Σκιά Shadow

Σκιά
Shadow

14 Μαρτίου στους κινηματογράφους από την ODEON

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/oQ5O5Z3dc1I

 

Ο Ζανγκ Γιμού σκηνοθετεί ένα εμβληματικό έπος, ένα αισθητικό υπερθέαμα που μοιάζει με κινέζικο πίνακα ζωγραφισμένο στις αποχρώσεις του λευκού και του μαύρου

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού επανερμηνεύει την ιστορία των Τριών Βασιλείων της Κίνας στην επική περιπέτεια «Σκιά» που περιγράφει την ιστορία ενός ισχυρού Βασιλιά και του λαού του που έχουν εκδιωχθεί από την πατρίδα τους και επιθυμούν να την πάρουν πίσω. Ο Βασιλιάς είναι άγριος και φιλόδοξος αλλά τα κίνητρα και οι μέθοδοί του είναι άγνωστα και μυστήρια. Ο αρχιστράτηγός του είναι ένας οραματιστής που επιθυμεί διακαώς να κερδίσει τη μάχη αλλά χρειάζεται να αναπτύξει το σχέδιό του με απόλυτη μυστικότητα. Οι γυναίκες του παλατιού αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο που δεν έχει χώρο για εκείνες. Και υπάρχει και ένας κοινός θνητός γύρω από τον οποίο στροβιλίζονται οι αδυσώπητες δυνάμεις της ιστορίας, έτοιμες να τον κατασπαράξουν.

Η σκιά

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στους σωσίες, των οποίων η ύπαρξη χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Ο σωσίας αποκαλούνταν «σκιά» και έπρεπε να είναι έτοιμος να αναλάβει δράση μόλις ο «αφέντης» (βασιλιάς ή ευγενής) του βρισκόταν σε κίνδυνο. Η ομοιότητα έπρεπε να είναι ικανή να μπερδέψει την αλήθεια με το ψέμα ώστε κανείς να μην μπορεί να καταλάβει ποιον έχει μπροστά του. Το θέμα της σκιάς απασχολούσε τον καταξιωμένο σκηνοθέτη των επικών κινέζικων ταινιών (Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια, Ιπτάμενα Στιλέτα, κ.ά.) Ζανγκ Γιμού εδώ και καιρό και όταν συνειδητοποίησε ότι παρά τις πολυάριθμες ιστορικές ταινίες της Κίνας καμία δεν είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα την ιδέα του.

«Η «Σκιά» είναι μια ιστορία για τον αγώνα, την επιβίωση. Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει ανάμεσα στα παιχνίδια εξουσίας των βασιλιάδων και των αριστοκρατών και να μετατρέψει την ήττα σε νίκη. Ο βασιλιάς είναι βασιλιάς και σε όλο τον κόσμο είναι ίδιος. Από τη μία είναι κάποιος στην κορυφή της ιεραρχίας και από την άλλη έχει όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα», σχολιάζει ο Ζανγκ Γιμού.

Η χρωματική παλέτα και η βροχή

Το κινέζικο έπος των «Τριών Βασιλείων» αποτελεί τη βάση της ταινίας. Η «Σκιά» είναι ένα μείγμα δολοπλοκίας, ίντριγκας, εξουσίας, έρωτα και όλα αυτά σε μια απίστευτη καλλιτεχνική φόρμα με μοναδική αισθητική αρτιότητα. Η μονοχρωματική παλέτα της ταινίας κινείται στους τόνους του λευκού, του μαύρου και του γκρι, εμπνευσμένη από το σύμβολο του yin και yang, χωρίς όμως να είναι μια ασπρόμαυρη ταινία. Το ασπρόμαυρο διακόπτεται από το χρώμα του δέρματος των ηρώων αλλά και του κόκκινου του αίματος που «λερώνει» εντυπωσιακά την κατά τ’ άλλα μονοχρωματική παλέτα. Οι σκηνές που τα βουνά ορθώνονται μέσα στη βροχή μοιάζουν με κινέζικους πίνακες που ζωντανεύουν.

Ο Γιμού δίνει χρόνο στους θεατές να γνωρίσουν τους χαρακτήρες και χτίζει το πολιτικό υπόβαθρο πριν ξεκινήσουν οι άψογα χορογραφημένες μάχες μέσα στη βροχή που μοιάζει να μη σταμάταει ούτε λεπτό. Οι σταγόνες που εγκαταλείπουν τα μαλλιά και τα αέρινα υφάσματα ενισχύουν το αισθητικό υπερθέαμα. «Ήθελα πάντα να πειραματιστώ με αυτή την αισθητική και αυτό το μοναδικό στυλ. Μου φαίνεται πολύ «κινέζικο» το εφέ του μελανιού. Ειδικά οι σκηνές της βροχής έχουν μια πολύ ρευστή υφή και δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα», προσθέτει ο Γιμού.

Ο σκηνοθέτης των γυναικών

Δεν θα ήταν άστοχο να χαρακτηρίσει κάποιος τον Ζανγκ Γιμού σκηνοθέτη γυναικείων ιστοριών. «Θα έλεγα ότι είναι σωστό. Οι γυναίκες συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στις ιστορίες μου. Στη “Σκιά” βλέπουμε μια γυναίκα στο κέντρο μιας δίνης, ανάμεσα στον σύζυγό της και τη “σκιά” του, ανάμεσα στην εξουσία και την αγάπη, ενώ προσπαθεί να ολοκληρώσει ένα πολύπλοκο συναισθηματικό ταξίδι. Αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις από την αρχή ως τα τελευταία δευτερόλεπτα της ιστορίας», δηλώνει ο Γιμού. Η θηλυκότητα εκφράζεται μέσα από το νερό και απεικονίζεται και στο σύμβολο του yin και yang. Έτσι και οι μάχες των αντρών ακολουθούν αυτό το μάντρα, πολεμώντας με μια θηλυκή πινελιά και συμβολίζοντας τη σταγόνα μαύρου (θηλυκό) στο λευκό κομμάτι (αρσενικό) του yin και yang.

Στοιχεία για την ταινία:

Σκηνοθεσία Ζανγκ Γιμού
Σενάριο Λι Γουέι, Ζανγκ Γιμού
Παραγωγή Έλεν Ελάιασοφ, Ζανγκ Ζάο, Πανγκ Λίγουεϊ,

Λιου Τζουν, Γουάνγκ Ξιάοτζου

Ηθοποιοί Ντενγκ Τσάο, Σουν Λι, Ζενγκ Κάι, Γκουαν Ξιαοτόνγκ
Φωτογραφία Ζάο Ξιάοντινγκ
Μοντάζ Ζου Ξιάολιν
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Μα Κουονγκ Γουίνγκ
Μουσική Λάο Ζάι
Διάρκεια 116’

Μοιραστείτε:

Facebook
Twitter
Email
Print

Περισσότερα άρθρα

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού”

Χάρις Αλεξίου “Το τραγούδι του φεγγαριού” Maestro   Βρείτε το εδώ: https://HarisAlexiou.lnk.to/ToTragoudiTouFengariou   Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/OcuZDBVF1xI  Μια έκπληξη περίμενε τους τηλεθεατές των δύο τελευταίων επεισοδίων