Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης

Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης
Alita: Battle Angel

14 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους από την ODEON

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/ud1FAm7Gs7o

Ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ και ο Τζέιμς Κάμερον ενώνουν ένα all-star cast και φέρνουν στη μεγάλη οθόνη το 3D blockbuster της χρονιάς

 

Λίγα λόγια για την ταινία

Από τους οραματιστές δημιουργούς Τζέιμς Κάμερον (Avatar) και Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ (Αμαρτωλή Πόλη), έρχεται η Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης, μια επική περιπέτεια για την ελπίδα και τη δύναμη. Όταν η Αλίτα (Ρόζα Σάλαζαρ) ξυπνά χωρίς να θυμάται ποια είναι σε έναν μελλοντικό κόσμο που δεν αναγνωρίζει, την περιμαζεύει ο Ίντο (Κριστόφ Βαλτς), ένας ευγενικός επιστήμονας που αντιλαμβάνεται ότι κάπου μέσα σε αυτό το ανθρωποειδές κρύβεται η καρδιά και η ψυχή μιας νεαρής γυναίκας με ξεχωριστό παρελθόν. Καθώς η Αλίτα μαθαίνει να περιπλανιέται στη νέα της ζωή και στους επικίνδυνους δρόμους της Άιρον Σίτι, ο Ίντο προσπαθεί να την προφυλάξει από το αινιγματικό παρελθόν της, τη στιγμή που ο «περπατημένος» νέος της φίλος Χιούγκο (Κίαν Τζόνσον) είναι διατεθειμένος να τη βοηθήσει να ξυπνήσει τις μνήμες της. Μόνο όταν οι φονικές και διεφθαρμένες δυνάμεις της πόλης καταδιώκουν την Αλίτα, εκείνη ανακαλύπτει ένα στοιχείο για το παρελθόν της – έχει μοναδικές πολεμικές ικανότητες και αυτοί που είναι στην εξουσία θα κάνουν τα πάντα για να τις υποτάξουν. Αν καταφέρει να τους ξεφύγει, ίσως να είναι το κλειδί για τη σωτηρία των φίλων της, της οικογένειάς της και του κόσμου που έμαθε να αγαπά.

Η μάχη ξεκινά

Οι δύο κορυφαίοι δημιουργοί του σήμερα, Τζέιμς Κάμερον και Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, ενώνουν τις δυνάμεις τους και την αγάπη τους για τις δυναμικές γυναίκες ηρωίδες και προσφέρουν ένα υπερθέαμα γεμάτο ασταμάτητη δράση και έντονο συναίσθημα. Οι δημιουργοί προσκαλούν τους θεατές να μπουν σε μια φανταστική μητρόπολη του μέλλοντος με πλούσια οπτικά εφέ και απίστευτη 3D κινηματογράφιση.

Η περιπέτεια ξεκινά όταν ένας επιστήμονας ανακαλύπτει μια δεύτερη ευκαιρία στην πατρότητα, σώζωντας ένα ανθρωποειδές (cyborg) κορίτσι που μπορεί το σώμα της να μη λειτουργεί πια αλλά το ανθρώπινο μυαλό της παλεύει να την κρατήσει στη ζωή. Βασισμένη στο manga του Γιουκίτο Κισίρο η «Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης», η ταινία επανεφεύρει έναν μυθικό και δυστοπικό κόσμο με γιγάντια τέρατα, σκοτεινή δικαιοσύνη και συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες. «Βλέπουμε την ιστορία μέσα από τα μάτια της Αλίτα που έχουν μια αθωότητα και κοιτούν την ομορφιά των πραγμάτων. Θελήσαμε να φτιάξουμε κάτι που να μοιάζει πολύ πραγματικό, που σε μαγνητίζει, που σε ξαφνιάζει, που σου προσφέρει όλα όσα περιμένεις από μια ταινία του Κάμερον. Το φοβερό είναι ότι ο Κάμερον ετοιμάζει αυτή την ταινία από το 1999 και μέχρι σήμερα κανείς δεν έφτιαξε κάτι τέτοιο», δηλώνει με θαυμασμό ο Ροντρίγκεζ.

Ο Κάμερον άρχισε να σκέφτεται την Αλίτα πολύ πριν το 3D blockbuster επιστημονικής φαντασίας Avatar (2009). Ήταν ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο που του πρότεινε να κάνει ένα anime μικρού μήκους βασισμένο στη manga σειρά του Γιουκίτο Κισίρο. «Είχα μια πολύ συναισθηματική αντίδραση στο έργο του Κισίρο. Γιατί η μεγαλύτερη κόρη μου τότε ήταν μικρή και το είδα σαν μια ιστορία για όλες τις δυναμικές γυναίκες. Άρχισα να διαβάζω όλα τα βιβλία του Κισίρο και συνειδητοποίησα ότι είχε φτιάξει έναν πλούσιο, γεμάτο λεπτομέρειες κόσμο με κινηματογραφικές δυνατότητες», σχολιάζει ο Κάμερον.  

