Αγνή Χιώτη- Σκηνοθέτης του έργου “6”

Αγνή Χιώτη

 

Σας καλώς ορίζουμε στην σελίδα μας www.full-time.gr

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση . Καλώς σας βρήκα!

 

Με αφορμή το νέο έργο που ανεβάζετε θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια, πως ξεκίνησε η ιδέα και πως έφτασε να πραγματοποιηθεί;

Η ιδέα είναι μία διαδικασία πολλών χρόνων.Ο  Πιραντέλο είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και το συγκεκριμένο του έργο με απασχολεί ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία της ζωής μου. Ήταν επιθυμία που άρχισε να εμφανίζεται από όταν ήμουν στην δραματική σχολή ,  την συνειδητοποίησα κάποια χρόνια αργότερα και πέρυσι πήρε μπρος. Η πραγμάτωση της  οφείλεται στην συνάντηση μου με τη Θάλεια , την Ζαχαρένια και την Ανθούλα  οι οποίες παίζουν και στην παράσταση τους ρόλους της μητέρας , της Μαντάμ Πάτσε και της πρωταγωνίστριας αντίστοιχα. Γενικά νομίζω ότι οι συναντήσεις μας , μας περιμένουν. Η ταυτόχρονη επιθυμία μας για έκφραση και δημιουργία πραγματοποίησαν το 6.

 

Είναι δύσκολη η διασκευή ενός έργου, που είναι τόσο γνωστό;

Εξαρτάται  από το ποιος είναι ο στόχος σου σε κάθε διασκευή. Αν είναι η πλήρης αποδόμηση ενός κειμένου ή όχι. Δεν ξέρω αν η λέξη δύσκολη είναι η πιο καίρια αρκεί να έχεις καθαρό τι θέλεις να πεις. Πάντως θέλει προσοχή. Δεν πρέπει να  χαθεί ο σεβασμός στο αρχικό κείμενο που αποτελεί και την  κύρια έμπνευση. Ειδικά σε κείμενα που πραγματεύονται σοβαρά υπαρξιακά θέματα πρέπει να υπάρχει μέτρο για να μη χαθούμε στη ¨μετάφραση¨.

 

Τι  θα πάρει ο θεατής φεύγοντας;

Το πρόγραμμα.Χαχαχαχαχα. Πλάκα κάνω. Περιμένω με λαχτάρα να το μάθω.

Μέσα στις άλλες σας δράσεις διδάσκετε σε σχολή την μέθοδο του playback theater, πείτε μας δυο λόγια …

Το playback είναι ένα είδος διαδραστικού  θεάτρου που βασίζεται σε ιστορίες που διηγούνται οι θεατές την ώρα που λαμβάνει χώρα η παράσταση. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα εμπειρία που συνδυάζεται με παιχνίδι και θέατρο. Χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες μέθοδοι  στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί και  ζυμωθεί οι εκάστοτε ομάδες. Η διδασκαλία είναι μία διαδικασία με την οποία τώρα έρχομαι σε πιο ουσιαστική επαφή και η αλήθεια είναι ότι με συγκινεί  πολύ.

 

Τι είναι για εσάς το θέατρο;

Το θέατρο είναι έρωτας που έχει μετατραπεί σε μεγάλη αγάπη.  Αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μου και της  ζωής μου.  Πέραν της έμπνευσης , της δημιουργίας , των όμορφων συναντήσεων , των έντονων συγκινήσεων , των γνώσεων , των στιγμών και όλων αυτών που προσφέρει για μένα το θέατρο είναι ο τρόπος μου να με γνωρίζω καλύτερα. Να ανακαλύπτω  πράγματα και να παρατηρώ λίγο τι συμβαίνει πέρα από το μικρόκοσμο μου.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια δουλειάς , ποια άτομα σας στιγμάτισαν;

Με στιγμάτισε ο Αντώνης  Λαλάκος . Ένας ηθοποιός που μέχρι τα 60 του ζούσε για να είναι πάνω στη σκηνή. Συγκινητικός  , παρών με σεβασμό και δύναμη. Που δεν τα παράτησε ποτέ κι ας μην του χαρίστηκε ποτέ τίποτα. Τον συνάντησα στις πρώτες μου δουλειές. Τον ζήλευα για την αγάπη του και την όρεξη του. Θα τον θυμάμαι για πάντα ως ένα σπουδαίο παράδειγμα.

Επίσης με έχει επηρεάσει η Ελένη Γκασούκα . Η ουσιαστική της αγάπη για τον άνθρωπο και τον ηθοποιό, ο καθαρός της στόχος και η ευγένεια της πάνω στη δουλειά με έκαναν να αγαπήσω ακόμα περισσότερο το ρόλο του σκηνοθέτη. Η απλότητα και η παιδικότητα  με την οποία  προσεγγίζει τις καταστάσεις  είναι ίσως από τα πιο ουσιαστικά μαθήματα που έχω πάρει.

 

Τι  θα αλλάζατε και τι θα αφήνατε ίδια;

Δεν θα άλλαζα τίποτα στη δική μου ροή . Είμαι υπέρμαχος του «όλα γίνονται για κάποιο λόγο» και  των μαθημάτων που καλούμαστε να πάρουμε από τη ζωή. Και τα καλά και τα άσχημα συντελούν στο να ολοκληρωθεί το παζλ του εαυτού μας.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας θεατρικό έργο;

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρίντιχ Ντίρενματ.

 

‘Ένα βιβλίο που αγαπάτε πολύ;¨

«Η κόρη του Φεγγαριού» της Νικόλ- Άννας Μανιάτη και το  «Ποτέ χωρίς την κόρη μου» της Betty Mahmoody  είναι τα δύο αγαπημένα μου. Μόλις συνειδητοποίησα  ότι εμπερέχουν και τα δύο στον τίτλο τη λέξη κόρη. Χαχαχαχα

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Το καλοκαίρι θα κάνω κάποια live και θα σκηνοθετήσω ένα μονόλογο βασισμένο στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου  Κορνάρου ως  «απάντηση»  της Αρετούσας . Το ρόλο της Αρετούσας θα υποδυθεί η Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη .Θα παρουσιαστεί τους καλοκαιρινούς μήνες  στην Κρήτη και από Σεπτέμβριο για λίγες παραστάσεις στην Αθήνα.

 

Με εκτίμηση Κατερίνα Γρυλ λάκη

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

La Divina, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Aria Hotels: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο La Divina υποδέχεται τους επισκέπτες του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας Τα Aria Hotels, η οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων