ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ L’ENSEMBLE ENSEMBLE Eve Risser

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

L’ENSEMBLE ENSEMBLE

Eve Risser

9 Μαρτίου 2019 | Μικρή Σκηνή | 21:00

 

Ένα ιδιόμορφο μουσικό κουιντέτο. Συνθέσεις που αναζητούν νέες ελευθερίες στη μουσική έκφραση και απόλαυση, με ρυθμούς και ήχους ηφαιστειακής  έντασης, από την πιο τολμηρή εκπρόσωπο της σύγχρονης γαλλικής αυτοσχεδιαστικής σκηνής.

 

Η Γαλλίδα πιανίστρια και συνθέτρια Εβ Ρισέ, μια από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές και αυθεντικές δημιουργούς του σύγχρονου γαλλικού αυτοσχεδιασμού, έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 9 Μαρτίου. Αντλώντας έμπνευση από τις προσωπικές της εικόνες και εμπειρίες, μετατρέπει το εσωτερικό του πιάνου σε ένα ιδιόμορφο μυστηριακό όργανο, το οποίο ακούγεται άλλοτε σαν τρομπέτα ή σαξόφωνο και άλλοτε σαν κρουστό. Στο L’Ensemble ensEmble, η Ρισέ πλαισιώνεται από τέσσερις ιδιαίτερους μουσικούς, με διαφορετικές μεταξύ τους γεωγραφικές και αισθητικές καταβολές.

Οι ηλεκτρονικοί πειραματισμοί και η νορβηγική φολκ της Μαρί Μπρούνβολ (φωνή) και του Κιμ Μυρ (κιθάρα) συναντούν την αυτοσχεδιαστική τζαζ του Ρουμάνου συνθέτη Τζόρτζε Ντουμίτριου (βιολί) και το εφευρετικό παίξιμο του Τομά Γκουμπάν (κρουστά), σε μια ετερόκλητη ηχητική σύζευξη.

Η συνεργασία τους αποφέρει αινιγματικές συνθέσεις, με ρυθμούς και αρμονίες που βασίζονται περισσότερο σε μια αίσθηση συλλογικότητας και λιγότερο σε κλασικούς μουσικούς κανόνες, με έναν έντονα συγκινησιακό τρόπο που ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα.

 

 

 

Συντελεστές

Πιάνο, Προετοιμασμένο πιάνο, Άλτο φλάουτο Eve Risser

Φωνή, Electronics Marie Kvien Brunvoll

Βιολί, Βιόλα George DimitriuI

Κιθάρα, Εφέ Kim Myhr

Κρουστά Toma Gouban

 

 

Διαβάστε περισσότερα

«Η μουσική είναι για μένα ένα θαυμάσιο μέσο εξερεύνησης της ετερότητας. Οι κινητήριες δυνάμεις της δουλειάς μου και οι βάσεις μιας μουσικής την οποία βιώνω σαν μια κατεξοχήν πολιτική τέχνη, είναι η κατανόηση του κόσμου μας μέσα από τα τραγούδια και τους ήχους του, η ευαισθητοποίηση στις αντιθέσεις του και την τραχύτητά του και η αποκωδικοποίηση της ίδιας μας της σκέψης μέσα από τη σύλληψη του ηχητικού φαινομένου. Πρόθεσή μου είναι να προσπαθώ να υπογραμμίσω τους δεσμούς που ενώνουν αντιθετικές κατηγορίες του μουσικού πεδίου: τις λόγιες και τις παραδοσιακές μουσικές, την προφορική μετάδοση και τη γραφή, τον αυτοσχεδιασμό και την ερμηνεία. Προσπαθώ να ενώνω διαφορετικούς χρόνους και χώρους για να καταλήξω σε μια μουσική της επικαιρότητάς μας, πολυσχιδή και γεμάτη αντιθέσεις.» – Αλέξανδρος Μαρκέας, από το πρόγραμμα 2015-2016 της Εθνικής Ορχήστρας της Λωρραίνης.

 

Στα πιο πρόσφατα έργα του συνθέτη είναι έκδηλη μια θεματολογία που σχετίζεται με την επικαιρότητα και την Ελλάδα, όπως στα “Une autre Odysée” (Μια άλλη Οδύσσεια, 2016), “Citoyenne insolente” (Αυθάδης πολίτης, 2014), “Τrois fois Hellas” (Τρεις φορές Ελλάς, 2013) κ.ά. Το κουαρτέτο του προγράμματος είναι παραγγελία του Festival des Arts de Monte Carlo και εντάσσεται επίσης σε αυτή τη θεματική.

 

Βιογραφικά

Eve Risser

Η Εβ Ρισέ γεννήθηκε το 1982 στο Κολμάρ και θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα στη γαλλική αυτοσχεδιαστική σκηνή. Άρχισε μαθήματα πιάνου στα παιδικά της χρόνια, αφότου μαγεύτηκε βλέποντας για πρώτη της φορά παρτιτούρα. Στα 18 της ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο Στρασβούργο, όπου και έμεινε για τέσσερα χρόνια, παίζοντας αυτοσχεδιαστική μουσική και τζαζ στο πιάνο, καθώς και σύγχρονη μουσική στο φλάουτο. Όταν τελείωσε τις σπουδές της, αποφάσισε να αφοσιωθεί στο πιάνο, εγκαταλείποντας το φλάουτο. Σύντομα απέκτησε φήμη για τον τρόπο που χρησιμοποιούσε το προετοιμασμένο πιάνο, προκαλώντας συγκρίσεις με τον John Cage. Ήταν πιανίστρια στην περίφημη Orchestre National de Jazz της Γαλλίας από το 2009 έως το 2013. Έχει δημιουργήσει και συμμετάσχει σε πολλά σημαντικά σύνολα, όπως οι Donkey Monkey, The New Songs και White Desert Orchestra.