Η συγγραφή του και σεναρίου από τους Κάμερον, Ροντρίγκεζ και Λέτα Καλογρίδης (Το Νησί των Καταραμένων) ξεκίνησε κρατώντας στοιχεία από τα πρώτα τέσσερα βιβλία του Κισίρο. Ο Κάμερον πρόσθεσε 600 σελίδες σημειώσεων για τους χαρακτήρες, τη ζωή και το περιβάλλον της Άιρον Σίτι. «Η ιστορία διαδραματίζεται 300 χρόνια μετά από έναν μεγάλο πόλεμο που κατέστρεψε τον κόσμο και μια επιδημία που άφησε πίσω ελάχιστους επιζώντες. Για να επιβιώσουν οι άνθρωποι αναγκάζονται να αντικαθιστούν τα προβληματικά τους μέλη με ρομποτικά, έτσι δημιουργούνται τα ανθρωποειδή. Σίγα σιγά αυτό εξελίσσεται σε κάτι συνηθισμένο και είναι ακόμα και δείγμα πλούτου. Οι άνθρωποι γίνονται πιο δυνατοί, πιο γρήγοροι, πιο ογκώδεις, ό,τι επιθυμούν. Όταν ο Ίντο ξαναφτιάχνει την Αλίτα, εκείνη δεν έχει καμία μνήμη. Ανακαλύπτει τον κόσμο και τον εαυτό της. Η Αλίτα επίσης δεν φοβάται καθόλου. Συνειδητοποίησα ότι η αληθινή αδυναμία της είναι ότι φοβάται γι’αυτούς που αγαπάει. Είναι μια ιστορία για τις προδοσίες, τους δεσμούς της Αλίτα και την ανθρώπινη φύση», σχολιάζει ο Κάμερον.

Κάμερον και Ροντρίγκεζ

Όταν ο Ροντρίγκεζ σκέφτηκε ότι θα είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του Κάμερον ενθουσιάστηκε. Το σύστημα Simulcam, το 3D Fusion Camera και όλη η τεχνολογία του Avatar λειτούργησαν σαν μαγνήτης για τον ίδιο. Οι ιδέες και των δύο ενώθηκαν στην πορεία και το αποτέλεσμα της δημιουργικής αυτής συμβίωσης είναι εμφανές στην ταινία. Αρχικά ο Ροντρίγκεζ ήθελε να κατασκευάσει από την αρχή το κέντρο της Άιρον Σίτι που στη συνέχεια θα ολοκληρωνόταν ψηφιακά. «Ήθελα να χτίσω το πρώτο επίπεδο της πόλης. Απολάμβανα το γεγονός ότι έβγαινα από το γραφείο μου και ήμουν στην Άιρον Σίτι», δηλώνει ο Ροντρίγκεζ. Όταν ο Γιουκίτο Κισίρο επισκέφθηκε το σετ δεν μπορούσε να πιστέψει πού είχαν οδηγήσει τα σκίτσα του. «Ήταν πραγματικά σαν όνειρο. Είναι τιμή μου που ο Τζέιμς και ο Ρόμπερτ δημιούργησαν όλο αυτό», δηλώνει ο Κισίρο.

Οι ήρωες

Στο ρόλο της Αλίτα είναι η ταλαντούχα Ρόζα Σάλαζαρ (Bird Box, Ο Λαβύρινθος). Η Σάλαζαρ έδωσε όσα χρειαζόταν ο ρόλος και ακόμα παραπάνω αφήνοντας τον εαυτό της στα χέρια των Κάμερον και Ροντρίγκεζ. «Η προπόνηση παραλίγο να με σκοτώσει. Muai Thai, Kung Fu και rollers ήταν η καθημερινότητά μου. Έπρεπε να φτάσω την αντοχή μου σε μοναδικά επίπεδα», δηλώνει η Σάλαζαρ. Αν και έκανε η ίδια πολλές από τις επικίνδυνες σκηνές, χρειάστηκαν σχεδόν εννέα κασκαντέρ. Για τον ρόλο του Ίντο ο Ροντρίγκεζ είχε στο μυαλό του τον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ® Κριστόφ Βαλτς (Django ο Tιμωρός, Άδωξοι Μπάσταρδη). «Μου αρέσει η προσέγγιση του Ρόμπερτ στον τρόπο που δουλεύει. Κατέχει άψογα τον digital κόσμο, κάτι που είναι το αντίθετο εντελώς από εμένα», σχολιάζει ο ίδιος. Ο ρόλος της πρώτης αγάπης της Αλίτα, του Χιούγκο, ανήκει στον ταλαντούχο Κίαν Τζόνσον. «Ο Κίαν ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στην ευαισθησία και τη δυναμικότητα. Ήταν δύσκολο να βρούμε κάποιον που θα μπορούσε να ταιριάζει στην ένταση της Ρόζα. Ο Κίαν έμοιαζε πολύ με το παιδί του manga. Έχει μεγάλα μάτια, είναι κουλ και μυστήριος», εξηγεί ο Ροντρίγκεζ.

