαιρία διεθνούς έντασης και ύφεσης για να διαμορφώσουν εθνικές πορείες προς τον καπιταλισμό ή τον κομμουνισμό χωρίς να παραμελούν, παράλληλα, διμερείς και περιφερειακές τριβές.

Το συλλογικό έργο

ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ

σε επιμέλεια των

Svetozar Rajak, Κωνσταντίνας Ε. Μπότσιου,

Ειρήνης Καραμούζη & Ευάνθη Χατζηβασιλείου

κυκλοφορεί στις 4 Μαρτίου από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.