Εκπαιδευτικά προγράμματα Απριλίου 2019 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εκπαιδευτικά προγράμματα Απριλίου 2019
στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Τα Σαββατοκύριακα…μικροί μεγάλοι στο Μουσείο»

 Τα Σαββατοκύριακα…μικροί μεγάλοι στο Μουσείο!

 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει και φέτος τις καλύτερες προτάσεις για τα σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών! Aπό τον Οκτώβριο έως και το Μάϊο, κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία  και μουσική!

 ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ

Κουζίνα – Μικροί Σεφ στο Μουσείο

Κυριακή 7/4,  11.30-13.00 & Κυριακή 14/4,  11.30-13.00

Κουζίνα. Αχ η κουζίνα! Τόσα συρτάρια, τόσα ντουλάπια που σε περιμένουν να τα ανοίξεις και να τα εξερευνήσεις. Τόσες μυρουδιές και τόσες γεύσεις που σου τρέχουν τα σάλια, τόσοι ήχοι διαφορετικοί! Σίγουρα είναι το λούνα παρκ των παιδιών μέσα στο σπίτι!

Στην κουζίνα ήταν και μια γριά που έβραζε λίγο ζουμάκι για να φάει. Εκεί, πήγε κι ένας ποντικός με ένα παξιμαδάκι. Θα του δώσει άραγε η γριά ζουμάκι;

Εμείς πάντως θα κάνουμε μία κουζίνα άνω-κάτω!

Θα πάρουμε ζαρζαβατικά, φρούτα και λαχανικά, θα πάρουμε και κάποια κουζινικά σκεύη και θα φτιάξουμε πρωτότυπες πασχαλινές κάρτες. Όμως, δεν θα μείνουμε μόνο εκεί.. Ένα αυγό θα μας δώσει έμπνευση για να φτιάξουμε χαρακτικά που θα στολίσουν τις κάρτες του νονού και της νονάς.

Σ’ αυτό το εργαστήριο, θα χρησιμοποιήσουμε δύο συγγενείς τεχνικές, τα αποτυπώματα και τη χαρακτική. Τα παιδιά ξεκινώντας με τα αποτυπώματα που κάνουν τα διάφορα ζαρζαβατικά, θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται το ίχνος που αφήνουν τα αντικείμενα. Μετά θα περάσουν στην αμέσως πιο δύσκολη τεχνική που είναι η χαρακτική. Με πολύ απλό τρόπο θα δουν πώς μπορούν να χαράξουν μια μαλακή επιφάνεια και κατόπιν, να δημιουργήσουν το τύπωμά της πάνω σε διαφορετικά χαρτιά. Και οι δύο τεχνικές απαιτούν ακρίβεια στις κινήσεις, αντίληψη της σχέσης αιτίας και αποτελέσματος και βοηθούν τα παιδιά στη συγκρότηση τους.

Ραντεβού, λοιπόν,  στην κουζίνα μας!

Υ.Γ. Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο:€15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

                

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

Μαγικοί Βοηθοί

Σάββατο 13/4, 11:00-12:30 & Κυριακή 21/4, 11:30-13:00

Μια φορά κι έναν καιρό ένας ήρωας πήρε το δρόμο, το στρατί, πήρε το μονοπάτι. Συνάντησε δράκους, μάγισσες, γίγαντες, στοιχειά, μα, τα έβγαλε πέρα μια χαρά με τη βοήθεια των φίλων του. Κι αν κοιτάξεις γύρω σου καλά, μαγικοί βοηθοί υπάρχουν παντού, αρκεί να ανοίξεις την καρδιά και να τους ακούσεις με χαρά!

Στο μονοπάτι του μύθου, οι μαγικοί βοηθοί μας προσφέρουν μια ανάσα ξεκούρασης.

Κάθε παιδί, με πηγή έμπνευσης τον Andy Warhol και τα πορτρέτα του, θα χρησιμοποιήσει την τεχνική της μονοτυπίας για να φτιάξει  τους δικούς του πολύχρωμους μαγικούς βοηθούς. Νάνοι, πουλιά, δέντρα, σύννεφα κι άλλα πολλά θα πάρουν μορφή πάνω σε χρωματιστά χαρτιά.

Στο τέλος, οι γονείς θα βοηθήσουν τα παιδιά να  συνθέσουν όλα τα χαρτιά σε ένα μεγάλο έργο.

Υ.Γ. Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 4-5 ετών
Με την Αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

 

 

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10  ΕΤΩΝ

Χειρονομιακή Ζωγραφική και Ζωγραφική της Δράσης

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 6/4, 11:00-13:00

Η Ζωγραφική της Δράσης βασίζεται στην ιδέα πως η δημιουργική διαδικασία περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση του καλλιτέχνη με τον καμβά. Ακριβώς όπως ο καλλιτέχνης επηρεάζει τον καμβά με την πινελιά του, η πινελιά αυτή με τη σειρά της επηρεάζει τον καλλιτέχνη και καθορίζει την τροχιά της επόμενης.

Βασικό συστατικό αυτού του διαλόγου είναι ο αυθορμητισμός, ενώ η τεχνική περιλαμβάνει στάξιμο υγρής μπογιάς με σπάτουλες, σκληρά πινέλα και ράβδους πάνω στον καμβά που βρίσκεται στο πάτωμα.

Η Χειρονομιακή Ζωγραφική υπονοεί ότι ένας πίνακας, καταγράφοντας τις κινήσεις και χειρονομίες του ζωγράφου κατά τη διαδικασία της δημιουργίας του, μπορεί να  αποκαλύψει τα συναισθήματά του τη στιγμή εκείνη, ακόμη και όλη του την προσωπικότητα.

Στο εργαστήριο αυτό, θα πειραματιστούμε και με τα δύο αυτά κινήματα, με στόχο να εξερευνήσουμε την ίδια την πράξη της ζωγραφικής και να εμπλακούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στα υλικά και τον καμβά.

Θα γνωρίσουμε τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες αυτών των κινημάτων, όπως ο Jackson Pollock, o Willem de Kooning, ο Franz Kline, ο Rothko κ.ά. Και εμπνευσμένοι από αυτούς και την τεχνοτροπία τους, θα παίξουμε με το σώμα μας, την άμμο και τα χρώματα, δημιουργώντας τα δικά μας μοναδικά έργα.

 

Προσεγγίζοντας την Τέχνη
Τέχνη χωρίς…όρια

Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 14/4, 11.30-13.30
Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 21/4, 11:30-13:30

Παλιά όλοι οι πίνακες ήταν σε κορνίζες οι οποίες ξεχώριζαν, συμπλήρωναν ή  ολοκλήρωναν το έργο και γενικά  το έκαναν να φαίνεται πιο ωραίο. Ο Piet Mondrian* το 1920 όμως δεν είχε την ίδια άποψη.. Πίστευε ότι η κορνίζα είναι σαν τοίχος που στέκεται ανάμεσα στο έργο και τον θεατή. Θέλοντας όλοι να χαίρονται τα έργα του και να μη βρίσκουν εμπόδια, ζωγράφιζε τους πίνακές του από άκρη σε άκρη. Αρκετά χρόνια μετά, η Niki de Saint Phalle**, για να φέρει ακόμα πιο κοντά τους θεατές στην τέχνη, έφτιαξε γλυπτά ειδικά για να παίζουν τα παιδιά.

Σε αυτό το εργαστήρι, τα παιδιά θα παίξουν και θα αυτοσχεδιάσουν μέσα και έξω από φανταστικά πλαίσια. Παράλληλα, θα φτιάξουν έργα που θα αγγίξει το κοινό.

*Ολλανδός ζωγράφος (1872-1944)
**Γαλλίδα εικαστικός, ζωγράφος, γλύπτρια (29 Οκτωβρίου 1930 – 21 Μαΐου 2002)

Υ.ΓΠαιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Με την Εικαστικό-Art Therapist  Νιόβη Σταυροπούλου και την Παιδαγωγό Ιφιγένεια Θεοδοσίου
Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

 

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

Κυριακή 7/4, 11:30-12:30
 «Παίζουμε;» Τα παιχνίδια στην Αρχαιότητα

Μία διαχρονική διαδρομή στον κόσμο των παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αναζητούμε ίχνη αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών στις προθήκες του μουσείου, παίζουμε όλοι μαζί αρχαία ομαδικά παιχνίδια  αλλά και σημερινά παιχνίδια εμπνευσμένα από αντικείμενα του μουσείου.


 Σάββατο 20/4, 11:00-12:00
«Απο πού ήρθα και πού πάω;»- Κυνήγι θησαυρού

Ένα ταξίδι στην αρχαία Μεσόγειο γεμάτο γρίφους, μυστηριώδη αντικείμενα, μυθικά πλάσματα, έναν θησαυρό (μάλλον καταραμένο), ένα ξόρκι κι έναν χάρτη. Αφετηρία μας, ένα αγγείο που δεν ξέρουμε ούτε από πού ήρθε αλλά ούτε και που πάει… Άραγε θα πάρουμε τον σωστό δρόμο;

Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Εισιτήριο:  €5
Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

 

 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
T: 210 7228321-3

Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ. 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες  και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Pearl Jam “Wreckage”

Pearl Jam “Wreckage”   Από το πολύ-αναμενόμενο άλμπουμ “Dark Matter” που κυκλοφορεί αύριο, στις 19.04.2024.     ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ “WRECKAGE” ΨΗΦΙΑΚΑ https://pearljam.lnk.to/wreckagegrePR   Dark Matter

Farewell / Εν τόπω χλοερώ

Farewell / Εν τόπω χλοερώ Από τους δημιουργούς του Nostalgia Generation   Πρεμιέρα: Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 Θέατρο 104    Προπώληση εισιτηρίων στο more.com  

ZΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ-ALMA VIVA  από την WEIRDWAVE

ZΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ-ALMA VIVA στους κινηματογράφους  από την WEIRDWAVE   Μία ταινία για μάγισσες και ανεξάρτητες γυναίκες. Μια απαράμιλλη ιστορία ενηλικίωσης   * ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ-EBΔΟΜΑΔΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της Νεφέλης Μαϊστράλη

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της Νεφέλης Μαϊστράλη Θέατρο Βεάκη 11 Μαΐου – 9 Ιουνίου Με χιούμορ, ελαφράδα και σκωπτική διάθεση απέναντι σε μια συλλογική μνήμη που είναι