Το καστ συμπληρώνει ένα καταξιωμένο καστ πρωτοκλασάτων ηθοποιών: ο βραβευμένος με Όσκαρ Μαχερσάλα Αλί (Moonlight, True Detective), η βραβευμένη με Όσκαρ Τζένιφερ Κόνελι (Ένας Υπέροχος Άνθρωπος, Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο) και η ταλαντούχα Μισέλ Ροντρίγκεζ (Οι Χήρες, Avatar).

Η Weta Digital και η Άιρον Σίτι

Δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι η Weta Digital θα συμμετείχε και σε αυτή την ταινία. Μετά την Πανδώρα του Avatar, το γκόλουμ του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τους ευαίσθητους πιθήκους του Πλανήτη των Πιθήκων, η Weta έχει θέσει τον πήχη ψηλά της τελευταίες δύο δεκαετίες. Η τεχνολογία της επιτρέπει την ψηφιακή καταγραφή του ανθρώπινου προσώπου σε πραγματικό χρόνο επιτρέποντας την καταγραφή των εκφράσεων του ηθοποιού και τη μετατροπή τους σε CG animation. «Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να δουλεύουμε με το μυικό σύστημα του προσώπου και όχι μόνο με την επιφάνειά του. Περάσαμε εκατοντάδες ώρες δουλεύοντας στην έκφραση του στόματος της Αλίτα και αν δείτε οι εκφράσεις της Ρόζα και της Αλίτα μοιάζουν εξαιρετικά πολύ», σχολιάζει ο υπεύθυνος οπτικών εφέ και δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ® Έρικ Σάιντον. Φυσικά όλοι γνώριζαν από την αρχή ότι η ταινία θα ήταν 3D.

«Η Άιρον Σίτι είναι το μέρος που προσφέρει καταφύγιο σε όλους τους ανθρώπους. Είναι ένα μέρος επικίνδυνο και ταυτόχρονα γεμάτο απίστευτη, χαοτική ενέργεια», αναφέρει ο Κάμερον. Η τοποθεσία της είναι κοντά στον ισημερινό, κάπου στη Νότια Αμερική. «Δεν είναι η κλασική πόλη που βλέπεις σε μια scifi ταινία. Δεν είναι γκρι και ψυχρή αλλά ζωντανή, ζεστή και πολυπολιτισμική», προσθέτει ο Ροντρίγκεζ. Ο Ντίλαν Κόουλ, σχεδιαστής παραγωγής, σχολιάζει: «Ήταν σημαντικό για εμάς η Άιρον Σίτι να έχει μια πρωτόγνωρη φουτουριστική ατμόσφαιρα. Πλέον έχουμε δει πολλά scifi, με πολύ neon και σίγουρα δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το Blade Runner. Γι’αυτό θέλαμε κάτι ξεχωριστό. Μια ηλιόλουστη εικόνα για την Άιρον Σίτι στην οποία η ζωή συνεχίζεται παρά την όποια καταπίεση βιώνουν οι άνθρωποι». Αν υπάρχει κάτι που ενώνει τους ανθρώπους της Άιρον Σίτι είναι το Μότορμπολ, ένα λαμπερό και σκληρό άθλημα μονομαχίας του οποίου οι νικητές γίνονται οι ήρωες της θλιμμένης αυτής πόλης. Για τις σκηνές του Μότορμπολ επιστρατεύθηκαν οι ικανότεροι αθλητές των rollers και του παρκούρ για να καταγράψουν τις κινήσεις τους και άλλοι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν εξ’ολοκλήρου ψηφιακά.

Την ατμόσφαιρα συμπληρώνει το νέο τραγούδι της υποψήφιας για Grammy® Dua Lipa και η μουσική σύνθεση του Ολλανδού Τομ Χόλκενμποργκ, στενού συνεργάτη του βραβευμένου με Όσκαρ μουσικοσυνθέτη Χανς Ζίμερ.

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ
Σενάριο Τζέιμς Κάμερον, Λέτα Καλογρίδης, Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ
Παραγωγή Τζέιμς Κάμερον, Τζον Λαντάου
Ηθοποιοί Ρόζα Σάλαζαρ, Κριστόφ Βαλτς, Τζένιφερ Κόνελι, Μαχερσάλα Αλί, Εντ Σκρέιν, Τζάκι Ερλ Χέιλι, Κίαν Τζόνσον, Μισέλ Ροντρίγκεζ
Φωτογραφία Μπιλ Πόουπ
Μοντάζ Στίβεν Ρίβκιν
Διεύθυνση Παραγωγής Μπεν Πρόκτερ, Ντίλαν Κόουλ
Μουσική Τομ Χόλκεμποργκ aka Junkie XL
Διάρκεια 122’
Διανομή ΟDEON
Είδος Περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα