ΟΝ TRANCE- σεμινάριο χορού

ΟΝ TRANCE

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ // ΩΡΕΣ 11.00 – 14.00

 

Εισηγητής: Tony Yap

Το σεμινάριο γίνεται στ’ αγγλικά.

 “Great Square has no corners” – Lao Zi

Ποιες είναι οι θεμελιώδεις παρορμήσεις απ’ τις οποίες γεννιέται η κίνηση;

Σε έναν κενό σκηνικό χώρο ο χορευτής αποκαλύπτεται μέσα από την βαρύτητα, την κομψότητα, και την αυτοκυριαρχία του. Το κάθε σώμα  εμπεριέχει αυτόματες ψυχοσωματικές παρορμήσεις, που γεννιούνται από ανεξερεύνητες περιοχές του εαυτού και σε αυτές τις παρορμήσεις αντιστεκόμαστε. Η αντιστάση οδηγεί σε νέες κατευθύνσεις που μας ενδιαφέρουν, γιατί είναι άγνωστες, άρρυθμες, εσωτερικές, βυθισμένες στο ασυνείδητο κι αποκαλύπτουν μπλοκαρίσματα, φόβους και αδυναμίες. Προορισμένη για μια κατάσταση που τίποτα δεν κρύβεται, η κίνηση, με ένα άγγιγμα ευσπλαχνίας, μπορεί να γίνει ποίηση στη σκηνή. Μια κίνηση που ξεκινάει από το πουθενά και δεν απευθύνεται σε κανέναν.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει:

 

– Η έννοια του trance – εισαγωγή.

– Κίνηση – ελαστικότητα, ακινησία και καλλιέργεια της ενέργειας.

– Η έννοια του “πέφτω”.

– Βαρύτητα και χάρη: η τέχνη του να πέφτεις.

– Ίλιγγος – επαναλαμβανόμενες πνευματικές και σωματικές ασκήσεις.

– Αυτοσχεδιασμός: η έννοιας της αυτοσχεδιαστικής performance.

Τίτλος Σεμιναρίου: On Trance

Εισηγητής: Tony Yap

Ημερομηνία: Κυριακή, 21 Απριλίου

Ώρες: 11.00-14.00

      Χώρος: ΘΕΑΤΡΟ 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (στάση μετρό Κεραμεικός)

Τιμή: 40€

Τιμή και για τα δύο σεμινάρια: 60 €

Πληροφορίες – κρατήσεις: 6974040085 & 6976904396 / [email protected]

 

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

 

ΚΙΝΕΜΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ / ΩΡΕΣ 14.00 – 17.00

Εισηγητές:

Φώτης Δούσος και Αλέξανδρος Ράπτης (Hippo Theatre Group)

 

 

Kinesthetic intelligence on stage

Στο σεμινάριο θα γίνει εισαγωγή στην έννοια του kinemo, που είναι μια μέθοδος προσέγγισης της θεατρικής πράξης και βασίζεται στο σώμα. Το kinemo αποτελεί ένα θεατρικό εργαλείο που δημιουργήθηκε από την ομάδα Hippo Theatre Group. Πλήρης ανάλυση και περιγραφή του έχει αποτυπωθεί στο σχετικό βιβλίο που εξέδωσε η ομάδα τον περασμένο Νοέμβρη.

 

Το kinemo γεννήθηκε μετά από πολύχρονη μελέτη της ομάδας σε ένα ιδιαίτερο είδος σωματικού θεάτρου που συνομιλεί με το θέατρο δρόμου, ακολουθεί τη λογική των μπουλουκιών και των παραστάσεων της βαλίτσας και έχει σαν κέντρο του το στοιχείο του ταξιδιού και της μετακίνησης. Πρακτικά η μέθοδος kinemo βασίζεται  στην έξαρση της σωματικής έκφρασης και απαιτεί έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας από τον ηθοποιό. Η μέθοδος μιλάει για μια ανάγκη επικοινωνίας που υπερβαίνει τον λόγο. Αλλά δεν τον καταργεί. Ένας από τους στόχους της είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στήριξης του θεατρικού λόγου, που πολλές φορές μοιάζει ανυπόστατος πάνω στη σκηνή.

 

Το σεμινάριο θα αναπτύξει κάποιες από τις σημαντικότερες βασικές έννοιες της θεατρικής κοσμοθεωρίας των Hippo όπως: η τελετουργία και η θεατρική πράξη, η ιερότητα του σώματος, η θετική ενέργεια, η υποκριτική ως αυτοθυσία και λύτρωση.

 

Στο σεμινάριο θα διδαχθούν:

  • Τεχνικές ενδυνάμωσης του σώματος.
  • Ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην έννοια της ομάδας.
  • Μέθοδοι κατεύθυνσης της ενέργειας.
  • Μη λεκτικοί τρόποι θεατρικής επικοινωνίας.
  • Εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης ρόλων και σκηνών.
  • Ομαδικοί αυτοσχεδιασμοί με βάση την σωματική έκφραση

 

Τίτλος Σεμιναρίου: ΚΙΝΕΜΟ

Εισηγητής: Φώτης Δούσος και Αλέξανδρος Ράπτης

Ημερομηνία: Κυριακή, 21 Απριλίου

Ώρες: 14.00-17.00

Χώρος: ΘΕΑΤΡΟ 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (στάση μετρό Κεραμεικός)