 

L’ENSEMBLE ENSEMBLE

Mari KvienBrunvoll

Η Μαρί Μπρούνβολ γεννήθηκε το 1984 στο Μόλντε της Νορβηγίας και ασχολείται με την τζαζ και τη φολκ μουσική, εστιάζοντας στα φωνητικά. Το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο το όνομά της, κυκλοφόρησε το 2012 και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Στις σόλο εμφανίσεις της τροποποιεί τη φωνή της με τη χρήση live sampling, ενώ ταυτόχρονα πλαισιώνεται από κρουστά, μπάσο, καλίμπα, τσίτερ και άλλα όργανα. Συμμετέχει στο σχήμα Building Instrument με τον Stein Urheim, καθώς και στους Kvien & Sommer, ένα ντουέτο με τον Espen Sommer Eide.

 

 

 

George Dumitriu

Ο Ρουμάνος συνθέτης Τζόρτζε Ντουμίτριου κινείται στους χώρους της αυτοσχεδιαστικής τζαζ και του μουσικού θεάτρου. Παίζει βιόλα, βιολί και ηλεκτρική κιθάρα, καθώς και live electronics με λάπτοπ. Έκανε σπουδές κλασικής μουσικής στη Βουδαπέστη, στο Χρόνινγκεν, στο Άμστερνταμ και στη Νέα Υόρκη. Έχει διδάξει στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ και στο Κονσερβατόριο Prins Claus του Χρόνινγκεν. Περιοδεύει σε όλο τον κόσμο με διάφορα πρότζεκτ (Sanem Kalfa, Kaja Draksler Octet, Alex Simu Quintet, Hidden Myth, I/O, Re-fuse, Steven Kamperman Trio, Nationale Opera & Ballet Amsterdam), καθώς και με το προσωπικό του σχήμα, DUMItRIO.

 

Kim Myhr

Ο Κιμ Μυρ είναι από τις πιο γνωστές φιγούρες της σύγχρονης πειραματικής σκηνής της Νορβηγίας. Γεννήθηκε στο Όσλο το 1981. Είναι συνθέτης και κιθαρίστας με προτίμηση στη 12χορδη κιθάρα. Έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, τα “All Your Limbs Singing” (2014) και “Bloom” (2016), ενώ αυτό το διάστημα ετοιμάζει την τρίτη σόλο δουλειά του με τίτλο “You | me”. Η σύμπραξή του με την Jenny Hval και τους Trondheim Jazz Orchestra, το 2016, έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές. Είναι επίσης μέλος των συγκροτημάτων Mural και Circafia, ενώ έχει ιδρύσει την ανεξάρτητη δισκογραφική SOFA μαζί με τους Martin Taxt και Ingar Zach.

Toma Gouband

Ο Τομά Γκουμπάν γεννήθηκε το 1976 στο Μανόσκ της Γαλλίας και άρχισε να παίζει τύμπανα σε ηλικία 5 ετών. Σπούδασε κρουστά με τον Christian Salut στην Τουλούζη και τον Jean-Marc Lajudie στη Λιμόζ. Έχει παίξει με σημαντικούς μουσικούς, όπως οι Evan Parker, Benoit Delbecq, Magic Malik, Bruno Chevillon, Joachim Badendhorst, Will Guthrie, Michel Doneda κ.ά. Συνθέτει μουσική με έναν εντελώς προσωπικό τρόπο, δημιουργώντας ήχους από πέτρες σε ένα σετ από ντραμς και χρησιμοποιώντας κύμβαλα ως αντηχεία. Από τις πολυάριθμες συνεργασίες του ξεχωρίζει αυτή με τους Harmen Fraanje και Brice Soniano, στο σχήμα Astropi. Τέλος, στο πρότζεκτ Ondulo δουλεύει με ηχητικές εγκαταστάσεις από κινητά τηλέφωνα και καμπάνες.

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα

“Βιώματα ιστορίας…” Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιδρυτή του Ελληνικού Μελοδράματος Διονύσιο Λαυράγκα Σάββατο 6 Απριλίου 2024 Ωδείο Αθηνών – Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος ~ Κύκλος «Συμφωνικές

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ – Περιοδεία

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO EΝΑ ΓAΜΟ Ίνγκµαρ Μπέργκµαν Νίκος Ψαρράς – Μαρίνα Ασλάνογλου Σκηνοθεσία Έλενα Καρακούλη   Περιοδεία τον Απρίλιο 2024 σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας Από

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ»

Ο ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ ΣΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ» ΝΕΑ – ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 20-21/4 & 27-28/4 Η νέα παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά στο