Τιμή: 40€

Τιμή και για τα δύο σεμινάρια: 60 €

Πληροφορίες – κρατήσεις: 6974040085 & 6976904396 / [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Tony Yap

 

Γεννήθηκε στην Μαλαισία. Είναι καταξιωμένος χορευτής, σκηνοθέτης και χορογράφος. Ο Tony ήταν ένας από τους βασικούς performer του θεάτρου IRAA (1989 – 1996) που δραστηριοποιήθηκε στην Αυστραλία, αλλά και στην Ευρώπη (συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ). Το 1993 ίδρυσε την Mixed Company (που σήμερα ονομάζεται Tony Yap Company) στόχος της οποίας ήταν η δημιουργία μιας ιδιοσυγκρασιακής προσωπικής χορευτικής γλώσσας, επηρεασμένης από την ψυχανάλυση, τους σαμανικούς trance χορoύς από την Ασία, το Butoh, τον φωνητικό και τον οπτικό σχεδιασμό.

 

Για την Mixed Company o Tony έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Icarus, Print of a Pulse, Narcissus’ s Dream και St Sebastian. Το Icarus και το Narcissuss Dream ήταν και δύο υποψήφια για το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης χορευτικής φόρμας στο φεστιβάλ Green Room Awards στην Μελβούρνη.

 

Ο Tony έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτεχνικούς φορείς και μεμονομένους καλλιτέχνες σε Αυστραλία, Ινδονησία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Μαλαισία, Δανία, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Έχει βραβευτεί πολλές σε φεστιβάλ και από διάφορους φορείς σαν χορευτής και σκηνοθέτης. Το 2005 μετά από υποτροφία που έλαβε από τον  ασιατικό οργανισμό AsiaLink ξεκίνησε μια έρευνα στην Ινδονησία και την Μαλαισία, που αφορούσε την σαμανιστική trance πρακτική, την οποία και εφάρμοσε στην performance του Evocation of a lost body. Το 2008 συμμετείχε σε ένα διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από ασιατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και σε συνεργασία με άλλους  καλλιτέχνες το αποτέλεσμα ήταν η παράσταση RIAU, επνευσμένη από τις νομαδικές φυλές που κατοικούν στα νησιά Riau στην Ινδονησία. Έχει λάβει επίσης χρηματοδότηση από το Αυστραλιανό Υπουργείο Πολιτισμού για την performance The Buddha Body Series, που μετεξελίχθηκε στην perfromance Rasa Sayang, η οποία παρουσιάστηκε ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν του 2010 στην Μελβούρνη με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Ο Tony Yap είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μelaka Arts and Performance Festival στην Μαλαισία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hippo Theatre Group

 

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

 

Ο Αλέξανδρος Ράπτης γεννήθηκε το 1979. Σπούδασε θέατρο στο Τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και στο μεταπτυχιακό τμήμα του Τμήματος Θεάτρου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε μέλος των    δισκογραφημένων συγκροτημάτων Semper Cras και Δάρνακες. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης σε θεατρικές ομάδες, ως βοηθός σκηνοθέτη στη διαφήμιση και τον κινηματογράφο, ενώ έχει σκηνοθετήσει πέντε μικρού μήκους ταινίες (δύο φορές        βραβευμένος σε φεστιβάλ) και πλήθος θεατρικών παραστάσεων

για παιδιά και ενήλικες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και  Νέα Υόρκη. Το  2009 ίδρυσε μαζί με τον Φώτη Δούσο την θεατρική ομάδα Hippο, που ενεργοποιείται στον χώρο του ενήλικου και του παιδικού θεάτρου, αλλά και του εκπαιδευτικού Δράματος. Έχουν ταξιδέψει με παραστάσεις τους σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. Από το 2014 ως σήμερα έχει διοργανώσει και εμψυχώσει με συνεργάτες του θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα, στις Η.Π.Α. και στην Αυστραλία. Το 2018 παρέδωσε σεμινάριο με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας kinemo σε επαγγελματίες ηθοποιούς στο Thespo19, το σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στην Βομβάη της Ινδίας. Έχει εκδόσει μελέτες για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: ΦΩΤΗΣ ΔΟΥΣΟΣ

 

Ο Φώτης Δούσος γεννήθηκε το 1980. Σπούδασε θέατρο στο Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του δισκογραφημένου συγκροτήματος «Δάρνακες». Έχει εργαστεί ως θεατροπαιδαγωγός σε σχολεία και ως βοηθός σκηνοθέτη στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Το 2009 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξη Ράπτη την θεατρική ομάδα Hippo που δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα στον χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του εκπαιδευτικού Δράματος. Έχει διοργανώσει και εμψυχώσει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ με την ομάδα Hippo έχει κάνει περιοδείες σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης σε Καναδά, Αμερική,

Ευρώπη και Αυστραλία. Το 2014 διοργάνωσε και εμψύχωσε με συνεργάτες του δύο καλοκαιρινά camp με στόχο την υποστήριξη της  ελληνικής γλώσσας στο Belmont της California και στο Tenafly του New Jersey. To καλοκαίρι του 2016 διοργάνωσε με συνεργάτες του θεατρικό camp για παιδιά στη Μελβούρνη. Αρθρογραφεί τακτικά στο λογοτεχνικό περιοδικό Νέο Πλανόδιον, ενώ έχει εκδόσει βιβλία για παιδιά, διηγήματα και δοκίμια για ενήλικες.

 

 

 

 

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα